Zanimivosti

Torta v zadnjem hipu

M.O.Ž., Zarja
11. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Vam je zmanjkalo časa za pripravo sladice? Ni še prepozno! Tudi v zadnjem hipu lahko spečete imenitno torto.

Cremefine
Torta

Za pekač premera 26 cm

Priprava: 70 minut + 3 ure za ohlajanje

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 3 jajca, 1 ščepec soli, 25 g + 50 g sladkorja, 2 žlički grenkega kakava, 600 g zamrznjenega jagodičevja, 1 zavoj vaniljevega pudinga, 100 g marmelade, 250 ml smetane za stepanje, 1 zavoj vaniljevega sladkorja.

Za smrečice: 125 ml sladke smetane, 1 zavoj vaniljevega sladkorja, zelena živilska barva, perlice.

Priprava: Ločimo rumenjake od beljakov in slednje s soljo stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem počasi dodamo 25 g sladkorja. V drugi posodi kremasto stepemo rumenjake, 3 žlice mrzle vode in 50 g sladkorja. Moko zmešamo s kakavom in presejemo v sneg. Premešamo in testo vlijemo v okrogel pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15–20 minut. Jagodičevje medtem segrevamo, da odmrzne. Pudingu dodamo 100 ml vode, do gladkega zmešamo in dodamo jagodičevju. Premešamo, zavremo in 2 minuti med mešanjem kuhljamo. Odstavimo in počakamo 20 minut. Pečeno in ohlajeno testo namažemo z marmelado in nanjo razporedimo še jagodičevje s pudingom. Torto za 3 ure postavimo na hladno. Tik preden torto ponudimo, stepemo sladko smetano z vaniljevim sladkorjem in jo naložimo na torto. Za smrečice stepemo smetano s sladkorjem in dodatkom zelene barve. Nabrizgamo jih na krožnik, obložen s papirjem za peko, postavimo v hladilnik in potem z nožem prestavimo na torto. Okrasimo s perlicami.

Objavljeno v reviji Zarja št. 1, 31. 12. 2018.