Zanimivosti

Slane palčke za posebne goste!

M. O. Ž., Zarja
11. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Da se bomo lahko posvetili svojim bližnjim – domačim in gostom –, ne pa večino časa stali za štedilnikom, je najbolje, da za hrano poskrbimo že kakšen dan ali vsaj nekaj ur pred druženjem. Izberemo jedi, ki jih lahko pripravimo vnaprej in so prijetna popestritev običajne ponudbe mesnih narezkov ter sirovih plošč. Tako bodo med obiski naša edina skrb le še polni kozarci in prijetna glasba.

Revija Zarja
Slane palčke

Slane palčke

Za 18 palčk

Priprava: 40 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 65 g orehovih jedrc, 60 g parmezana, 4 suhe fige, 6 črnih oliv, 2 žlički vloženih kaper, 2 žlički balzamičnega kisa, 1,5 žličke svežih lističev timijana, sol, poper, 60 ml vode, zavoj listnatega testa.

Priprava: Orehe popražimo v ponvi brez maščobe. Parmezan nastrgamo. Fige sesekljamo, olivam odstranimo koščice. V mešalnik stresemo orehe, parmezan, fige, olive, kapre, dodamo kis, timijan, vodo, sol in poper ter vse ukašimo v pasto. Testo odmrznemo in razvaljamo v kvadrat s stranicami 25 cm, potem pa z ostrim nožem narežemo testo na štiri enaka kvadrate. Pasto namažemo na tri kvadrate, jih potem zložimo enega vrh drugega in zaključimo s plastjo testa, ki nima premaza. Testo narežemo na trakove, široke le pol centimetre. Vsak trak zvijemo v spiralo in potem po dva trakova prepletemo v nekakšno pletenico. Oba skrajna dela stisnemo skupaj. Pletenice položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 15–20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo ohlajeno.

Objavljeno v reviji Zarja št. 1, 31. 12. 2018.