Slane palčke
Za 18 palčk
Priprava: 40 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine: 65 g orehovih jedrc, 60 g parmezana, 4 suhe fige, 6 črnih oliv, 2 žlički vloženih kaper, 2 žlički balzamičnega kisa, 1,5 žličke svežih lističev timijana, sol, poper, 60 ml vode, zavoj listnatega testa.
Priprava: Orehe popražimo v ponvi brez maščobe. Parmezan nastrgamo. Fige sesekljamo, olivam odstranimo koščice. V mešalnik stresemo orehe, parmezan, fige, olive, kapre, dodamo kis, timijan, vodo, sol in poper ter vse ukašimo v pasto. Testo odmrznemo in razvaljamo v kvadrat s stranicami 25 cm, potem pa z ostrim nožem narežemo testo na štiri enaka kvadrate. Pasto namažemo na tri kvadrate, jih potem zložimo enega vrh drugega in zaključimo s plastjo testa, ki nima premaza. Testo narežemo na trakove, široke le pol centimetre. Vsak trak zvijemo v spiralo in potem po dva trakova prepletemo v nekakšno pletenico. Oba skrajna dela stisnemo skupaj. Pletenice položimo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, in pečemo 15–20 minut v pečici, ogreti na 200 stopinj. Postrežemo ohlajeno.