Kostanji bodo, če jih boste prav skladiščili in če med njimi ne bo preveč piškavih oziroma črvivih, odlična poslastica vse do naslednje pomladi. Možnosti, kako jih pripraviti, je ogromno. Prav tako pa obstaja precej trikov, kako jih shraniti. Jih poznate?
Sušenje na zraku
Svež kostanj potopite v vodo in pustite devet dni. Tiste kostanje, ki priplavajo na površje, odstranite, preostale pa pustite na soncu, da se posušijo, in jih shranite v kleti. Tako shranjeni bodo ostali sveži vse do pomladi.
Hladna klet
Odličen prostor za shranjevanje je hladna klet, tam bo sveže nabrani kostanj ostal v svoji prvotni obliki še dobra dva ali celo tri mesece. Najboljše so stare kleti, kjer so tla iz blata in temperatura pozimi le redko preseže 5 stopinj Celzija. Pomembno je tudi, da je v kleti 80-odstotna relativna vlažnost, ki bo zagotovila, da se kostanji ne bodo izsušili. A ne glede na to, za katero obliko shranjevanja se boste odločili, vedno preverite še piškavost kostanjev in tiste z drobnimi luknjicami odstranite od preostalih.
Hladilnik
Svež kostanj, ki ste ga pravkar prinesli iz gozda, lahko shranite tudi v hladilniku. Prej ga le dobro operite in očistite ter, če je le mogoče, shranite v odprti posodi, in ne v vrečki. Če ga boste vseeno shranili v vrečki, pazite, da se ne razvije plesen. Tako shranjen kostanj bo zdržal tudi dober mesec.
Shranite jih v pesek
V velik steklen kozarec nasujte droben, suh pesek. Naložite plast kostanjev, zasujte s plastjo peska in nadaljujte do vrha. Kozarec zaprite s celofanom in elastikami. Tako shranjeni kostanji bodo na voljo vso zimo.
Zamrzovanje
Zdrave in čiste plodove nasujte v vrečke za živila in zamrznite. Tako jih lahko shranite za pripravo kostanjevega pireja, kostanjeve torte in drugih odličnih jedi iz kostanja. Nekaj kostanjev, ki jih želite speči pozneje in tako tudi sredi zime obujati spomine na jesen, po trebuščku prerežite, saj se bodo tako lepše spekli. Pozorni bodite le, da ne prerežete notranje lupinice in jedra, saj bo tak kostanj drobljiv. Vedite, da bo zamrznjeni kostanj nekoliko slajši kot sveži, zato z dodajanjem sladkorja ne pretiravajte. Plodove lahko tudi malce pokuhate, a ne do konca, jih posušite in shranite v skrinjo. Tako shranjeni bodo primerni za pripravo omak, krem in juh.
Kostanjeva moka
Iz svežih kostanjev lahko pripravite odlično kostanjevo moko, ki jo lahko uporabljate tudi namesto navadne moke. Surove plodove olupite in razporedite na pekač ter sušite v pečici pri temperaturi 50 stopinj Celzija. Ali pa jih sušite v aparatu za sušenje sadja. Suhe plodove nato zmeljite v mešalniku, da nastane prah. Hranite v dobro zaprtih posodah.