Zanimivosti

Vedno aktualno: mesne kroglice z brokolijem in prilogo

M. S., Maja
13. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Poletne solatke in hladne juhe so se z jedilnikov poslovile za vsaj pol leta, saj nam zdaj dišijo enolončnice, pečeno meso in testenine s krepkimi omakami. Danes zato pripravljamo mesne kroglice z brokolijem in prilogo.

Revija Maja
Mesne kroglice

Mesne kroglice z brokolijem in prilogo

Sestavine za 2 sebi:
1 rezina polnozrnatega opečenca
1 čebula
1 korenček
130 g mletega govejega mesa
1 rumenjak
1 žlička gorčice
2 žlici ovsenih kosmičev
morska sol, poper
mleta rdeča paprika
1 brokoli
400 g krompirja
½ žličke svežega timijana
3 žličke olja
½ šopka peteršilja
½ šopka koprca
1 žlica moke
100 ml mleka

Preberite tudi: Jabolčni žele s kutinami. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

1. Opečenec natrgamo na koščke in jih namočimo v mrzli vodi. Čebulo olupimo in sesekljamo. Polovico čebule prihranimo. Korenje ostrgamo in nastrgamo.

2. Namočen kruh ožamemo in zmešamo z mesom, korenjem, rumenjakom, polovico čebule, gorčico in kosmiči.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

3. Solimo, popramo, začinimo z mleto papriko in iz mase oblikujemo od šest do osem kroglic.

4. Brokoli očistimo, razdelimo na cvetke in jih v vreli slani vodi 6 minut kuhamo.

5. Krompir olupimo, umijemo, narežemo na koščke in jih na žlički olja pražimo od 10 do 15 minut. Ves čas mešamo. Solimo, popramo, dodamo timijan. Stresemo v pekač in damo v ogreto pečico.

6. V isti ponvi na žlički olja spečemo mesne kroglice. Po desetih minutah dodamo brokoli in pražimo še 5 minut.

7. Peteršilj umijemo, osušimo, osmukamo in sesekljamo. V posodi segrejemo preostalo olje, popražimo preostalo čebulo, potresemo z moko in med mešanjem prilijemo mleko. Omako kuhljamo 5 minut, potem pa vmešamo sesekljan drobnjak in peteršilj, solimo, popramo.

8. Mesne kroglice postrežemo z brokolijem, ki smo ga prelili z omako, in krompirjem.