Mesne kroglice z brokolijem in prilogo
Sestavine za 2 sebi:
1 rezina polnozrnatega opečenca
1 čebula
1 korenček
130 g mletega govejega mesa
1 rumenjak
1 žlička gorčice
2 žlici ovsenih kosmičev
morska sol, poper
mleta rdeča paprika
1 brokoli
400 g krompirja
½ žličke svežega timijana
3 žličke olja
½ šopka peteršilja
½ šopka koprca
1 žlica moke
100 ml mleka
Preberite tudi: Jabolčni žele s kutinami. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Opečenec natrgamo na koščke in jih namočimo v mrzli vodi. Čebulo olupimo in sesekljamo. Polovico čebule prihranimo. Korenje ostrgamo in nastrgamo.
2. Namočen kruh ožamemo in zmešamo z mesom, korenjem, rumenjakom, polovico čebule, gorčico in kosmiči.

Zanimivosti
Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro
3. Solimo, popramo, začinimo z mleto papriko in iz mase oblikujemo od šest do osem kroglic.
4. Brokoli očistimo, razdelimo na cvetke in jih v vreli slani vodi 6 minut kuhamo.
5. Krompir olupimo, umijemo, narežemo na koščke in jih na žlički olja pražimo od 10 do 15 minut. Ves čas mešamo. Solimo, popramo, dodamo timijan. Stresemo v pekač in damo v ogreto pečico.
6. V isti ponvi na žlički olja spečemo mesne kroglice. Po desetih minutah dodamo brokoli in pražimo še 5 minut.
7. Peteršilj umijemo, osušimo, osmukamo in sesekljamo. V posodi segrejemo preostalo olje, popražimo preostalo čebulo, potresemo z moko in med mešanjem prilijemo mleko. Omako kuhljamo 5 minut, potem pa vmešamo sesekljan drobnjak in peteršilj, solimo, popramo.
8. Mesne kroglice postrežemo z brokolijem, ki smo ga prelili z omako, in krompirjem.