Ker pregovorno »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«, je to sadje nadvse cenjeno in nepogrešljivi del ozimnice. Razpon njegove uporabnosti v kulinariki pa je tako bogat, da ga lahko vključimo v prav vse obroke – od zajtrka do večerje.
Zajtrk
Ovsene palačinke z jabolki v sirupu
Sestavine za 4 osebe:
3 žlice agavinega sirupa
1 žlica mletega cimeta
3 jabolka
100 g moke
1 in ½ žličke pecilnega praška
50 g ovsenih kosmičev
½ žlice jedilne sode
½ žlice mletega ingverja
1 ščepec soli
1 jajce
200 ml pinjenca
1 žlica olja
1 žlica vode
maslo za peko
Preberite tudi: Naj zadiši po slastni enolončnici. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
Za sirup umijemo eno jabolko in ga z olupkom vred narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v ponvico, dodamo agavin sirup, pol žlice cimeta, premešamo in segrevamo. Še pred vrenjem odstavimo z ognja.
Za palačinke zmešamo moko, pecilni prašek, ovsene kosmiče, jedilno sodo, sol, pol žlice cimeta in ingver. Posebej razžvrkljamo jajce, vmešamo pinjenec in obe nastrgani jabolki, olje in vodo. Zlijemo k suhim sestavinam in zmešamo v tekoče testo.
V ponvi segrejemo maslo in spečemo 12 palačink. Postrežemo jih z jabolki v sirupu.
Prigrizek
Rezine z jabolki
Sestavine za 2 osebi:
1 kg jabolk
200 g ovsenih kosmičev
70 ml medu
150 g masla
40 g sladkorja
1 ščepec soli
1 ščepec mletega ingverja
Priprava:
Jabolka olupimo, odstranimo pečke in nastrgamo. Stresemo jih v ponev, dodamo sladkor in segrevamo v pokriti posodi, da se jabolka zmehčajo.
Dodamo maslo in med ter zavremo. Vmešamo kosmiče, sol in ingver ter dobro premešamo.
Maso vlijemo v manjši namaščen pekač in pol ure pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj.
Preden narežemo na rezine, počakamo, da se kolač ohladi.
Kosilo
Kotleti z rižoto
Sestavine za 4 osebe:
375 g riža
1 žlica masla
4 svinjski kotleti (po 180 g)
2–3 žlice arašidovega olja
300 g jabolk
80 g rukole
2 žlici kisle smetane
sol
poper
Priprava:
Jabolka umijemo, odstranimo pečke, narežemo na krhlje in polovico naribamo, polovico pa narežemo na tanke rezine. Rukolo umijemo in na grobo zrežemo.
Riž skuhamo po navodilih. V kuhan riž vmešamo naribana jabolka in rezine, rukolo, maslo in kislo smetano. Posodo pokrijemo za 5 minut.
Medtem začinimo kotlete s soljo in poprom in jih spečemo na arašidovem olju, 3 minute na vsaki strani. Pečene zavijemo v alufolijo in odložimo za 3 minute.
Kotlete postrežemo z rižoto.
Nasvet
Namesto navadnega riža za rižote lahko uporabimo mešanico riža, kvinoje in ajde.
Večerja
Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko
Sestavine za 6–8 oseb:
3 žlice kisa
2 žlici olivnega olja
1–2 žlici nastrganega svežega hrena
sol
poper
2 mali pločevinki čičerke v slanici
4 jabolka
140 g rukole
1 manjši šopek mete
1 zavoj sira feta
Priprava:
Jabolka umijemo in narežemo na koščke. Čičerko splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Meto osmukamo in sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo za preliv kis, olje, hren, sol in poper. Dodamo čičerko in koščke jabolk, dobro premešamo. Dodamo še umito rukolo in meto, nazadnje pa potresemo z nadrobljeno feto.