Zanimivosti

Jabolka od zajtrka do večerje: to so odlični recepti!

M. S., Maja
13. 10. 2018, 16.01
Deli članek:

Jabolka veljajo za rajski sadež, pravzaprav prepovedani sad, ki sta ga užila Adam in Eva ter si s tem dejanjem prislužila izgon iz raja. A zaradi tega še zdaleč nima slabega slovesa. Še več!

Revija Bodi zdrava
Ovsene palačinke z jabolki v sirupu

Ker pregovorno »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«, je to sadje nadvse cenjeno in nepogrešljivi del ozimnice. Razpon njegove uporabnosti v kulinariki pa je tako bogat, da ga lahko vključimo v prav vse obroke – od zajtrka do večerje.

Zajtrk

Ovsene palačinke z jabolki v sirupu

Sestavine za 4 osebe:
3 žlice agavinega sirupa
1 žlica mletega cimeta
3 jabolka
100 g moke
1 in ½ žličke pecilnega praška
50 g ovsenih kosmičev
½ žlice jedilne sode
½ žlice mletega ingverja
1 ščepec soli
1 jajce
200 ml pinjenca
1 žlica olja
1 žlica vode
maslo za peko

Preberite tudi: Naj zadiši po slastni enolončnici. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

Za sirup umijemo eno jabolko in ga z olupkom vred narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v ponvico, dodamo agavin sirup, pol žlice cimeta, premešamo in segrevamo. Še pred vrenjem odstavimo z ognja.

Za palačinke zmešamo moko, pecilni prašek, ovsene kosmiče, jedilno sodo, sol, pol žlice cimeta in ingver. Posebej razžvrkljamo jajce, vmešamo pinjenec in obe nastrgani jabolki, olje in vodo. Zlijemo k suhim sestavinam in zmešamo v tekoče testo.

V ponvi segrejemo maslo in spečemo 12 palačink. Postrežemo jih z jabolki v sirupu.

Prigrizek

Rezine z jabolki

Revija Bodi zdrava
Rezine z jabolki

Sestavine za 2 osebi:
1 kg jabolk
200 g ovsenih kosmičev
70 ml medu
150 g masla
40 g sladkorja
1 ščepec soli
1 ščepec mletega ingverja

Priprava:

Jabolka olupimo, odstranimo pečke in nastrgamo. Stresemo jih v ponev, dodamo sladkor in segrevamo v pokriti posodi, da se jabolka zmehčajo.

Dodamo maslo in med ter zavremo. Vmešamo kosmiče, sol in ingver ter dobro premešamo.

Maso vlijemo v manjši namaščen pekač in pol ure pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Preden narežemo na rezine, počakamo, da se kolač ohladi.

Kosilo

Kotleti z rižoto

Revija Bodi zdrava
Kotleti z rižoto

Sestavine za 4 osebe:
375 g riža
1 žlica masla
4 svinjski kotleti (po 180 g)
2–3 žlice arašidovega olja
300 g jabolk
80 g rukole
2 žlici kisle smetane
sol
poper

Priprava:

Jabolka umijemo, odstranimo pečke, narežemo na krhlje in polovico naribamo, polovico pa narežemo na tanke rezine. Rukolo umijemo in na grobo zrežemo.

Riž skuhamo po navodilih. V kuhan riž vmešamo naribana jabolka in rezine, rukolo, maslo in kislo smetano. Posodo pokrijemo za 5 minut.

Medtem začinimo kotlete s soljo in poprom in jih spečemo na arašidovem olju, 3 minute na vsaki strani. Pečene zavijemo v alufolijo in odložimo za 3 minute.

Kotlete postrežemo z rižoto.

Nasvet

Namesto navadnega riža za rižote lahko uporabimo mešanico riža, kvinoje in ajde.

Večerja

Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko

Revija Bodi zdrava
Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko

Sestavine za 6–8 oseb:
3 žlice kisa
2 žlici olivnega olja
1–2 žlici nastrganega svežega hrena
sol
poper
2 mali pločevinki čičerke v slanici
4 jabolka
140 g rukole
1 manjši šopek mete
1 zavoj sira feta

Priprava:

Jabolka umijemo in narežemo na koščke. Čičerko splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Meto osmukamo in sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo za preliv kis, olje, hren, sol in poper. Dodamo čičerko in koščke jabolk, dobro premešamo. Dodamo še umito rukolo in meto, nazadnje pa potresemo z nadrobljeno feto.