KAM Z ZELENJAVO?

Čas je za jesensko bero povrtnin

Zoran Franc
13. 10. 2018, 09.00
Deli članek:

Tudi letos je jesen prišla prezgodaj. Številni ta letni čas obožujejo, saj je obdobje velike žetve in bere za vse pridne kmete, vrtnarje in sadjarje, pa tudi vrtičkarje. A vsa zelenjava še ni dozorela, že veste, kaj boste z njo?

Dreamstime
Čas je za bero korenja, endivije, komarčka pa tudi zelenega paradižnika!

Oktober je mesec, ko na vrtu najdemo še veliko slastnih pridelkov. V tem času pobiramo tudi buče, ki bodo v hladnejšem prostoru zdržale vse do zgodnje pomladi. Svetujemo vam, da jih nekaj dni pustite še na soncu, da lupina otrdi. Če pa imate v skrinji dovolj prostora, jih lahko spravite za ozimnico. Zamrznjene so odlične za pripravo juh, kašic in omak. Poberete lahko še korenje, endivijo, radič, komarček, kolerabo, zelje, rdečo peso … Vso zelenjavo lahko sicer pustite na vrtu še do prvega mraza, a nikar predolgo, saj lahko začne izgubljati vitamine in minerale.

KAM Z ZELENIM PARADIŽNIKOM?

Če na vašem vrtu še vedno rastejo paradižniki in dobro obrodijo, tiste z zelenimi plodovi izkopljite in jih nekam obesite, obrnjene na glavo. Plodovi bodo tako hitreje dozoreli. Nič pa ne bo narobe, če boste zelene paradižnike uporabili v prehrani. Ja, prav ste prebrali. Nekoč je veljalo pravilo, da so strupeni. Pa niso. Še kako uporabni in okusni so. Preizkusite naslednje recepte.

Citypark vabi vse ljubitelje glasbe na Valentinov sejem

Ekipa

Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra

Dreamstime
Paradižnikov čatni.

PARADIŽNIKOV ČATNI

Za pripravo potrebujete: 4 zelene paradižnike, za palec svežega ingverja, 3 čilije, ščepec soli in kurkume, žličko sladkorja, žličko gorčičnih semen, žlico olivnega olja, pol žličke mlete kumine, koriander. Priprava: Paradižnike narežite na manjše kocke, ingver drobno naribajte, čilije pa sesekljajte. V ponev dodajte olje, segrejte in dodajte gorčična semena. Pražite, dokler ne začnejo poskakovati. Dodajte paradižnik, ingver, čili in kurkumo. Vse skupaj kuhajte na zmernem ognju, v polpokriti posodi pol ure. Večkrat premešajte in po potrebi dodajte vodo. Tik pred koncem dodajte sladkor, sol in koriander. Po potrebi še začinite.