Sladka jagodna pica s sladoledom
90 minut + 90 minut za ohlajanje
Sestavine za 4 manjše pice premera 20 cm:
Za testo:
10 g svežega kvasa
1 žlička sladkorja
250 g moke
50 g pšeničnega zdroba
1 žlička soli
moka za delovno površino
2 žlici olja
Za nadev:
500 g jagod
2-3 žlice sladkorja v prahu
1 žlička limoninega soka
150 g malin
200 g kremnega sira (npr. maskarpone)
1 rumenjak
2-3 žlice smetane
2 žlički sladkorja
24 slezenovih penic (približno 150 g)
nekaj lističev mete
sladkor v prahu za posip
Za sladoled:
150 g jagod
40 g sladkorja v prahu
1 žlička vaniljinega sladkorja
1 žlica limoninega soka
60 g jogurta
125 ml sladke smetane
Preberite tudi: Zmrzlina z lubenico za hitro osvežitev. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Za testo zmešamo kvas s sladkorjem, dvema do tremi žlicami moke in 125 ml mlačne vode. Odložimo za 15 minut. Prestalo moko zmešamo z zdrobom in soljo. Prilijemo kvasni nastavek in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček in za eno uro pustimo vzhajati na toplem.
2. Za sladoled umijemo jagode, jih očistimo in skupaj z obema sladkorjema in limoninim sokom ukašimo. Vmešamo jogurt in stepeno smetano. Sladoled postavimo v hladilnik za eno uro in potem ga za pol ure damo v strojček za izdelavo sladoleda (če ga imamo) ali za štiri ure v zamrzovalnik. V tem primeru sladoled vsake pol ure temeljito premešamo.
3. Za nadev umijemo jagode in jih 350 g narežemo na rezine. Preostale jagode potresemo s sladkorjem v prahu in limoninim sokom, ukašimo in precedimo. Maline previdno splaknemo z mrzlo vodo in odložimo na papirnato brisačko. Kremni sir zmešamo z rumenjakom, smetano in sladkorjem.
4. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko in testo razdelimo na štiri dele s premerom 20 cm. Namažemo z oljem in po dve pici položimo na dno pekača. Za 10 minut položimo v pečico.
5. Predpečeno testo vzamemo iz pečice in ga namažemo s kremo, potresemo z rezinami jagod, malinami in slezenovimi penicami. Še za 10 minut postavimo v pečico, potem pa na pico odmerimo kepico sladoleda, pokapljamo z jagodno omako, potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z lističi mete.