Zanimivosti

Za sladkosnede: zloženka z malinami in vaniljevo kremo

Revija Maja
3. 7. 2018, 16.01
Deli članek:

Maline so vir navdiha za številne poletne sladice. Za vse ljubitelje tega sladkega sadeža danes pripravljamo zloženko z vaniljevo kremo.

Revija Maja

Zloženka z malinami in vaniljevo kremo

40 min

Sestavine za 6 oseb:
500 g listnatega testa
3 jajca
50 g sladkorja
25 g moke
1 žlička vaniljevega ekstrakta
300 ml mleka
150 ml sladke smetane
450 g malin
1 žlica sladkorja v prahu za posip

Priprava:

1. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini na šest enakih delov, tankih 3 mm. Iz vsakega dela izrežemo (s pomočjo šablone iz papirja za peko) tri pravokotnike v velikosti 5 x 12 cm.

2. Pravokotnike položimo na dva pekača, obložena s papirjem za peko, in ju za pol ure postavimo na hladno.

3. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

4. Testene pravokotnike večkrat prebodemo z vilicami in potresemo s sladkorjem v prahu. V pečici jih pečemo 10 minut. Potem jih obrnemo in pečemo še 2 minuti.

5. Ko se testo hladi, pripravimo kremo. Zmešamo jajca, sladkor, moko in vaniljo, da dobimo gosto kremo.

6. Mleko segrevamo skoraj do vretja, a ne sme zavreti, potem pa ga med mešanjem dodamo jajčni kremi.

7. Kremo počasi segrevamo nekaj minut in ves čas mešamo, da se zgosti. Potem jo prelijemo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in počakamo, da se ohladi.

8. Hladno kremo premešamo in ji dodamo stepeno sladko smetano. Naložimo v dresirno vrečko.

9. Največ uro prej, preden bomo sladico postregli, nabrizgamo polovico kreme na šest testenih pravokotnikov. Nanjo naložimo maline in pokrijemo z drugo plastjo pečenega testa. Še enkrat ponovimo. Nazadnje sladico potresemo s sladkorjem v prahu.

Ste vedeli?

Millefeuille v prevodu pomeni tisoč plasti in je ena najbolj priljubljenih francoskih slaščic s plastmi listnatega testa, vaniljevo kremo in malinami.

Preberite tudi: Zdaj je čas za ocvrte bučkine cvetove. Kliknite TUKAJ!