Zloženka z malinami in vaniljevo kremo
40 min
Sestavine za 6 oseb:
500 g listnatega testa
3 jajca
50 g sladkorja
25 g moke
1 žlička vaniljevega ekstrakta
300 ml mleka
150 ml sladke smetane
450 g malin
1 žlica sladkorja v prahu za posip
Priprava:
1. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini na šest enakih delov, tankih 3 mm. Iz vsakega dela izrežemo (s pomočjo šablone iz papirja za peko) tri pravokotnike v velikosti 5 x 12 cm.
2. Pravokotnike položimo na dva pekača, obložena s papirjem za peko, in ju za pol ure postavimo na hladno.
3. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
4. Testene pravokotnike večkrat prebodemo z vilicami in potresemo s sladkorjem v prahu. V pečici jih pečemo 10 minut. Potem jih obrnemo in pečemo še 2 minuti.
5. Ko se testo hladi, pripravimo kremo. Zmešamo jajca, sladkor, moko in vaniljo, da dobimo gosto kremo.
6. Mleko segrevamo skoraj do vretja, a ne sme zavreti, potem pa ga med mešanjem dodamo jajčni kremi.
7. Kremo počasi segrevamo nekaj minut in ves čas mešamo, da se zgosti. Potem jo prelijemo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in počakamo, da se ohladi.
8. Hladno kremo premešamo in ji dodamo stepeno sladko smetano. Naložimo v dresirno vrečko.
9. Največ uro prej, preden bomo sladico postregli, nabrizgamo polovico kreme na šest testenih pravokotnikov. Nanjo naložimo maline in pokrijemo z drugo plastjo pečenega testa. Še enkrat ponovimo. Nazadnje sladico potresemo s sladkorjem v prahu.
Ste vedeli?
Millefeuille v prevodu pomeni tisoč plasti in je ena najbolj priljubljenih francoskih slaščic s plastmi listnatega testa, vaniljevo kremo in malinami.