Juha
Potrebujemo 6 dl čvrstega jogurta, 3 zelene čebulice, 2 velika zrela paradižnika, 2 žlici sesekljanega koriandra in začimbe.
Jogurt damo v skledo, dodamo pol žlice gorčice, sol, poper, žlico ali dve sladke čilijeve omake (ali pa zrežemo košček zelenega čilija) in zelo na drobno zrezano čebulo, paradižnik in koriander. Dodamo malo mleka ali vode, premešamo in damo v hladilnik za eno uro.
Raita
Gre za indijsko omako, ampak Grki in Kavkazci imajo tudi zelo podobno. Potrebujemo 6 dl gostega jogurta, 5 žlic na drobno sesekljane čebule, 8 žlic naribanih in odcejenih kumar, čajno žličko črne kumine, žličko soli, žličko sladkorja in 2 žlici sesekljanega kopra. Vse našteto premešamo in damo v hladilnik za eno uro. Ponudimo k mesu, pečenemu krompirju, narezkom, jedem z žara ali samo s kruhom.
Solata z redkvico
Potrebujemo 4 dl gostega jogurta, 2 korenčka, 3 jabolki, pest praženih lešnikov in začimbe.
Jogurt damo v skledo, primešamo nariban korenček in na majhne, tanke ploščice zrezani jabolki, solimo, popramo, primešamo žličko sladkorja, potresemo z grobo sesekljanimi lešniki in dobro premešamo. Hladimo eno uro.
Zaziki (tzatziki)
Potrebujemo svežo kumaro, 4 dl grškega jogurta, 4 stroke česna, žlico jabolčnega kisa, pol dl oljčnega olja in začimbe.
Kumaro olupimo, na drobno naribamo in odcedimo. Primešamo jogurt, strt česen, sol, poper, kis in olje. Dobro premešamo in ohladimo.
Jogurt za zajtrk
Potrebujemo lonček jogurta, veliko žlico ovsenih kosmičev, pol žlice zmletih semen čija, 4 žlice svežih borovnic ali ustrezno količino jagod, marelic, malin … in pol žlice medu.
Jogurtu primešamo zdrobljene kosmiče, čijo, sadje (pol ga zmečkamo, pol pustimo celega ali narežemo na majhne koščke) in med. pustimo pol ure stati, da se semena napnejo.
Jogurtov sladoled
Potrebujemo pol litra čvrstega jogurta, 3 dl sladke smetane, 2 vrečki vaniljevega sladkorja, 6 žlic sladkorja, limono in 10 dag črne čokolade.
Jogurtu primešamo čvrsto stepeno smetano, obe vrsti sladkorja, limonin sok in naribano lupinico ter na drobne koščke zrezano čokolado. Premešamo, damo v široko posodo in postavimo v zamrzovalnik za pet ur. Vsako uro sladoled z lopatko premešamo, da ne bo ledena kocka, seveda pa lahko damo maso tudi v strojček za sladoled.