Pomladna limonova skutna torta
Da Leon Oberstar, ki v letošnjem MasterChefu dviguje prah s komentarji brez dlake na jeziku, najraje pripravlja sladice, ni nobena skrivnost. Ker se spomladi in poleti priležejo lahke torte z dodatkom sadja, je z bralci Zvezd delil recept za svojo spomladansko limonovo skutno torto, ob kateri si boste, zagotavlja, obliznili vse prste ...
Sestavine:
Piškotna osnova:
80 g masla
150 g piškotov
30 g sladkorja
3 žličke lupine limone
Limonova krema:
50 ml soka limone
100 g sladkorja
50 g rumenjakov (pribl. 3 rumenjaki)
Kremni nadev:
400 g kremnega sira
400 g maskarponeja
150 g limonove kreme
180 g sladkorja
8 lističev želatine oz. 16 g želatine v prahu
3 žličke lupine bio limone
1 žlička vode pomarančnih cvetov (poljubno)
Priprava:
Za piškotno osnovo vse sestavine zmeljite skupaj v gladko maso in iz nje oblikujte podlago za sladico. Nato se lotite limonove kreme: v kozici zmešajte sok limone in sladkor ter segrevajte, dokler skoraj ne vre. Rumenjake ločite od beljakov in jih dajte v posebno posodo ter rahlo umešajte (ne stepajte). Vročo tekočino previdno prilijte rumenjakom (pazite, da ne vlijete vse tekočine naenkrat, ker se bo zmes sesirila), prestavite nazaj v kozico in na nizki temperaturi mešajte, dokler se ne zgosti, tako da na hrbtu žlice pusti sled. Krema ne sme zavreti!
Za pripravo kremnega nadeva želatino namočite za 5 minut. Nato jo raztopite v 150 g še vroče limonove kreme (65 °C). Preden vmešate sir in maskarpone, pustite, da se ohladi na telesno temperaturo. Nato primešajte preostale sestavine in mešajte toliko časa, da nastane gladka zmes. Še tekoč nadev vlijte v tortni obroč, v katerem ste na dnu oblikovali piškotno osnovo. Postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, da se strdi. Vrh lahko okrasite s preostalo limonovo kremo ali poljubnim sadjem.