Zanimivosti

Okusne in lahke jedi na hitro

Sonja Grizila, Zarja
23. 5. 2018, 11.01
Deli članek:

Ker je občasno že pošteno vroče, si želimo bolj lahkih in osvežilnih jedi, z njimi bodo zadovoljni tudi vegetarijanci in vegani. Za štiri.

Pixabay

Zeljnata solata

Potrebujemo 4 srednje velike krompirje, glavo mladega koničastega zelja, olje in začimbe, česen ter kis z medom.

Krompir skuhamo, olupimo in zrežemo na rezine, zelje zrežemo na tanke rezance, solimo in z rokami pomečkamo. Dodamo vroč krompir, tri stroke strtega česna in dve žlici oljčnega olja, dobro premešamo, popramo in okisamo po okusu. Zraven se priležejo pečene sardele ali skuše. Nasvet: solata bo imela nekoliko drugačen okus, če namesto česna primešate zelju tri sesekljane zelene čebulice.

Paprika z jajčevci

Potrebujemo veliko čebulo, 2 jajčevca, 4 velike paprike, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo in pražimo na treh žlicah oljčnega olja, da začne rumeneti, potem dodamo olupljen in na majhne koščke zrezan jajčevec. Oboje pražimo tako dolgo, da jajčevca porjavita, vmes dolivamo malo vode. Potem dodamo na kvadratke zrezano papriko, solimo, popramo in dušimo petnajst minut. Jedi se lotimo z belim kruhom, je odlična priloga k mesu ali ribam, krompirju, testeninam ali rižu. Odlična je tudi hladna.

Solata z omleto

Potrebujemo 4 jajca, šopek mlade čebule, 30 dag berivke, 10 dag rukole, 2 zrela paradižnika, olje in začimbe.

Jajca stepemo, dodamo jim sol in poper. Čebulo sesekljamo in na dveh žlicah olja prepražimo, da začne rumeneti, potem zlijemo v ponev stepena jajca in počakamo, da se omleta zapeče na eni strani, potem jo previdno obrnemo še na drugo. Omleto zrežemo na prst široke kratke rezance.

Berivki in rukoli primešamo na tanko zrezan paradižnik, solimo, popramo, zabelimo s poljubnim oljem in kisom, dobro premešamo in razdelimo po krožnikih ter potresemo še z vročo omleto.

Šparglji s porom

Potrebujemo večji šopek špargljev, 2 stebli pora, olje in začimbe.

Špargljem porežemo trde konce in jih damo za pet minut kuhat v slan krop, ki mu dodamo še žličko sladkorja. Odcedimo, damo na tople krožnike in prelijemo s porovo omako, ki jo pripravimo nadvse preprosto – zrezan por dušimo na dveh žlicah olja, solimo in popramo. Če hočemo obilnejši obrok, vse skupaj potresemo z naribanim sirom in zapečemo v pečici.

Pomladna sadna kupa

Potrebujemo 2 breskvi, 2 dl borovnic, 30 dag jagod, 2 hruški in dober deciliter malin ter žlico do dve sladkorja.

Breskvi zrežemo na majhne in tanke rezine, enako zrežemo jagode in neolupljeni hruški, dodamo še borovnice. Malinam dodamo sladkor (nujno pa ni) in deciliter vode, stečkamo z vilicami in prelijemo prek sadja. Dobro premešamo in damo v hladilnik za kakšno uro. Ponudimo lahko s sladoledom ali stepemo smetano.

Preberite tudi: Beluši na pomladnem krožniku. Kliknite TUKAJ!