Zanimivosti

Pečene nadevane paprike

Zvonka Labernik, Ženska
19. 8. 2017, 15.00
Deli članek:

Že brez dodatkov so pečene paprika zelo okusna jed, če pa jih nadevamo, so še boljše.

Pri izbiri sestavin za nadev se lahko prepustimo svoji domišljiji in kombiniramo sestavine, ki jih imamo tisti hip doma.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 4 mesnate rumene paprike,
  • 3 žlice kokosovega olja,
  • 1 majhna drobno sesekljana čebula,
  • 3 strti stroki česna,
  • 3 majhne olupljene in na kocke narezane bučke,
  • 2 olupljena in na kocke narezana paradižnika,
  • 100 g kuhanega rdečega fižola,
  • 50 g nastrganega sira (na primer gavde),
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljane sveže bazilike,
  • 1 osmukana vejica svežega timijana,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra.

Priprava:

  1. Paprike vzdolžno prerežemo, jim odstranimo seme in opne, peclje pa pustimo. Splaknemo jih pod hladno vodo in odcedimo.
  2. Za nadev na žlici olja popražimo čebulo in česen. Dodamo bučke in paradižnik ter kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča in tekočina povre.
  3. Bučke in paradižnik preložimo v skledo, dodamo fižol, polovico sira, peteršilj, baziliko in timijan, posolimo in popopramo ter premešamo.
  4. Odcejene polovice paprik zložimo v pekač, ki smo ga premazali z žlico olja, in napolnimo z nadevom. Pokapam jih s preostalim oljem in postavimo v pečico, segreto na 180 °C.
  5. Paprike pečemo 30 minut, nato pa jih posujemo s preostalim sirom in še za 5 minut postavimo v pečico, da se sir stopi.
  6. Tako pečene paprike lahko ponudimo kot samostojno jed, dobro pa se ujemajo tudi s pečenim mesom.