Če breskvam dodamo še nekaj dišav in zelišč, bo marmelada zelo aromatična. Breskve vsebujejo zelo malo pektina, zato se marmelada nerada zgosti. To zagato bomo rešili z dodanim jabolkom, ki pektina vsebuje veliko.
Zanimivosti
Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje
Sestavine (za približno 6 250-ml kozarčkov):
- 2 kg zrelih breskev,
- 800 g sladkorja,
- sveže iztisnjen sok 2 limon,
- 1 razkoščičeno in naribano jabolko,
- 1 vejica mete,
- 1 vaniljev strok,
- 1 košček cimeta,
- 1 zvezdasti janež.
Priprava:
- Breskve križno zarežemo in za 2 minuti potopimo v krop. Nato jih potopimo v ledeno mrzlo vodo, da lupina odstopi. Olupimo jih, odstranimo koščico in narežemo na koščke. Stresemo jih v veliko stekleno skledo, posujemo s sladkorjem, prilijemo limonin sok in premešamo. Skledo pokrijemo in vse skupaj damo za 4 ure na hladno.
- Macerirane breskve preložimo v veliko kozico, dodamo jabolko, meto, vaniljev strok, cimet in zvezdasti janež ter na šibkem ognju kuhamo 1 uro.
- Ko se marmelada dovolj zgosti, odstranimo cimet, vaniljo in zvezdasti janež ter jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. Tesno jih zapremo, ohladimo, nato pa shranimo v hladen in temen prostor.