Zanimivosti

Breskova marmelada

Zvonka Labernik, Ženska
16. 8. 2017, 15.00
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 09.36
Deli članek:

Sočne, zrele breskve so kot nalašč za pripravo marmelade.

Če breskvam dodamo še nekaj dišav in zelišč, bo marmelada zelo aromatična. Breskve vsebujejo zelo malo pektina, zato se marmelada nerada zgosti. To zagato bomo rešili z dodanim jabolkom, ki pektina vsebuje veliko.

Citypark vabi vse ljubitelje glasbe na Valentinov sejem

Ekipa

Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra

Sestavine (za približno 6 250-ml kozarčkov):

  • 2 kg zrelih breskev,
  • 800 g sladkorja,
  • sveže iztisnjen sok 2 limon,
  • 1 razkoščičeno in naribano jabolko,
  • 1 vejica mete,
  • 1 vaniljev strok,
  • 1 košček cimeta,
  • 1 zvezdasti janež.

Priprava:

  1. Breskve križno zarežemo in za 2 minuti potopimo v krop. Nato jih potopimo v ledeno mrzlo vodo, da lupina odstopi. Olupimo jih, odstranimo koščico in narežemo na koščke. Stresemo jih v veliko stekleno skledo, posujemo s sladkorjem, prilijemo limonin sok in premešamo. Skledo pokrijemo in vse skupaj damo za 4 ure na hladno.
  2. Macerirane breskve preložimo v veliko kozico, dodamo jabolko, meto, vaniljev strok, cimet in zvezdasti janež ter na šibkem ognju kuhamo 1 uro.
  3. Ko se marmelada dovolj zgosti, odstranimo cimet, vaniljo in zvezdasti janež ter jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. Tesno jih zapremo, ohladimo, nato pa shranimo v hladen in temen prostor.