Zanimivosti

Kvašene cvetlice z orehovim nadevom

Zvonka Labernik, Ženska
3. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jabolka se sicer pregovorno dobro ujemajo s cimetom, ampak uporabite lahko tudi piment.

Ko boste poskusili polžke, v katerih so jabolka zmešana s pimentom, boste ugotovili, da je ta kombinacija še okusnejša, saj piment družuje okuse cimeta, nageljnovih žbic, ingverja in muškatnega oreščka.

Sestavine (za približno 12 kosov) za testo:

  • 450 g moke,
  • 30 g svežega kvasa,
  • 70 g sladkorja,
  • 200 ml toplega mleka,
  • 60 g stopljenega surovega masla,
  • 3 jajčni rumenjaki,
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja,
  • nastrgana lupinica 1 limone,
  • ½ žličke soli,
Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

za nadev:

  • 150 g stopljenega surovega masla,
  • 100 g sladkorja,
  • 1 žlička pimenta,
  • 3 razkoščičena in na kockice narezana jabolka,

za preliv:

  • 60 g raztopljenega surovega masla,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • ½ žličke vaniljevega izvlečka,
  • 60 ml mleka.

Priprava:

  1. Moko zmešamo s soljo in na sredini naredimo jamico. Kvas zmešamo z 1 žlico moke, 1 žlico sladkorja in 5 žlicami mleka, zlijemo ga na moko ter vzhajamo 10 minut.
  2. V skledi penasto umešamo rumenjake in sladkor. Dodamo limonino lupinico, prilijemo preostalo mleko in maslo ter premešamo. Zmes zmešamo z moko in ugnetemo gosto, voljno testo. Skledo pokrijemo in na toplem vzhajamo 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in tanko razvaljamo. Premažemo ga s polovico stopljenega masla. Posebej zmešamo sladkor in piment ter mešanico posujemo po testu. Nato ga posujemo s koščki jabolk in tesno zvijemo. Zvitek razrežemo na 2 cm debele rezine in jih s prerezanim delom navzdol razporedimo na namaščen pekač. Pekač postavimo na toplo in pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajane polžke pokapamo s preostalim maslom in pečemo 20 minut. Za preliv raztopljeno maslo gladko umešamo s sladkorjem v prahu in mlekom in z njim prelijemo pečene polžke.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost