Ko boste poskusili polžke, v katerih so jabolka zmešana s pimentom, boste ugotovili, da je ta kombinacija še okusnejša, saj piment družuje okuse cimeta, nageljnovih žbic, ingverja in muškatnega oreščka.
Sestavine (za približno 12 kosov) za testo:
- 450 g moke,
- 30 g svežega kvasa,
- 70 g sladkorja,
- 200 ml toplega mleka,
- 60 g stopljenega surovega masla,
- 3 jajčni rumenjaki,
- 1 žlica vaniljevega sladkorja,
- nastrgana lupinica 1 limone,
- ½ žličke soli,
za nadev:
- 150 g stopljenega surovega masla,
- 100 g sladkorja,
- 1 žlička pimenta,
- 3 razkoščičena in na kockice narezana jabolka,
za preliv:
- 60 g raztopljenega surovega masla,
- 50 g sladkorja v prahu,
- ½ žličke vaniljevega izvlečka,
- 60 ml mleka.
Priprava:
- Moko zmešamo s soljo in na sredini naredimo jamico. Kvas zmešamo z 1 žlico moke, 1 žlico sladkorja in 5 žlicami mleka, zlijemo ga na moko ter vzhajamo 10 minut.
- V skledi penasto umešamo rumenjake in sladkor. Dodamo limonino lupinico, prilijemo preostalo mleko in maslo ter premešamo. Zmes zmešamo z moko in ugnetemo gosto, voljno testo. Skledo pokrijemo in na toplem vzhajamo 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in tanko razvaljamo. Premažemo ga s polovico stopljenega masla. Posebej zmešamo sladkor in piment ter mešanico posujemo po testu. Nato ga posujemo s koščki jabolk in tesno zvijemo. Zvitek razrežemo na 2 cm debele rezine in jih s prerezanim delom navzdol razporedimo na namaščen pekač. Pekač postavimo na toplo in pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajane polžke pokapamo s preostalim maslom in pečemo 20 minut. Za preliv raztopljeno maslo gladko umešamo s sladkorjem v prahu in mlekom in z njim prelijemo pečene polžke.