Zanimivosti

Kvašene cvetlice z orehovim nadevom

Zvonka Labernik, Ženska
3. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jabolka se sicer pregovorno dobro ujemajo s cimetom, ampak uporabite lahko tudi piment.

Ko boste poskusili polžke, v katerih so jabolka zmešana s pimentom, boste ugotovili, da je ta kombinacija še okusnejša, saj piment družuje okuse cimeta, nageljnovih žbic, ingverja in muškatnega oreščka.

Sestavine (za približno 12 kosov) za testo:

  • 450 g moke,
  • 30 g svežega kvasa,
  • 70 g sladkorja,
  • 200 ml toplega mleka,
  • 60 g stopljenega surovega masla,
  • 3 jajčni rumenjaki,
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja,
  • nastrgana lupinica 1 limone,
  • ½ žličke soli,
grawe, zavarovanje, zavarovalnica, zivljenjsko-zavarovanje

Gospodarstvo

Vas zanima edinstvena priložnost s stabilnimi donosi in nizkim tveganjem?

za nadev:

  • 150 g stopljenega surovega masla,
  • 100 g sladkorja,
  • 1 žlička pimenta,
  • 3 razkoščičena in na kockice narezana jabolka,

za preliv:

  • 60 g raztopljenega surovega masla,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • ½ žličke vaniljevega izvlečka,
  • 60 ml mleka.

Priprava:

  1. Moko zmešamo s soljo in na sredini naredimo jamico. Kvas zmešamo z 1 žlico moke, 1 žlico sladkorja in 5 žlicami mleka, zlijemo ga na moko ter vzhajamo 10 minut.
  2. V skledi penasto umešamo rumenjake in sladkor. Dodamo limonino lupinico, prilijemo preostalo mleko in maslo ter premešamo. Zmes zmešamo z moko in ugnetemo gosto, voljno testo. Skledo pokrijemo in na toplem vzhajamo 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in tanko razvaljamo. Premažemo ga s polovico stopljenega masla. Posebej zmešamo sladkor in piment ter mešanico posujemo po testu. Nato ga posujemo s koščki jabolk in tesno zvijemo. Zvitek razrežemo na 2 cm debele rezine in jih s prerezanim delom navzdol razporedimo na namaščen pekač. Pekač postavimo na toplo in pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Vzhajane polžke pokapamo s preostalim maslom in pečemo 20 minut. Za preliv raztopljeno maslo gladko umešamo s sladkorjem v prahu in mlekom in z njim prelijemo pečene polžke.