Še danes pa sol buri duhove med strokovnjaki, ki se pravdajo o tem, ali je začimba ali spada med osnovne sestavine hrane. Sol je vsekakor nujna pri pripravi večine jedi. Uporabljamo jo povsod, v solatah, juhah, pecivu, za posip cest v času zmrzali in še kje. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da pomembno vlogo igra zlasti v našem organizmu. Čeprav je sol dokaj poznana, pa jo redki poznajo v celoti oziroma vedo, v kakšne namene vse jo lahko še uporabljamo.
Ali ste vedeli?
S soljo lahko pogasite ogenj, če vam zagori olje na štedilniku. Ne pozabite, da ognja, ki je nastal zaradi vžiga maščobe, nikoli ne gasite z vodo, saj boste situacijo še poslabšali.
Priporočljiv dnevni vnos
Slovenci na dan porabimo od 15 do 25 gramov soli. Po zadnjih priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije pa je priporočljiv dnevni vnos soli 5 gramov, kar je čajna žlička. To priporočilo je osnovano na raziskavah, ki so ugotovile povezavo med količino soli in visokim krvnim tlakom. Tega najbolj znižamo, če uživamo uravnoteženo hrano z veliko sadja in zelenjave. Prav tako je treba zmanjšati vnos maščob živalskega izvora, uživati manj kave (največ tri skodelice na dan) in alkohola (moški 3 dl vina, ženske do 1,5 dl), k temu pa je treba dodati še telesno vadbo.
Sol v gospodinjske namene
V nadaljevanju vam razkrivamo deset nasvetov, ki vam bodo koristili pri vsakodnevnih opravilih.
1. Vam ob kuhanju jajca vedno počijo? Osolite vodo, v kateri želite skuhati jajca. Jajca ne bodo počila, prav tako pa jih boste lažje olupili.
2. Želite trd sneg iz beljakov? Beljakom dodajte ščepec soli; podobno lahko storite pri pripravi peciva z jajci.
3. Niste prepričani o svežini jajc? V kozarec vode vsujte dve žlički soli ter premešajte. V raztopino potopite jajce, če bo plavalo, pomeni, da je staro, če bo potonilo, je sveže.
4. Imata kava in čaj voden okus? Dodajte malo soli in okus bo bistveno bolj izrazit.
5. Vam v hladilniku vedno znova splesni sir? Predhodno ga zavijte v mokro krpo, ki ste jo namočili v slano vodo.
6. So vaša jabolka nagubana? Namočite jih v slano vodo in kmalu bodo spet gladka.
7. Okus čokoladnih jedi bo veliko intenzivnejši, če boste pripravi čokolade dodali ščepec soli.
8. Lešnike čez noč namočite v slano vodo. Zjutraj jih boste brez težav olupili.
9. Poskusite rdeče vino, ki ste mu dodali ščepec soli. Presenetljivo, kajne?
10. Če boste v jabolčni kompot dodali ščepec soli, boste dosegli veliko intenzivnejši okus.