Mikro zelenjava

Okensko vrtnarjenje

zf
23. 10. 2016, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hladno obdobje v našem podnebnem pasu ni ravno hvaležen čas za svežo zelenjavo. Lahko pa jo gojimo na okenski polici, na kuhinjskem pultu, kjerkoli, da le ni tako mraz kot zunaj.

Profimedia
Kalčki so čudovit okras in popestritev okusa pri pripravi raznih testenin, rižot, juh in drugih jedi.

Hiter recept za super prilogo

Potrebujemo dve žlici oljčnega olja, skodelico kalčkov leče ali soje, žličko drobno narezanega svežega ingverja, sezamovo ali drugo olje in sojino omako. V vroče olje stresemo kalčke in na vročini mešamo minuto ali dve. Nato posodo odstavimo z ognja, dodamo ingver, nekaj kapljic sezamovega olja (po želji) in malce sojine omake. Premešamo in jed ponudimo na krožniku, okrašeno z listi peteršilja.

V nasprotju z velikim vrtom lahko ta mikro vrt obdeluje prav vsakdo, saj celo izgovor, da ni časa, ne vzdrži. Vrtiček zahteva samo malo pozornosti, to pa povrne z obiljem žive zelenjave. Dobrodošli med kalčki, živo hrano za naravno poživitev zimskih dni!

Kaj lahko gojimo

Na okenskih policah lahko gojimo številna semena, z njihovimi plodovi bomo lahko popestrili vsakodnevni jedilnik. Vedeti je treba, da se semena obnašajo različno, zato se je za začetek najbolje držati preverjenih vrst, ki prav razveseljujejo s tem, ko tako rastejo in rastejo. Sem spadajo leče vseh vrst, vodna kreša, pšenica, ajda, čičerika, soja, kapucinke, koruzna semena in še kaj.

Kaj vsebujejo

Poleg že zapisanih se lahko lotite kaljenja semen gorčice, lanu, buč in fižola, vendar je te nekoliko težje gojiti. Dovolj je sicer, če se boste lotili sajenja še drugih semen žit, kapusnic, solat, sončnic in maka, da se med kaljenjem v semenu zgodijo spremembe, saj tako nastanejo nova hranila. Mikro zelenjava je tako odličen vir dveh pomembnih fitoelementov: klorofila in likopena, obenem pa vsebuje visoko koncentracijo vitaminov, mineralov, beljakovin, aminokislin, encimov, koencimov in vlaknin ter je s tem idealna podpora pri krepitvi imunskega sistema ter razstrupljanju.

Profimedia
Številna semena predstavljajo bogat vir vitaminov in mineralov; vzgojimo jih lahko hitro in preprosto, kar na okenski polici.

Kako (vz)gojiti

Profimedia
Kaljena pšenica je čudovit okras za mizo, obenem pa okusna popestritev v raznih solatah ali dekoracija na juhah.

Za kaljenje ne potrebujete veliko. Poiščite eno večjo ali nekaj manjših posod, lahko tudi plitek krožnik ali podstavek za cvetlični lonec, odvisno od tega, koliko različnih vrst želite vzgajati. Vsi lončki, krožniki ali celo odpadna embalaža zelenjave in jajc, ki lahko nadomestijo posodo za sajenje, naj bodo zelo plitki, saj boste rastlinice pojedli, ko bodo še čisto mlade, tako da ne potrebujejo veliko zemlje. Ni treba, da je zemlja pretirano rodovitna, pomešajte jo le z nekaj kavne usedline (tako boste preprečili bolezni in zajedavce) ter jo navlažite. Ko embalažo napolnite z vlažno zemljo, po njej na gosto posujte semena. Tako boste sicer kršili navodila za sajenje, toda vaš cilj je vzgojiti čim več kalčkov, v čim manjšem prostoru in v čim krajšem času. Semen ni treba zagrebsti z zemljo, če pa se že odločite za to, bo dovolj zelo tanka plast. Nato embalažo položite v plastično vrečko, tako boste ustvarili toplo gredo, kalčki pa bodo prej vzklili. Čez nekaj dni, ko bodo semena vzklila, folijo odstranite, posodo pa postavite na okno ali v drug svetel prostor.