Estrada

Čudežna zdravila rastejo okoli nas

Biba Jamnik Vidic, Pomagaj si sam
13. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Najboljši nasveti znanega zeliščarja Jožeta Majesa na enem mestu.

Jože Majes se že skoraj dvajset let ukvarja z zeliščarstvom. Strojni inženir in nekoč državni prvak v kolesarstvu se je po propadu gradbenega podjetja Pionir na noge postavil z meditacijo, potem pa se je odpravil v samostan Stična. Pa ne zato, da bi se pridružil samostanskim bratom, njega so zanimala zelišča. »Tam sem se povezal z magistrom farmacije Jožetom Kukmanom, ki je po smrti patra Ašiča prevzel skrb za blagovno znamko. Predlagal sem mu, da bi začela pripravljati seminarje. On bi jih vodil, jaz organiziral.«

Začel se je izobraževati tako doma kot v tujini. Danes se Jože Majes lahko pohvali, da ima zdravilne rastline v malem prstu. Mi smo ga prosili, da nam natrese nekaj svojih najboljših nasvetov za tisto, kar nas pesti najpogosteje.

Kmalu bo mogoč študij fitoterapije.

Na njegovi zeliščarski kmetiji Plavica v Cerovcu, v bližini Dolenjskih Toplic, raste več kot 400 vrst zdravilnih rastlin. Preden se je upokojil, je svoje znanje na ljudi prenašal na 40- in 80-urnih tečajih, zdaj se največ ukvarja z brezplačnim svetovanjem, veliko tudi predava. Je predsednik združenja za zdraviteljske dejavnosti Slovenije. Če bo šlo vse po sreči, bo v svojo zbirko uspehov lahko kmalu zapisal še zasluge za to, da bomo tudi v Sloveniji dobili šolane strokovnjake s področja fitoterapije (uporaba zdravilnih učinkovin rastlin v zdravilne namene, op. avt.) »S Fakulteto za zdravstvene vede Novo mesto se pripravljamo, da bi prihodnje leto začeli izvajati visokošolski študij fitoterapije. Predmetnik imamo že narejen.«

Vaše zdravilo raste okoli vas.

Ljudi izobražuje tudi s svojo knjigo Zdravnik zdravi, narava ozdravi. »Veliko ljudi že uporablja naravne pripravke, zelo redki pa jih znajo uporabljati pravilno.« Jože Majes svetuje, naj ljudje več uporabljajo rastline, ki rastejo v njihovem okolju. »Te rastline rastejo tukaj zato, da nam pomagajo.« Pravi, da danes bolniki prepogosto posegajo po sintetičnih zdravilih. »Ta nam sicer podaljšujejo življenje, vendar imajo mnoga hude stranske učinke. Postanemo lahko celo odvisni od njih. Če moramo nekajkrat na dan pojesti kup tablet, naše telo ni več, kar bi moralo biti. Vsakodnevno se srečujem z ljudmi, ki imajo praviloma majhne dohodke, uživajo nezdravo hrano in sintetična zdravila, težko se že gibljejo in mnogi nimajo nikogar, ki bi skrbel zanje.« Majes zato ljudem polaga na srce, naj se bolj zavedajo, da lahko za svoje zdravje veliko naredijo sami. »Devetdeset odstotkov zdravja so zdrava hrana, čisto okolje, lepe misli in letom primerno gibanje.« Kadar zdravje zaškripa, pa zdravilna zelišča. Ker za vsako bolezen rožica raste, nam je zaupal, kako se lotiti deset najpogostejših zdravstvenih tegob našega časa.

ALERGIJE, bič tega stoletja

Alergije bodo res bič tega stoletja, pravi Majes. »V moji mladosti smo bili alergični kvečjemu na kakega soseda, danes pa ima že skoraj vsak tretji otrok alergijo. Pa ne samo otroci. Tudi starejši so alergični na vse mogoče. Sistem, ki se je gradil tisočletja in se počasi prilagajal razmeram, se preprosto ne more navaditi na vse mogoče snovi, ki jih je proizvedel človek v zadnjih nekaj desetletjih: od insekticidov, herbicidov, emulgatorjev, sintetičnih zdravil, barvil, sladil in še česa. Te snovi so zmešale delovanje imunskega sistema in ta preprosto ne zazna več, kaj je za nas škodljivo in kaj dobro.« Jože Majes za blaženje alergij svetuje čajno mešanico iz naslednjih rastlin: pekoča kopriva, jetičnik, repik, listi gozdne jagode, rman, korenine regrata in fižolove luščine.

BOLEZNI DIHAL premaga timijan

»Pri naši hiši velja naslednje pravilo: Če hočeš, da prehladna obolenja zapustijo hišo, naj vsi člani družine uporabljajo tinkturo timijana. Vsako jutro naj si v 0,5 dl tople vode vlijejo čajno žličko tinkture in jo štirikrat v ustih pogrgrajo. Petič naj tisto, kar pogrgrajo, tudi popijejo. Pitja tinkture v večjih količinah ne priporočam, ker timoli, ki je v timijanu, lahko škodi jetrom in ledvicam. Ta recept sem svetoval že mnogim in vsi so mi zatrdili, da so si pozdravili marsikatero tegobo. V naši družini smo pozabili, kdaj smo bili zadnjič prehlajeni. Celo gripa se nas ne loteva. S tinkturo zdravimo tudi afte v ustni votlini. Grgranje timijana svetujem tudi takrat, ko se nas loteva prehlad in nas žgečka v grlu, se nelagodno počutimo ali se nam dviguje temperatura. Običajno se naslednje jutro zbudimo zdravi. Tistim z vnetim grlom, ki timijanove tinkture nimajo, pa svetujem, naj si pripravijo poparek iz ščepca timijana, ščepca trobentic in ščepca bezgovih cvetov. Vse poparimo s pol litra vrelega mleka, pustimo 5 minut stati in precedimo. Ohladimo na 40 °C in primešamo 20 dag belega medu. Napitek pijemo čez dan po požirkih.«

BOLEZNI KOSTI IN SKLEPOV odpravljamo v mladosti

»Mnogo težav, ki pestijo ljudi, povzročajo obolenja kosti in sklepov. Tretjina ljudi, ki iščejo pomoč na naši kmetiji, pride prav zaradi teh tegob. Nobena skrivnost ni, da imajo največ tovrstnih težav starostniki, a manj tisti, ki so se v mladih letih ukvarjali s športom in pri tem niso pretiravali. Vrhunski šport marsikomu pusti hude posledice. Posledice pa pustijo tudi socialne razmere. Pri tem mislim na neprimerne delovne razmere. Zato je težave v starosti treba pravočasno preprečiti.

Tistim, ki jih pestijo obraba vretenc, kolen in kolkov, priporočam kopeli v senenem drobirju, ovseni slami in pa redno vtiranje tinkture arnike, nato pa na prizadeta mesta še olje šentjanževke. Postopek poteka takole: najprej na prizadeta mesta kako minuto vtiramo tinkturo arnike, da se odprejo pore na koži. Nato vzamemo olje šentjanževke, pripravljene doma iz svežih cvetov in nabreklih brstov. Lumpi nam namreč lahko prodajo navadno olje, ki so ga pobarvali rdeče, v resnici pa ne vsebuje prav nič hypercina. Hypercin je edina snov, ki obnavlja izrabljen hrustanec. Na prizadeto mesto olje vtiramo vsaj 20 minut. To delamo redno, dvakrat na dan. Včasih je treba postopek ponavljati mesece, da se stanje popravi. Ljudje bi si prihranili veliko bolečin, ortopedom in kirurgom pa dela, če bi imeli voljo in si vzeli čas ter se sami spopadali s temi težavami.«

BOLEZNI OŽILJA spremenijo življenje

»Ne da se opisati trpljenja ljudi, ki jih prizadenejo bolezni ožilja. Lahko bi rekel, da ima tretjina bolnikov, ki pridejo k nam iskat nasvete, težave z ožiljem. Tistim, ki jih pestijo krčne žile in vensko popuščanje, vedno najprej svetujem spremembo življenja. Verjetno je ta bolezen tudi dedna, delno pa je privzgojena. Napada predvsem ljudi, ki imajo napačne prehranske navade. Vzrok teh težav so največkrat preveč soli, suhomesnatih izdelkov, alkohola in čezmerna statična obremenitev okončin. Ljudem torej svetujem spremembo življenjskih navad, predvsem prehranjevanja, in pitje čajev, ki krepijo ožilje. Najbolj se obnese čaj zeli ajde v cvetočem stanju s 30-odstotnim dodatkom ovojnic šipkovih plodov. Tak čaj mora bolnik piti vsaj 60 dni, po tri polne skodelice na dan. Poleg tega priporočam mazanje krčnih žil z mazilom iz divjega kostanja. Še pred tem pa je treba v kožo vtreti tinkturo iz divjega kostanja.«

BOLEZNI SEČIL – brez čaja ne bo šlo

»Kadar imamo vnete sečne poti in mehur, v pol litra mleka kuhamo korenino peteršilja in 1 čajno žličko posušenih žajbljevih listov. Pustimo rahlo vreti toliko časa, da ostane 2 dl prevretka. Ko se ta ohladi pod 40 °C, dodamo žličko medu in popijemo v roku 10 minut. Tak napitek si skuhamo dvakrat. Če bolečine ne izzvenijo, si ga skuhamo trikrat na dan.

Na prehlajen mehur si dajemo tople obkladke, narejene iz poparka preslice in kamilice. Mehur si zaščitimo s toplimi oblačili in pijemo čaj iz mešanice zelišč: materine dušice, preslice, kamilice, koruznih laskov, divje mačehe. Popijemo liter poparka iz te mešanice na dan. Pijemo tri tedne, da si mehur dobro pozdravimo.

Če se v urinu pojavi kri, je treba obiskati zdravnika. Vzrok je največkrat krvavitev iz ledvic ali mehurja. Pomagamo si lahko s čajem iz ženiklja, plešca, rmana in preslice. Priporočam pitje treh skodelic poparka čajne mešanice na dan, in to tri tedne.«

GLIVIČNA OBOLENJA, nevidna nočna mora

Glivice, sicer redne spremljevalke našega življenja, nam rade povzročajo težave. »In to tako zunanje glivice kot tiste v našem telesu. Med temi je najbolj znana kandida. Spomnim se, da se je pred leti v medijih pojavila informacija, da imaš, če pljuneš v kozarec vode in se spustijo iz pljunka nitke, nedvomno kandido. Takrat je bilo pol Slovenije prepričane, da jo ima.« Če imamo potrjeno diagnozo, da se v naših notranjih organih zares »pasejo« glivice – navadno se njihova navzočnost kaže kot napenjanje, prebavne motnje, izguba teka, slabosti in hujšanje – lahko začnemo jemati zeliščne pripravke. Glivice uničujejo česen in vratiči ter plodovi češmina. »Najučinkovitejša pa je tinktura iz ameriškega oreha (junglans nigra). Rečemo mu tudi črni oreh in raste tudi pri nas. Tinkturo delamo iz plodov, ko se še dajo narezati. Zdravilna učinkovina je, tako so pokazale raziskave, v ovojnici oreha, ki je pri nekaterih podvrstah izredno debela. Za zdravljenje jemljemo po 20 kapljic tinkture trikrat na dan pol ure pred jedjo. Tinkturo jemljemo do izboljšanja stanja.«

Za zunanje glivice v vlažnih delih telesa, med prsti na nogah, v mednožju, pod pazduhami, dojkami, v pregibu trebuha, v ušesih in na nohtih: »Napadena mesta si umijemo in namažemo s tinkturo divjega kostanja. Po takšnem nanosu običajno zaplešemo kakšen indijanski ples, tako nas peče. Pa nam kmalu odleže in kar nekaj časa imamo potem pred glivicami mir.« Če se glivice pojavijo v ušesih, namočimo vatirano paličico v kostanjevo tinkturo in podrgnemo po mestu, kjer so glivice. Še bolj trdovratne so tiste na nohtih. Te si moramo dlje časa redno drgniti s tinkturo divjega kostanja, da jih odstranimo. Dobro si je nohte tudi namakati v kostanjevi tinkturi.«

NESPEČNOST rodijo skrbi

»Včasih mi kdo potoži, da že mesece ni spal. Težave se najprej lotim s temeljitim pogovorom, da ugotovim, zakaj človek ne spi. Nespečnost pogosto povzročajo globoko v nas spravljene skrbi. Če je vzrok nespečnosti to, priporočam korenino baldrijana. Štiri čajne žličke posušenih baldrijanovih koreninic zvečer prelijemo z 8 dl hladne vode in jih pustimo stati 12 ur. Potem jih precedimo in spijemo v petih obrokih čez dan. Kura naj traja tri tedne. Ob tem se moramo zavedati, da začne namok delovati čez približno 9 dni. Za izboljšanje spanja priporočam še čajno mešanico, ki je sestavljena iz 35 % baldrijana, 10 % srčnice, 10 % rožmarina, 35 % hmeljevih storžkov in 10 % melise.«

REVMA in valjanje v koprivah

»Vse bolečine, ki so nedoločljive ali pa jim ne najdemo izvora, damo v malho, ki ji pravimo revma. Dejstvo je, da so revmatoidna obolenja avtoimunega izvora. Nastanejo zaradi različnih vzrokov, največkrat zaradi življenjskih navad, slabih bivalnih razmer in podobnega. Zelo nam zagrenijo življenje, na telesu pa puščajo opazne deformacije. Za zdravljenje revme so najboljše pekoče koprive in pripravki iz njih. Nekateri starejši ljudje še danes trdijo, da, če se zjutraj slečemo do golega in se povaljamo v koprivah, tega dne gotovo ne bomo čutili revmatičnih bolečin. Te uspešno blažimo z vtiranjem tinkture iz pekoče koprive (na boleče mesto dva- ali trikrat na dan). Zraven pijemo diuretični čaj. Takšen čaj je sestavljen iz enakih delov breze, brestolistnega oslada, korenin koprive, koruznih laskov, njivske preslice, jetičnika in prave rumene lakote.

Stari zdravilci zelo priporočajo pitje soka iz stisnjene korenike pirnice, v tradicionalni medicini pa velja pravilo, da si revmo trajno odpravimo z vsaj šestmesečnim rednim vtiranjem olja šentjanževke na prizadeto mesto. Olje si v kožo vtiramo dvakrat na dan po 20 minut.«

SLADKORNA BOLEZEN TIPA 2 stres pozna

»Bolnikom s sladkorno boleznijo svetujem absolutno dieto. Iz svoje prehrane naj črtajo vse, kar je belega: sol, belo moko in beli sladkor, maščobe živalskega izvora, ocvrte jedi, jajca, suhomesnate izdelke in sladkarije. Priporočam vsaj pol ure gibanja na dan, in sicer tako, da se pospeši srčni utrip. Najpomembnejše pa je, da se izogibamo stresu. Zelo dobro je opraviti s stvarmi, ki nas obremenjujejo. To so zavist, hudobija, maščevalnost in škodoželjnost. Prav stres in dodatki v hrani najpogosteje pripeljejo do diabetesa. Bolnikom priporočam, naj vsak dan vsaj tri tedne spijejo po liter čaja, v katerem so: listi borovnice, zel zlate rozge, listi oreha, cvetovi ognjiča, cvetovi bezga, ovsena slama, korenine regrata, korenine potrošnika, plešec, njivska preslica, listi velike pekoče koprive, fižolove luščine, listi breze in tavžentroža.

Tistim, ki imajo zelo visoko stopnjo sladkorja, priporočam trimesečno kuro s čajem. Tri tedne naj na dan popijejo po en liter čaja, potem naredijo teden dni premora, nato pa spet tritedensko kuro z enim tednom premora.

Na splošno pa ljudem, ki imajo diabetes, priporočam, naj pojedo čim več jedi z zeleno in stročjim zelenim fižolom. V Dalmaciji priporočajo pitje čaja ali kave iz tako imenovanega jarega graha, to je vrsta pomladnega fižola.«

STRES – meditacija ali molitev

»Stres je danes najnevarnejši morilec ljudi. V povezavi s prostimi radikali je vzrok najhujših bolezni. Pod stresom so otroci, ljudje v rodni dobi in starostniki. Ne bom našteval vzrokov, ker jih vsi dobro poznamo. Novi časi in drugačen slog življenja so pač prinesli tudi več stresa. Včasih smo delali za preživetje, zdaj pa delamo v razvitih državah za statusne simbole. Če ima sosed dober avto ali jahto, ju hočemo imeti tudi mi, in če se le da, morata biti boljša od sosedovih. Da ne govorimo o tako imenovanih karierah. Najboljša možnost za odpravljanje stresa je meditacija ali molitev. Meditacija je v preteklosti za večino ljudi pomenila, da si malo čez les, danes uporabljajo to metodo vrhunski podjetniki in tudi politiki. Sam sem meditiral dolga leta in odkrito lahko rečem, da mi je v nekem obdobju življenja meditacija rešila življenje.« Ob meditaciji gospod Majes priporoča še čajno mešanico za blaženje stresa. Sestavljajo jo baldrijanove korenine, sivkini cvetovi, hmeljevi storžki, zel plahtice, rumena lakota, bazilika, kolmež, rožmarin, melisa in srčnica, in sicer jih zmešamo v enakih deležih in pijemo po tri skodelice čaja na dan vsaj tri tedne. Če je potrebno, kuro ponovimo.