Estrada

Prenovljen dom

Katarina Štular, Dom2
3. 4. 2017, 16.00
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 07.21
Deli članek:

Za manj kot dva tisoč evrov.

Pred nami je bil prav poseben izziv: kako stanovanje, ki je na prvi pogled povprečno in nič kaj posebno privlačno, spremeniti v topel dom. Z veliko mero kreativnosti in idej smo enosobno stanovanje spremenili v ličen dom za mlad par.

Stanovanje, ki meri dobrih 40 kvadratnih metrov, je bilo izredno skromno opremljeno in namenjeno oddajanju. Čeprav mu na prvi pogled ni manjkalo prav nič, smo se odločili za korenit poseg. Da pa naloga ne bi bila tako lahka, smo si pri tem postavili velik finančni izziv: kako velik poseg v stanovanju lahko naredimo, če imamo na razpolago samo dva tisoč evrov in dva para pridnih rok?

NAČRTOVANJE

Velika prednost stanovanja je bila v tem, da sta bili kuhinja in kopalnica pred kratkim popolnoma prenovljeni, zato pri njiju korenit poseg ni bil potreben. V kopalnici smo dodali omarico pod umivalnikom, ki je bila nujno potrebna, kuhinjo pa smo osvežili z mini detajli.

KAJ SMO NAREDILI NAJPREJ?

75417a81f5cb7a916823cd476dff5f4a.jpeg

Prva stvar, za katero smo se odločili, je bila, da smo prodali del starega pohištva na spletni strani www. salomon.si. Tako smo za staro omaro, posteljo z vzmetnico, pisalno mizo in regalom v jedilnici dobili 240 evrov, kar je bil začetek finančnega vložka za prenovo. Zapomnite si: če ste omejeni s sredstvi, je dobro, da vsako potezo naredite premišljeno in iz nje iztržite največ.

ZAČETEK PRENOVE

Najpomembnejše pri vsem je bilo, da smo izdelali natančen načrt prenove in posega, kakršnega smo želeli narediti, seveda v okviru finančnih zmožnosti. Ugotovili smo, da je predsoba razmeroma majhna in da je v njej prostora samo za detajle, zato korenit poseg tudi tu ni bil potreben.

Izkazalo se je, da je bil prenove najbolj potreben dnevni prostor, ki je bil izredno velik, a prostorsko neugodno razporejen. Vrata z obeh strani so onemogočala, da bi spalni prostor ločili od dnevne sobe, zato smo se odločili, da se vhoda iz predsobe znebimo. Naredili smo suhomontažno steno (knauf), jo prebrusili in prebarvali. Tako smo dobili dovolj prostora, da smo lahko sobo pregradili na pol in spalni del ločili od dnevnega prostora. Obenem smo prestavili tudi stikala za luč, tako da je v spalnici ostala samostoječa svetilka, v dnevnem prostoru pa smo dodali dve stikali in stropno luč.

Naslednja so bila na vrsti tla. Dotrajan laminat v kuhinji in jedilnici smo odstranili in izbrali novega. Prav tako smo spremembo naredili v dnevni sobi in položili popolnoma nova tla. Nato smo prepleskali vse stene, zamenjali luči v stanovanju in dodobra izkoristili prostor zraven radiatorja v dnevni sobi, kjer razen cevi radiatorja ni bilo ničesar.

24714254b32b7139c6a06abd32ab2865.jpeg

STOJALO S POLICAMI IN LED-LUČKAMI

Prostor zraven vhoda na balkon je bil dolg dobrih 70 cm in globok slabih 60 cm. Dimenzije so bile ravno tolikšne, da prostora nismo mogli zapolniti z lepo omaro po naročilu, katere cena bi bila občutno previsoka. Zato smo se odločili, da bomo prostor popestrili s steklenimi policami in zraven namestili LED-luči za lepše in bolj romantično vzdušje.

Ko sta bila dva največja posega v dnevnem prostoru narejena, smo se lotili pleskanja celotnega stanovanja Zamenjali smo tudi stropne luči in poskrbeli za detajle. Kavč, ki je bil že prej v dnevnem prostoru, smo pustili, saj je bil star manj kot eno leto, poskrbeli pa smo za korenito globinsko čiščenje.

DRSNA VRATA LOČUJEJO SPALNI DEL OD DNEVNEGA

Za pregrado med spalnico in dnevno sobo so nam izdelali predračune trije mizarji, odločili smo se za najugodnejšo ponudbo. Namesto klasičnega regala, ki ga nekateri postavijo kot pregrado med spalni in dnevni prostor, se nam je zdela izbira drsnih vrat elegantnejša in lepša. Predvsem zato, ker lahko z njo prostora popolnoma ločimo. Obenem pa jih lahko s premikom na eno ali drugo stran dobro izkoristimo – in si na primer privoščimo celo ogled najljubše oddaje po televiziji iz postelje.

Posteljo smo kupili v Ikei, garderobna omara pa je bila odličen nakup na spletni strani www.salomon. si, saj je bila rabljena samo nekaj mesecev. Prodajalec jo je namreč prodajal samo zato, ker je pričakoval novega družinskega člana in je potreboval prostor za otroško posteljico. Tako smo z dobrim nakupom dobili masivno omaro, za katero bi sicer plačali dvojno ali celo trojno vsoto, če bi kupili novo.

eaaed51e931018aaf40f389f44a25e57.jpeg

STENE SO OSTALE BELE Z RAZLOGOM

Sprva smo pustili stene bele, kasneje pa smo se odločili, da jih popestrimo z detajli. Tako smo stenam dodali minimalistično podobo. V spalnici smo to naredili z napisom Do what You Love, Love What You Do iz trgovine Flat v Ljubljani. V dnevnem prostoru smo nad kavčem postavili polico za odlaganje najljubših predmetov, dodatno pa smo prostor popestrili s steklenimi policami in LED-lučmi.

Barve smo prostoru dodali z izbiro dodatkov za dom. Za dnevno sobo smo izbrali kombinacijo z rumeno barvo. Tako bo lahko z zamenjavo dodatkov prostor hitro dobil povsem novo podobo – z drugačnim barvnim odtenkom. To je bil tudi naš prvotni namen.

Spalnici smo dodali novo stoječo luč, posteljnino in okrasne blazine. Neverjetno, kako je prostor takoj dobil novo energijo.

KUHINJA IN JEDILNICA

Poleg novih tal sta kuhinja in jedilnica dobili osveženo podobo. Staro mizo smo prebarvali v belo in jo tako ohranili, saj je zaradi raztegljivosti izredno funkcionalna. Zamenjali smo kuhinjske stole in dodali stensko uro. Za vse druge dodatke bo poskrbel mladi par, tako da smo mu prepustili proste roke. Takšna je bila tudi njuna želja. V kuhinji smo poskrbeli tudi za stensko svetilko, ki s svojo belo-črno kombinacijo zapolni celotno podobo prostora, ki naj bi bil v takšnem slogu.

MENJAVA VRATNIH KRIL

Odločili smo se, da zamenjamo tudi vrata v kopalnico in kuhinjo. Zamenjali smo vratna krila, pri tem smo imeli neizmerno srečo, saj smo našli ravno takšna, ki so ustrezala dimenzijam, in nismo potrebovali naročil po meri.

MINI POSEG V PREDSOBI

Kot rečeno, je predsoba zelo majhna, zato smo steno, ki smo jo naredili iz knaufa, okrasili s stensko nalepko. Ker je bila prej predsoba prazna, smo ji dodali stojalo za plašče in omarico za čevlje.

KOPALNICA

S kopalnico nismo imeli večjega dela. Ker je bila deležna prenove pred dvema letoma, smo jo osvežili le z novo omarico pod umivalnikom in ji dodali steklene police, drugega pa nismo spreminjali.

DETAJL, KI JE VIDEN NA PRVI OGLED

Morda nepotreben detajl – pa vendar smo se zanj odločili. Na vhodna vrata smo namesto klasičnega priimka pritrdili ploščico z napisom »My home« (Moj dom), ki tako sporoča, da je stanovanje resnično postalo dom.

Estrada

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla