Zimski športi

Zdaj ji je treba verjeti

Jurij Završnik/M.J.
4. 2. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pretekli konec tedna ni bil najbolj uspešen za ekipo aMaze.

Grega Wernig

Najprej je bil v soboto odpovedan veleslalom, v katerem se je Tina hotela na vsak način preizkusiti, potem pa se je v nedeljo zgodil še ponesrečen slalom. Toda optimizem ni zapustil najboljše smučarke pretekle sezone, na olimpijske igre potuje dobro razpoložena, s seboj bo vzela tudi paket presenečenja, ki ga je zavezala z zmagovitim trakom iz Cortine.

»Vreme je danes zmagalo. Proga je bila pripravljena, varnosti pa ni bilo mogoče zagotoviti. Jutri bo slalom, veleslaloma pa ni že več kot mesec dni. Želeli smo si veleslalom, to bi bilo za Mazejevo pred domačimi gledalci in pred olimpijskimi igrami izjemno pomembno. Žal pa imamo letos zelo posebno zimo,« je v soboto komentiral odpoved veleslaloma trener Mazejeve, Mauro Pini.

Prvo vožnjo slaloma v nedeljo je Tina odpeljala slabo, premalo napadalno, preveč previdno in predvsem se ni znašla na mehki progi, na kateri so se že pri številki šest naredile brazde (to se vidi tudi na fotografiji, ko je Mazejevi levo smučko potegnilo navznoter in je z desno celo zapeljala čeznjo). Kljub temu pa Tinina vožnja še zdaleč ni bila na ravni najboljših. Dan prej je govorila, da je le Mikaela Shiffrin razred zase, da pa so vse ostale tu, nekje blizu, in da se jih da uloviti. Pa ji ni uspelo. Zanimalo nas je, kje je Tinina slalomska tehnika v primerjavi z najboljšimi? Kaj je narobe oziroma v čem najbolj zaostaja? »V tem trenutku ni največja težava s tehnične plati. Pogrešam nekaj več samozavesti. Nismo daleč stran. Iskreno povedano, v tem trenutku v slalomu nismo med najboljšimi tremi, vendar res nismo daleč od tega. Tini za naslednje tekme, ki bodo seveda na olimpijskim igrah v Sočiju, zelo zaupam. Verjamem, da nam bo uspelo,« je povedal Pini, ki ima seveda veliko izkušenj in sloves vrhunskega trenerja. Treniral je švicarsko žensko reprezentanco, še prej moško za hitre discipline in pred tem še danes izjemno Laro Gut in nekdaj odlično Španko Mario Jose Riendo Contrerars (šest veleslalomskih zmag v svetovnem pokalu v letih 2005 in 2006). Gutova (tako kot Mauro prihaja iz Ticina) je zablestela v polnem sijaju na začetku te sezone, zapadla v manjšo krizo in se v Cortini spet vrnila med najboljše. Kako pa bi primerjali delo tako samosvojih oseb, kot sta Lara in Tina? Obe vrhunski smučarki. »Ne, absolutno ne. Ne morem primerjati Lare in Tine. Lara je bila takrat, ko sem jo treniral, mlado dekle, ki se je prebijalo v ospredje, in vse, kar se je zgodilo, je bilo presenečenje. S Tino je nekaj popolnoma drugega. V podobnem položaju sem bil, ko sem vodil švicarsko ekipo za hitre discipline, ko sta bila v ekipi tudi Didier Cuche in Didier Defago. Trdo delo na vrhunski ravni lahko rečem,« je razmišljal Pini, ki je še enkrat pogledal na nedeljski slalom: »Slab dan je bil. Začel se je slabo in slabo se je končal. To je to.« Toda tak je šport. »Natančno tako. V športu se take stvari dogajajo. Nič nenavadnega,« je bil pragmatičen Pini, ki v porazu ne vidi nikakršne katastrofe, ampak le še dodaten motiv za trdo delo in treninge. 

Pini je v ekipo prinesel veliko vere v boljše rezultate in profesionalen pristop do dela. In Tina se zdaj v ekipi počuti veliko boljše, kar je glede na njen značaj zanjo še kako pomembno. »To je tudi razlog, da sem se pridružil ekipi Tine Maze. Vskočil sem v ekipo, ker verjamem, da lahko naredimo velike stvari. Z njo in seveda z ekipo. To je bila prva in odločilna stvar, zaradi katere sem se odločil, da postanem trener v ekipi aMaze,« je razložil Mauro, ki je zelo neposreden človek, ki nič ne skriva in takoj pove naravnost, kaj misli.

Olimpijske igre so največji športni dogodek na svetu in želja vsakega vrhunskega tekmovalca ali tekmovalke je, da na olimpijskih igrah osvoji kolajno. Tina že ima srebrni kolajni z olimpijskih iger pred štirimi leti v kanadskem Vancouvru. Toda tokrat so njeni cilji verjetno že višji. Zdi se, da želi povsem na vrh, da želi zlato, ne glede na to, da ji v tej sezoni ne gre vse tako, kot si je želela. »Sami ste že prej rekli, da je Tina ena najboljših smučark na svetu, in to pomeni, da se bomo borili za kolajne. Naš cilj so kolajne,« je s pogledom na Soči končal Mauro, ki ima z ekipo aMaze pogodbo do konca sezone. »Da, pogodbo imam do konca te sezone.« Ali so se morda pogovarjali, kako bo naprej? »Ne, najprej bomo šli skupaj do konca te sezone, potem pa bomo videli,« je še dejal Pini, ki bo danes del slovenske olimpijske delegacije, ki bo (je) zjutraj poletela v Rusijo.

Generalke ne obstajajo

Tudi Andrea Massi ni bil zadovoljen s Tininim pristopom na slalomu, vendar je za Soči optimist. »Za olimpijske igre generalke ne obstajajo. Imajo jo samo v atletiki, Američani in Rusi. In to je to. Olimpijske igre so tekma zase,« je najprej povedal Massi, ki se je dotaknil tudi slalomske tekme. »Podlaga je bila slaba, v zelo slabem stanju, ampak za vse enaka. In Tinin pristop na taki progi ni bil pravi. Ne sprejme, da se da smučati in zmagati s slabo vožnjo. Slabo seveda v narekovajih. Danes tudi Hansdotterjeva ni smučala odlično, ker se na taki progi in takem snegu pač ne da smučati odlično. Dan se je že začel slabo, saj je Tina začela gledati podlago. Proga je bila slaba, toda taki so bili pogoji. Kdaj pa kdaj je treba dirkati tudi v takih pogojih. In to sprejeti. Tina tega zjutraj ni sprejela, to se je vleklo do druge vožnje, potem pa je naredila še napako,« je še povedal Massi in pogled usmeril tudi proti olimpijskim igram. »Zdaj šteje samo želja. Želja po zlati olimpijski kolajni. Športnica take kakovosti, kot je Tina, lahko to tudi naredi.« Ali je bila Cortina prava popotnica za Soči? »Ne strinjam se, da bi morali vse graditi na Cortini, kjer je zmagala. Tina ima v tej sezoni stopničke v vseh disciplinah razen v superveleslalomu. V Cortini je sicer zmagala, res pa je, da je ta sezona precej čudna. Zdaj je treba verjeti v Tino. Ko je imela 2000 točk, je bilo najlažje verjetni v Tino,« razmišlja Massi. Tini pa olimpijska proga na Krasnaji Poljani kar ustreza. »Proga je zelo težka in zanimiva. Težko je karkoli napovedovati. Tino smo že videli hitro na progah, ki jih sploh ne pozna, in počasno na progah, ki jih pozna. Vse je zelo relativno,« je zaključil Massi, ki bo danes zvečer že prvič prespal v olimpijski vasi. 

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan