Šport

Temna stran olimpijskih iger v Sočiju

Mateja A. Hrastar/M.J.
4. 2. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nekaj dni pred začetkom tekmovanj se svet bolj kot s formo športnikov ukvarja z varnostjo, korupcijo, okoljsko škodo in človekovimi pravicami med olimpijskimi igrami.

Ruski predsednik Vladimir Putin je hotel z olimpijado v Sočiju svetu pokazati napredek Rusije. Toda nekaj dni pred začetkom tekmovanj se svet bolj kot s formo športnikov ukvarja z varnostjo, korupcijo, okoljsko škodo in človekovimi pravicami med olimpijskimi igrami.

Dva tedna pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju je britanski novinar John Sweeney prišel v Rusijo, da bi o kraju in igrah naredil reportažo. A že nekaj ur po prihodu so ga zadržali pripadniki ruske obveščevalne službe FSB. Vzeli so mu potni list, češ, naj dokaže, da je novinar. Kaj lahko bi bil terorist. John Sweeney je tako spoznal, da zagotovila ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so v Sočiju vsi dobrodošli, le niso čista resnica. Varnostni ukrepi bodo očitno krojili počutje športnikov in obiskovalcev.
 

Tokratne olimpijske igre so na zelo nevarnem območju. Soči je tradicionalno črnomorsko letovišče, kjer imajo svoje počitniške hiše ruski veljaki, a je tudi v nemirnem predelu države, tik ob meji z Gruzijo, blizu Severnega Kavkaza, kjer nenehno vre. Kako nevarno je območje, so pokazali tudi samomorilski bombni napadi v Volgogradu le nekaj mesecev pred začetkom iger. Največja nevarnost za igre so kavkaški islamistični skrajneži. Njihov vodja Doku Umarov, imenovan tudi ruski bin Laden, je lani poleti zagrozil, da se bodo z vsemi sredstvi borili proti igram, »ki so na grobovih naših muslimanskih prednikov ob Črnem morju.«


Z vsemi sredstvi pa se je pripravljen boriti tudi Vladimir Putin. Okoli prizorišč iger so postavili t. i. jekleni obroč, kjer za varnost skrbijo ruska vojska in specialci. Pripeljali so bojne ladje in podmornice, vojaška letala brez pilotov, celo jedrsko oborožitev, za vsak primer, če bi res prišlo do terorističnih napadov. V krogu 60 kilometrov bo uveden popoln nadzor tako prebivalcev kot športnikov in obiskovalcev. Nakupili so celo najnovejšo vohunsko opremo za prisluškovanje telefonom in preverjanje elektronskih komunikacij. Varuhov bo več kot športnikov in vprašanje je, kako bodo kontrolne točke vplivale na tekmovalce in obiskovalce.

Psihoza nevarnosti lahko vpliva tudi na športnike. Združene države Amerike, recimo, so izdelale načrt za evakuacijo svojih športnikov ob morebitnem napadu skrajnežev. Vsem svojim državljanom, bi bodo potovali v Soči, pa svetujejo, da naj po mestu ne hodijo odeti v ameriške barve, saj bi bili tako lahko lahke tarče. Prav tako naj ne sporočajo občutljivih informacij po elektronskih komunikacijskih sredstvih, da jih ne bi prestregli ruski vohuni.

Cesta, kot bi jo tlakovali z Vuittonom

Ruski vohuni pa se ne bodo ukvarjali s korupcijo, ki je tudi značilnost projekta. Bizarno je bilo že to, da so v državi, ki slovi po arktičnih temperaturah, za kraj zimskih olimpijskih iger izbrali obmorsko letovišče s subtropsko klimo. Je že res, da ga obkrožajo gore, toda večino smučišč je bilo treba še zgraditi. Zato so te igre najdražje v zgodovini, tako med zimskimi kot letnimi igrami. Uradna cena: 51 milijard dolarjev. Nepojmljiva vsota.

Toda izkazalo se je, da je cena večine projektov napihnjena, razlika pa je romala v žepe prijateljev Vladimirja Putina. Najbolj v nebo vpijoč primer je sedaj že slavna cesta od Sočija do smučišč v gorovju. Dolga je 60 kilometrov, uradno pa je stala 8,7 milijarde dolarjev, toliko, kot je bil celoten proračun zimskih olimpijskih iger v Vancouvru pred štirimi leti. Putinovi politični nasprotniki so izračunali, da bi bila cesta cenejša, če bi jo tlakovali z originalnimi torbicami Louis Vuitton, ki veljajo za ultimativni predmet prestiža ruskih bogatašev.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan