Zgledi iz tujine

Francija 'časti' popravilo − kaj pa Slovenija?

Lara Jelen / revija Jana
22. 8. 2024, 06.23
Posodobljeno: 22. 8. 2024, 11.53
Deli članek:

Konec julija je začela veljati direktiva, ki vsem državam članicam EU naroča, da morajo svojo zakonodajo oplemenititi s pravico do popravila. Z njo bo tudi potrošnikom v Sloveniji olajšana pot do servisa, ki nam bo izdelke po dostopni in konkurenčni ceni popravil še po izteku garancije. No, v Franciji pa so šli še korak dlje. Tam so že sprejeli zakon, da lahko vsakdo staro oblačilo (tudi čevlje in torbice) prinese v popravilo obrtnikom, strošek pa plača država.

Profimedia
/

Kako preprečiti, da se svet ne utopi v lastnih smeteh? Gotovo tudi tako, da vendarle že prekinemo miselnost, da je ceneje kupiti novo stvar kakor popraviti staro. Prvi pogoj je seveda, da popravila izdelkov postanejo dostopnejša. Povedano po domače, dejansko se nam mora splačati popraviti stari telefon ali karkoli drugega pokvarjenega. Dandanes nam tudi kakšen serviser brez zadržkov pove, da se nam, denimo, pokvarjenega pralnega stroja ne splača popravljati, naj se raje odločimo za novega. Pogosto tudi tehnologija tako skokovito napreduje, da starih izdelkov sploh nihče več ne popravlja, ker nimajo več rezervnih delov. Vse naj bi spremenila nova pravica do popravila, ki veleva, da morajo biti rezervni deli za popravilo dostopni in na voljo po smiselnih cenah.

Popravilo bo lažje in preprostejše

Pravico do popravila v slovenski zakonodaji že poznamo, bo pa z določbami evropske direktive še nadgrajena, pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. »Če se bo napaka pojavila v okviru zakonskega jamstva za skladnost, ki traja dve leti po nakupu blaga, bodo potrošniki še vedno imeli možnost izbire med popravilom ali zamenjavo izdelka, pri čemer se uvaja obveznost obveščanja potrošnika o pravici do popravila. Direktiva omogoča tudi podaljšanje zakonskega jamstva za skladnost v primerih, ko se bodo potrošniki odločili za popravilo. Po poteku jamstva bodo lahko potrošniki zahtevali popravilo za določene skupine izdelkov, uvrščenih na poseben seznam, ki ga bo Evropska komisija sproti dopolnjevala (tehnično popravljivi izdelki, na primer tablice, pametni telefoni, pa tudi pralni, pomivalni stroji, sesalniki ipd.). Proizvajalci bodo morali na svojih spletnih straneh objaviti okvirne cene najpogostejših popravil. Da bi spodbudili razvoj trga popravil, bodo rezervni deli za izdelke, ki jih je mogoče popraviti, na voljo po razumni ceni. Prav tako bo proizvajalcem prepovedano uporabljati pogodbene in s strojno ali programsko opremo povezane ovire pri pridobivanju rezervnih delov.«

Francozi so že prejeli bone za popravilo

Z novimi pravili si Evropska unija prizadeva tudi za sprejemanje ukrepov za spodbujanje popravil v obliki bonov, skladov za popravila, podpore lokalnim pobudam ali davčnih ukrepov. Te spodbude je že uspešno uvedla francoska vlada, ki je ustanovila sklad za popravila oblačil, financiran iz davkov proizvajalcev in trgovcev na drobno v francoski modni industriji. Vsak državljan Francije, ki bo dal popravljati čevlje ali oblačila, prejme subvencijo. Bonus za popravilo od šest do 25 evrov je namenjen spodbujanju potrošnikov, da obiščejo čevljarje in krojače, namesto da stare čevlje in oblačila zavržejo. Za program so Francozi do leta 2028 namenili približno 154 milijonov evrov in s tem le še izboljšali svoje že tako navdušujoče rezultate v boju proti odpadkom. Od leta 2016 Francija od različno velikih supermarketov zahteva, da svoje neprodano blago predajo ljudskim kuhinjam, bankam hrane ali podobnim organizacijam. Zahvaljujoč zakonu imajo ti zdaj na voljo veliko več donirane hrane. Od leta 2021 so tudi proizvajalci v Franciji dolžni izdelovati naprave, ki se jih da popraviti, in dobavljati rezervne dele. Lani je vlada francoskim potrošnikom začela ponujati tudi finančno podporo za popravilo električnih naprav, kar posnemajo druge evropske države. V Avstriji in nekaterih nemških deželah lahko na primer potrošniki zdaj zaprosijo za bonus za popravilo aparatov.

V Avstriji država krije polovico stroškov

Avstrija se proti tonam elektronskih odpadkov bori s kuponi za popravilo. Ti potrošnikom krijejo polovico stroškov popravila do največ 200 evrov, s čimer spodbujajo državljane, da vlagajo denar v popravila, namesto da bi zavrgli pokvarjene elektronske naprave in kupovali nove. Program je bil od leta 2020 zelo uspešen na Dunaju, leta 2022 pa se je razširil na vso državo. In kdaj se bo po teh državah zgledovala tudi slovenska vlada? Ne samo zato, da se vendarle konkretno lotimo velike ekološke težave in pripomoremo k njeni rešitvi, tudi obrtniki bodo imeli spet kaj popravljati, kar je lepa popotnica za gospodarstvo.

P. S.: Države članice, torej tudi Slovenija, imajo dve leti časa, da v zakone spravijo novo pravico do popravila in vse, kar ji pritiče. Kajpak moramo tudi potrošniki odigrati svojo vlogo. Popravljeni izdelki bodo zmanjšali zajeten kup odpadkov le, če bomo dejansko zmanjšali tudi nakupovanje novega.

Dobri zgledi vlečejo

Kar nekaj držav v Evropski uniji se lahko pohvali z odličnimi praksami, ki pripomorejo k zmanjševanju odpadkov. Poleg Francije in Avstrije je dober zgled tudi Hrvaška, kjer so že pred leti ustanovili spletno platformo Burza otpada (borza odpadkov), ki spodbuja izmenjavo informacij o ponudbi in povpraševanju v zvezi s sekundarnimi surovinami, ki nastanejo v proizvodnji ali pri ravnanju z odpadki. Projekt posredno vpliva tudi na potrošnike, saj sta njegova cilja zmanjšanje odlaganja odpadkov in trajnostni pristop k ravnanju z osnovnimi viri, s čimer izboljšuje življenjsko okolje za vse.

Švedska je znižala 25-odstotno stopnjo DDV na 12 % za popravila koles, čevljev, usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega tekstila. Obrtniki lahko ponujajo popravila velikih električnih naprav po cenah, ki so do 50 odstotkov nižje od resničnih stroškov – razliko plača država.

Na Danskem so že skoraj pred desetimi leti razvili mobilno aplikacijo To Good To Go za boj proti zavrženi hrani. Restavracije ali trgovine objavijo podatke o neprodanih ostankih živil ali jedi, ki bi jih sicer zavrgle, potrošniki pa lahko v aplikaciji preverijo, kaj je na voljo na njihovem območju, in prevzamejo hrano po večinoma zelo ugodnih cenah. To je dobro za vse – potrošnike, restavracije pa tudi za okolje.

V Latviji več bencinskih črpalk spodbuja potrošnike, da s seboj prinesejo svoje skodelice za kavo za večkratno uporabo. To izvaja tudi ena največjih trgovskih verig z več sto prodajnimi mesti. Kupci, ki prinesejo svojo skodelico, dobijo od 10- do 15-odstotni popust na kavo. S tem želijo zmanjšati količino odpadnih skodelic v državi.

V Sloveniji pa se lahko medtem pohvalimo z neprofitno organizacijo Center ponovne uporabe. Potrošnikom na primer omogočajo, da sodelujejo pri popravilu izdelka, in jih učijo pravilnega vzdrževanja. Prav tako iz starih izdelkov izdelujejo nove.

FOTO:

Nova direktiva predvideva tudi vzpostavitev evropske platforme za popravila, kjer bodo potrošniki lahko poiskali najbližjega oziroma najugodnejšega ponudnika popravila.

Predlog direktive bo olajšal popravila tako v okviru zakonske garancije kot tudi zunaj nje, kar naj bi prineslo prihranke potrošnikom, spodbudilo krožno gospodarstvo in podprlo cilje trajnostne potrošnje. 

***null***

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste