Obilna letina

"Pridelek bo zdesetkan tam, kjer gospodarji niso bili dovolj pazljivi"

Dragana Stanković
21. 8. 2024, 21.40
Deli članek:

Spomladansko deževje je upočasnilo brstenje, a je z vročim poletjem trta nadomestila zamujeno. Vinogradnikom se menda obeta kakovostna in precej obilna letina.

D. S.
Vinogradnik in vinar Lojze Kerin iz Straže pri Krškem pričakuje kakovostno letino, če bo le vreme zdržalo.

Letošnje poletje je za zdaj vinogradništvu in kmetijstvu na splošno prizaneslo s hujšimi ujmami. So pa vremenske razmere dovolj "ugodne", da so se razpasle značilne bolezni vinske trte, kot sta peronospora in oidij, pa tudi plod vinske mušice. A vinogradniki upajo, da hujšega ne bo. Obeta se kakovostna in precej obilna letina.

Tako menijo tudi pri Kerinovih iz Straže pri Krškem, ki skrbijo za 30.000 trt, njihova klet pa je najbolj znana po frankinji, tudi beli. Zadnji dve leti sta bili zanje zelo pestri, pravi gospodar Lojze Kerin. Lani jim je toča premera od 10 do 15 centimetrov zdrobila 80 odstotkov vinogradov. Če ne bi imeli mreže, tudi letos ne bi imeli nič pridelka. Ta je sicer manjši za okoli 20 odstotkov, pa vendar, pridelek je. "Ključno je to, da je ostalo 20 odstotkov listja, ki je bilo sposobno sprejeti hrano. Pri sosedih, ki nimajo mreže, pa je bila trta tako močno poškodovana, da ni imela moči razviti rodnih brstov. Tako imajo letos le kakšno četrtino siceršnjega pridelka." Toča je Kerinovim uničila tudi stroje, traktorje, avtomobile, strehe.

PO NEUGODNI POMLADI UGODNO POLETJE

Letošnjo pomlad pa je udarila pozeba, ki je prizadela okoli 10.000 njihovih trt. "Ta trta je sicer zelena, ni pa na njej grozdja. Toda kljub temu je dela z njo enako, kot če bi ga imela, tudi v žice je treba dati pa opraviti zaščito, kajti če trta letos ne bo imela listov, naslednje leto na njej ne bo pridelka."

Dreamstime
Z visokimi temperaturami se je razvoj grozdja močno pospešil.
Na splošno pa Kerin pričakuje kakovostno in obilno letino, če bo vreme zdržalo, čeprav po spomladanskem obilnem deževju ni kazalo najbolje. Zdaj kaže, da bo trgatev celo prej kot običajno. Trta je namreč v vročem poletju zamujeno več kot nadoknadila. "Glavnino zgodnjih belih sort bomo morali potrgati že v začetku septembra, saj iščemo predvsem svežino. Lahko bi čakali, toda danes so trend sveža, mlada, sadna, lahkotna vina." Nato bodo na vrsti kraljevina, modra frankinja, črnina, pa laški rizling ... Toda trenutno ga najbolj skrbi plodova vinska mušica, ki je marsikje že zdesetkala jagodičevje in drugo sadje, pa tudi že jedilne sorte grozdja. Napade namreč zdrav plod, ki začne nato hitro propadati.

osebni arhiv
Letos sta bili v vinogradih ključnega pomena natančnost in pozornost, pravi svetovalec za vinogradništvo na KGZ Novo mesto Jernej Martinčič.
KLJUČNA POZORNOST IN HITER ODZIV

Po besedah Jerneja Martinčiča, svetovalca za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Novo mesto, se je z visokimi temperaturami razvoj grozdja močno pospešil. "Tudi dozorevanje se je začelo precej zgodaj, v začetku avgusta se je na primer modra frankinja že obarvala tudi do 50-odstotno, odvisno od lege in obremenitve trte, tudi žametovka se začenja barvati. Kraljevina je nekje v povprečju, začelo se je značilno sortno obarvanje, medtem ko laški rizlingi še nekoliko zamujajo z začetkom zorenja."

Po Martinčičevem mnenju lahko pričakujemo količinsko povprečno ali nekoliko nadpovprečno letino. Na območjih, ki jih je prizadela spomladanska toča, je trs poškodbe dobro kompenziral, rane so se zacelile in večjega količinskega izpada ni pričakovati, pravi. "Na preostalih območjih pa je bil zelo velik pritisk peronospore in oidija, ki bosta zdesetkala pridelek v marsikaterem vinogradu, kjer niso bili dovolj pazljivi, kjer so zamujali v oskrbi ali pa niso znali, hoteli ali zmogli odreagirati. Tam je bolezen močno pokazala zobe, ponekod je prizadela 10 odstotkov vinograda, drugod pa tudi 30 odstotkov ali več."

Profimedia
Bolezni peronospora in oidij sta se razpasli po trtah zaradi pogostih padavin.
Kot pravi, sta se bolezni razpasli prav zaradi pogostih padavin. Hkrati so bila v junijskem obdobju po cvetenju okna med posameznimi padavinami zelo kratka, in kjer vinogradniki niso takoj izvedli zaščite, je peronospora še posebej udarila. "Ko je trta enkrat okužena, se bolezen širi kot požar in je ni mogoče več zamejiti, sploh pa ne v pogojih, ki so bili boleznim izjemno naklonjeni. Zato imajo starejši vinogradniki ali tisti, ki so morda nekoliko slabše organizirani, toliko večje težave. Skratka, kdor se je hitro odzval in kdor je med letom dosledno izvajal potrebne ukrepe, bo nagrajen z res dobro kakovostjo grozdja in tudi količino."

GROZDJA NIKAR POBRATI PREHITRO 

Na KGZ Novo mesto so začeli dozorevanje spremljati 12. avgusta. Prve rezultate, ki bodo že dali neko orientacijo glede trgatve, bodo objavili konec tedna. Martinčič predvideva, da naj bi se glavnina trgatev začela okoli 5. septembra, trgatev grozdja za penine pa najverjetneje že kmalu po 20. avgustu. "Za te dni napovedujejo še en vročinski val. Previsoke temperature sicer niso najboljše, po drugi strani pa bodo vsaj ustavile peronosporo. Bi bil pa zelo zaželen še kak konkretnejši dež," dodaja Martinčič.

Kot ob tem opozarja, pa nikakor ne gre grozdja pobrati prehitro. "Zlasti pri rdečih vinih, roseju, cvičku in PTP-vinih, ki so v vinorodni deželi Posavje, zna biti takšno vino grobo, bolj trpko. Zato je bolje kak dan počakati, saj morajo tanini dozoreti, hkrati pa je treba skrbeti za zdravstveno stanje trte in grozdja, da je v kondiciji in da zmore še kak teden počakati. Nasprotno pa je treba pri belih vinih ohraniti aromatiko, zato grozdje ne sme prezoreti."

Letos sta bili torej v vinogradih izjemnega pomena natančnost in pozornost. "Vse te vrline na predavanjih ves čas poudarjamo, letos pa so se izkazale za ključne. Kdor je uspel to narediti, je zmagal," še pravi Martinčič.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste