Invazivna vrsta

Pri Pulju že te dni polno sluzastih rebrač

R.T.
7. 6. 2024, 14.40
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 14.47
Deli članek:

Pred začetkom kopalne sezone bralce radi zabavamo o »grozotah« v Jadranskem morju.

Profimedia
Morski oreh ali rebrača od blizu.

V bližini Verudele na območju Pulja so te dni opazili večjo količino rebrač vrste morski oreh (lat. Mnemiopsis leidyi). Nič posebnega, ti sluzkoti se pojavljajo vsako leto, bo porekel kdo, a ne tako hitro, že prvi teden v juniju, pojasnjujejo strokovnjaki iz Aquarium Pula. Morski orehi se ob obali Jadrana praviloma zberejo avgusta in septembra.

Tamara Đakovac iz Centra za raziskovanje morja v Rovinju je za Dnevnik.hr povedala, da zadnjih letih posamezne morske orehe zaznajo tudi pozimi. Zakaj? Ob blažji zimi temperatura morja ostaja kar visoka, od 14 do 15 stopinj, kar godi sluzkotom. Pomladi se tako morje še hitreje segreje in že julija imajo rebrače veselico, zdaj pa celo junija.

hipno-diploma, hipnoza

Njena.si

Inina zgodba: to je recept za njeno popolno preobrazbo

Rebrač ne gre enačiti z meduzami, saj nimajo ožigalk. Stik z njim je le neprijeten. Hranijo se planktonom, ribjimi jajčicami in ličinkami, teknejo jim tudi rakci. So invazivna vrsta, ki je ribiči ne marajo. Rebrače namreč pri prehranjevanju tekmujejo z ribjimi mladicami in lahko vplivajo na spremembo morskega ekosistema.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost