Cene kepice sladoleda na Hrvaškem se gibljejo od enega evra do štirih. Reportažo je objavila Aljazeera Balkans. "Kdor ima denar, bo lizal, kdor nima, ne bo. Sladoled ni nekaj, kar si lahko privošči vsak," oholo pojasnjuje neki zagrebški slaščičar.
Avtor prispevka navaja, da bodo slaščičarji, tudi lastniki picerij, kebabdžinic in drugih lokalov s hitro prehrano dvig cen upravičevali z enormno povečanimi stroški (vojna v Ukrajini, inflacija, dragi energenti in surovine itd.). Ali pa se bodo izgovarjali na posebej izbrane sestavine iz eksotičnih krajev, ki morajo zadovoljiti tudi najbolj zahtevnega gosta.
Ni še tako dolgo nazaj, ko je kepica sladoleda na Jadranu ali v Zagrebu stala štiri kune oziroma 50 evropskih centov. Danes v Dubruvniku kepica stane 4 evre, kar je najekstremnejši primer na Hrvaškem. V Varaždinu boste za kepico odšteli do evro in pol, v Rovinju, na Krku, Zadru ali Spitu tudi do tri evre in pol, zaključuje Aljazeera.