Svet

Na Hrvaškem oblikovali novo levosredinsko predvolilno zavezništvo

STA
8. 9. 2015, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsedniki treh strank hrvaške vladne koalicije in še treh drugih hrvaških strank so danes v Varaždinu podpisali sporazum o oblikovanju novega levosredinskega predvolilnega zavezništva. Nadeli so mu slogan "Hrvaška raste, ni vrnitve k staremu".

STA

Sporazum so danes podpisali hrvaški premier in vodja socialdemokratov (SDP) Zoran Milanović, vodji vladnih Hrvaške narodne stranke (HNS) in Hrvaške stranke upokojencev (HSU) ter predsedniki še treh strank - Hrvaških laburistov - Stranke dela (HL), Avtohtone - hrvaške kmečke stranke (A-HSS) in Zagorske stranke (ZS).

Milanović je ob podpisu poudaril, da se Hrvaška krepi na vseh področjih. Njegova izjava je bila v slogu imena nove koalicije "Hrvaška raste" in njenega gesla "Ni več vrnitve k staremu".

"Porast smo uresničili v težkih pogojih in ni več vrnitve k staremu. Uvedli smo red in danes peljemo Hrvaško naprej. Vemo, kako reševati težave," je nadaljeval in zatrdil, da je levosredinska koalicija pripravljena voditi državo tudi v naslednjih štirih letih.

Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je tudi predsednica HNS, je izjavila, da so za Hrvaško najpomembnejše gospodarske teme, čeprav se o njih ne govori veliko.

"Nisem si predstavljala, da bodo leta 2015 predvolilne teme grožnje, politika strahu in kdo se bo komu maščeval po volitvah," je dejala. Ocenila je, da bo na volitvah jasna izbira med Hrvaško, ki se gospodarsko krepi, in tisto, ki peša, ter med njihovo koalicijo, ki krepi državljanske svoboščine, in tisto, ki se pogreza v politične grožnje, strah in nestrpnost.

V levosredinski koaliciji so si razdelili tudi 140 mest na volilnih listah v desetih hrvaških volilnih enotah. Največ kandidatov, 94, bo imela SDP. HNS bo dobila 24 mest, HSU deset, laburisti osem in A-HSS štiri. Na Hrvaškem velja, da mora biti na vsaki volilni listi najmanj 40 odstotkov žensk.

Šesterica strank se je danes obenem zavezala, da po volitvah nobena od njih ne bo vstopila v koalicijo s HDZ, v kateri je osem strank, od desnosredinskih do skrajno desnih. ZS je bila na primer na lokalnih volitvah leta 2013 v koaliciji s HDZ v Krapinsko-zagorski županiji.

Milanović je povedal, da dopuščajo možnost, da se koaliciji pridruži še četrta stranka iz aktualne vladne koalicije, Istrska demokratska skupščina (IDS), ki zaenkrat v predvolilno zavezništvo ni želela vstopiti. Če si bodo v IDS premislili, bo tej največji hrvaški regionalni stranki SDP prepustila tri mesta na volilnih listah, HNS pa enega.

Iz IDS so sicer danes sporočili, da se bodo o načinu udeležbe na prihodnjih parlamentarnih volitvah odločili 16. septembra. Predsednik IDS Boris Miletić je poudaril, da se lahko vključijo le v takšno v politično zavezništvo, ki bo močno podpiralo decentralizacijo države, samostojnost Istre kot regije in razvojne projekte, ki so pomembni za prebivalce hrvaške Istre.

Predsednik hrvaškega sabora Josip Leko je medtem danes napovedal, da bo sabor predvidoma razpuščen najpozneje 25. septembra, ko naj bi se sklenila redna jesenska seja, ki so bo začela sredi meseca. Če bodo parlament razpustili 25. septembra, bo lahko predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović v skladu z ustavo volitve razpisala za nedeljo med 25. oktobrom in 22. novembrom.

Premier Milanović je v ponedeljek izrazil pričakovanje, da bo nova stabilna vlada oblikovana decembra.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste