Slovenija

Koroška cesta je zaprta

Gabrijel Toplak
8. 9. 2015, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dokončna ureditev prometnega režima med Glavnim trgom in Strossmayerjevo ulico v Mariboru je eden izmed ukrepov uresničevanja Celostne prometne strategije. Koroška cesta bo do 27. septembra bolj prijazna pešcem in kolesarje.

sta

Mariborski vozniki, tisti, ki so se do zdaj v središče mesta vozili iz smeri Koroške, so včeraj zjutraj naleteli na precej spremenjen prometni režim. Po Koroški cesti, od glavne mestne tržnice do Starega mosta, se je od včeraj zjutraj pa do 27. septembra mogoče voziti le s kolesom ali javnim prevozom.

ODLOČITEV KONEC SEPTEMBRA

Na mariborski občini so prepričani, da je poskusna preureditev prometa na eni najbolj prometno obremenjenih cest v mestnem jedru prava pot, da postane mesto bolj prijazno pešcem in kolesarjem. Že konec avgusta so v tej ulici od Prežihove do Strossmayerjeve ulice uvedli le enosmerni promet. »Začasna sprememba prometnega režima je eden izmed ukrepov uresničevanja Celostne prometne strategije, ki skozi prometni sistem v mestih pomaga občanom pri oživitvi ekonomije, zmanjšanju stroškov za transport, ohranjanju okolja in zdravja, izboljša možnosti socialnega vključevanja ter dviguje privlačnost mesta in kakovost življenja. Kakšna prometna ureditev bo med Glavnim trgom in Strossmayerjevo ulico, ki jo še vedno prevozi 16.000 vozil na dan, bo znano po koncu septembra. Čakamo še na odzive javnosti v preizkusnem obdobju,« so sporočili z občine.

ENI ZA, DRUGI PROTI

Zaprtje ulice so z nedelje zaradi slabega vremena prestavili na včeraj, saj jim ni uspelo pravočasno zarisati ustrezne talne signalizacije, manjkale so oznake za kolesarsko pot, zato so pločnike večji del dopoldneva zasedali gradbeni stroji. Mnenja Mariborčanov pa so deljena, saj nekateri menijo, da samo zapora prometa ne bo prinesla želenih rezultatov, ampak predvsem povečanje prometa na Lentu.

»Zapiranja ulice ne pozdravljam, saj je premalo drugih ustreznih alternativ, kako priti v center, in bi predstavljale razbremenitev,« je poudaril Srečko Kočevar iz Maribora, medtem ko je bil zaprtju veliko bolj naklonjen Mariborčan Boris Petelinšek. »Glede na to, da imamo v mestu veliko prometa, ponekod celo preveč, se mi zdi prav, da − četudi začasno zaprejo določeno ulico. Seveda s tem zmanjšajo možnosti, da bi prišlo do kakšne nove prometne nesreče, kolesarjem in predvsem pešcem pa namenijo več prostora,« je pojasnil Petelinšek in dodal, da bi se zaprtja ulic v strogem središču morali lotevati postopoma, obenem pa voznikom zagotoviti dovolj parkirnih mest na obrobju.

PRVA MNENJA SPODBUDNA

Stanovalci so pred dnevi na okrogli mizi povedali, da se strinjajo s postopnim uvajanjem ukrepov, a si želijo, da bi jih občina bolje obveščala o svojih načrtih, medtem ko prometni strokovnjaki pogrešajo predhodno ureditev alternativnih poti in parkirišč na obrobju mesta ter dodatne avtobusne linije.

Doc. dr. Marjan Lep s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je dejal: »Na končne rezultate in sodbe, da se prometni tokovi in potovalne navade spremenijo ter ustalijo, je treba počakati do konca testnega obdobja. Prva merjenja, resda šele po majhni spremembi, so spodbudna in kažejo, da se apokaliptične napovedi ne uresničujejo.«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste