Svet

Preiskava novinarjev zaradi veleizdaje sprla politiko in pravosodje

T.C.
4. 8. 2015, 22.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemški zvezni generalni tožilec Harald Range, ki je tarča kritik, ker je sprožil preiskavo proti raziskovalnima novinarjema zaradi suma veleizdaje, je danes udaril nazaj. Ministra za pravosodje Heika Maasa je javno obtožil "nesprejemljivega poseganja v neodvisnost pravosodja". Minister se je odzval tako, da pošilja Rangeja v predčasno upokojitev.

STA

V središču afere sta blogerja Markus Beckedahl in Andre Meister, sodelavca uglednega in večkrat nagrajenega nemškega spletnega portala Netzpolitik.org. Ker sta objavila zaupne obveščevalne podatke o načrtih za širitev nadzora nad spletnimi komunikacijami, sta se namreč znašla pod lupo preiskovalcev.

Dokumenti, ki sta jih novinarja objavila pred meseci, so se nanašali na načrtovano širitev programa nemškega zveznega urada za zaščito ustave (BfV) - to je v bistvu nemška notranja varnostno-obveščevalna agencija - za nadzor na spletu, še posebej nad spletnimi družbenimi omrežji.

BfV je nato dvojico ovadila, Range pa je konec minulega tedna proti njima sprožil uradno preiskavo. Grozila jima je celo obtožba veleizdaje z najvišjo zagroženo kaznijo dosmrtnega zapora. Gre za prvo tovrstno preiskavo proti novinarjem v Nemčiji v več kot pol stoletja.

Nemudoma je sledil val ogorčenja v javnosti in politiki. Že v petek je sicer Range naredil korak nazaj ter sporočil, da preiskavo začasno prekinja, saj da bo najprej počakal na oceno neodvisnih strokovnjakov, ali so res bile razkrite državne skrivnosti. A plaza kritik na njegov račun ni mogel več ustaviti.

Zaradi primera so med drugim nemškemu zunanjemu ministru Frank-Walterju Steinmeierju pisali iz Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in pozvali k ustavitvi preiskave. Kot so opozorili, je grožnja obtožbe za veleizdajo "hladen tuš" za vse raziskovalne novinarje.

Nemška vladna koalicija se je hitro distancirala od obtožb na račun novinarjev. Minister Maas je v petek med drugim izrazil dvom v to, da sta novinarja dejansko kriva veleizdaje, v uradu kanclerke Angele Merkel pa so v ponedeljek sporočili, da kanclerka ministra "popolnoma podpira".

Danes pa je 67-letni Range udaril nazaj. Kot je sporočil, so neodvisni strokovnjaki potrdili, da gre pri dokumentih, ki sta jih na spletu objavila novinarja, verjetno za državno skrivnost. S tem je Range seznanil pravosodnega ministra, ta pa mu je odgovoril, da mora postopek posvetovanja z zunanjimi strokovnjaki "nemudoma ustaviti".

Tožilec se je, kot je povedal, navodilu ministra sicer uklonil, a obenem ga je danes ostro kritiziral, češ da skuša vplivati na preiskavo, ker njen izid zanj morda ne bo politično ugoden, to pa je "nesprejemljivo poseganje v neodvisnost pravosodja". "Čutil sem se dolžnega, da o tem seznanim javnost," je še zapisal v izjavi.

Glede samega primera je Range še poudaril, da je svoboda medijev in izražanja dragocena, vendar pa ni neomejena in novinarjev ne odvezuje dolžnosti, da spoštujejo zakone.

Maasa tožilčeve besede niso pustile hladnega. Nanje se je odzval hitro in ostro, saj je napovedal, da pošilja tožilca v predčasno upokojitev. Po ministrovih besedah je Rangejevo ravnanje neopravičljivo, daje javnosti napačen vtis ter je spodkopalo njegovo zaupanje vanj.

Kot je pojasnil minister, bo zato v dogovoru z uradom Merklove še danes pri nemškem predsedniku Joachimu Gaucku zahteval predčasno upokojitev Rangeja. Za njegova naslednika je tudi že predlagal sedanjega deželnega generalnega tožilca iz Münchna Petra Franka.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste