Slovenija

Robanova: Ljubhospic je bil ustanovljen na laži

T.C.
4. 8. 2015, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednica Slovenskega društva Hospic Renata Roban je apel ljubljanskega stanovanjskega sklada, ki je društvo pozval k čim prejšnji sporazumni predaji Hiše hospic, ocenila za nesprejemljivega. Še manj pa je sprejemljivo, da je bil Ljubhospic "ustanovljen na laži", je dejala Robanova.

STA

Kot je ocenila predsednica društva, se Ljubljanske lekarne na nekorekten način skušajo predstaviti kot strokovnjak za paliativno oskrbo. Če drži, da želi občina čim prej razrešiti situacijo in pomagati pri oskrbi umirajočih, naj sredstva nameni Slovenskemu društvu Hospic, je povedala. "Samo dovolijo naj nam delati in mi lahko jutri začnemo sprejemati bolnike," je poudarila.

Ob tem je zagotovila, da so jim pripravljeni omogočiti vpogled v vse računovodske izkaze. Kot je pojasnila, imajo kot društvo vsako leto zunanjega revizorja in nikoli doslej ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti.

Robanova se ob tem sprašuje o motivih občine, da je ustanovila nov zavod, dvomi pa tudi o strokovni usposobljenosti tistih, ki bi ga vodili. Kot je dejala, je direktor Lekarn Ljubljana Marjan Sedej izrekel laž, ko je mestnim svetnikom dejal, da je prostovoljec v Slovenskem društvu Hospic in da ima vsa potrebna znanja.

"Na laži ustanoviti zavod, ki dela z najbolj občutljivo skupino ljudi, torej z umirajočimi, je za nas nesprejemljivo," je poudarila. Sicer pa se bo resnica po njenih besedah prej ali slej izkristalizirala, saj je s takšno dejavnostjo težko začeti brez izkušenj in znanja.

Arhiv Svet24

Prav tako je nesprejemljivo, da je društvo, ki v Sloveniji deluje že 20 let in ima 125 prostovoljcev, na takšen način postavljeno na cesto, je povedala. Tudi če se bo to zgodilo, pa društvo po njenih besedah namerava nadaljevati s svojimi programi. Posvetili se bodo spremljanju umirajočih na domu, kar je tudi njihova osrednja dejavnost.

Glede napovedane uporabe pravnih sredstev pa je Robanova pojasnila, da so pravnike zgolj zaprosili za mnenje glede aktualne situacije in glede njihove opreme, ki je še vedno v hiši. Če bo sklad vztrajal pri izselitvi, se bodo po njenih besedah pač umaknili, saj druge izbire nimajo.

Ljubljanski stanovanjski sklad je namreč Slovensko društvo Hospic danes v javnem apelu pozval k čim prejšnji sporazumni predaji Hiše hospic, saj je društvo že pred časom prenehalo z oskrbo neozdravljivo bolnih, čemur je hiša namenjena.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste