Svet

Princeska je rojena, od sreče in veselja pa najbolj vriska gospodarstvo!

Simon Rosc
4. 5. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanska kraljeva družina je večja še za eno članico, princesko, ki je Britancem prinesla nov razlog za veselje. Veselje pa delijo tudi v modni in lepotni industriji, ki si lahko od novorojenke obetajo enormne, celo milijardne zaslužke.

Reuters

Kralji, kraljice, princi in princese. Pravljično. In prav tako se te dni počutijo ponosni Britanci, ki so v soboto dobili četrto v vrsti, da zasede britanski kraljevi prestol. Ura je odbila 8.34 zjutraj, ko je na svet po kraljevo prijokala nova angleška princesa.

Ta 3,7 kilograma težka dojenčica pa je te dni že osrečila mnoge, ki prodajajo raznorazne spominke, in na svoji življenjski poti bo takšnih, ki bodo zaslužili na njen račun, še kar precej. Ker so te dni mediji polni zguljenih informacij o tem, kako je vojvodinja Kate stopila iz bolnišnice, kakšno obleko je nosila in kako je srečna vsa kraljeva družina, smo se odločili predstaviti nekoliko drugačno sliko.

Reuters

Tudi za vse tiste skeptike, ki vsemu temu pravijo cirkus. Morda je res vse skupaj en velik teater. A je za britansko gospodarstvo še kako pomemben – vreden milijarde funtov. Ob bajnih zneskih pa bo morda še tako velik skeptik začel verjeti v pravljice.

Kraljeve milijarde

Zadnja britanska princesa se je rodila leta 1950, torej pred dolgimi 65 leti. To je bila sestra princa Charlesa, Anne. Ker je od takrat preteklo že toliko let in so bili to povsem drugačni časi, nihče zagotovo ne more napovedati, kaj točno bo rojstvo nove princeske pomenilo, so pa napovedi ekonomistov precej obetavne, predvsem za gospodarstvo.

Pa najprej poglejmo, koliko je sploh vredna britanska kraljeva družina. Leta 2012 so pod drobnogled vzeli premoženje 14 britanskih plemičev in tako prišli do zaključka, da je najbolj znana kraljeva družina skupaj vredna eno milijardo funtov (1,376 milijarde evrov). V premoženje pa niso všteti kraljeve krone in dragulji ter nepremičnine, ki so last Združenega kraljestva.

Od vseh 14 ima daleč največ pod palcem kraljica Elizabeta. Njenih 510 milijonov funtov (700 milijonov evrov) ji najbrž zavida marsikdo, kot tudi princu Charlesu njegovih 210 milijonov funtov (289 milijonov evrov). In čeprav večino denarja kraljeva družina prejme iz davkoplačevalskega denarja, ta skozi turizem in prodajo spominkov državi vrne veliko več, kot od nje prejme.

Reuters

Rojstvo za milijone funtov

Leta 2013, ko se je Williamu in Kate rodil princ George, je britansko gospodarstvo v samo nekaj dneh zaslužilo 247 milijonov funtov (340 milijonov evrov). Tudi od sobotnega kraljevega rojstva ekonomisti napovedujejo masten zaslužek. Sicer ne tako obilen kot ob prvem rojstvu, a kljub temu zavidanja vrednih 80 milijonov funtov (110 milijonov evrov).

Bo pa po napovedih nova princeska svojega bratca, ki naj bi bil trenutno vreden okoli milijon funtov, kar hitro prehitela. Ta naj bi britanskemu gospodarstvu – predvsem modi in lepoti – na leto doprinesla vsaj 150 milijonov funtov (200 milijonov evrov), pri samo 10 letih pa naj bi bila ta mala princeska vredna že več kot trenutno vsa kraljeva družina skupaj, in sicer več kot eno milijardo funtov.

Nov list v tradiciji

Britanska kraljeva družina, ki zadnja leta kot za šalo podira eno tradicijo za drugo, je tik pred rojstvom princeske uredila še zastarel in diskriminanten zakon, ki je določal, da ima pri zasedbi prestola pred žensko prednost moški.

Reuters

Tako se bo, če bosta kraljeva novorojenka in princ George dobila mlajšega bratca, ta za zasedbo kraljevega prestola moral postaviti v vrsto za svojo sestrico.

Del tradicije pa še vedno ostajajo stavnice z imeni za malo princesko, saj vendar gre bolj za zabavo kot za kaj drugega. Tam najvišje kotira ime Alice, sledijo pa Charlotte, Elizabeth, Victoria in Diana.

Ime hčerkice bosta, kot je to v navadi, vojvodinja in vojvoda sporočila v nekaj dneh. In če ime ne bo tlakovalo uspešnosti britanske princeske, je pa nadvse obetajoč njen rojstni datum. Tega si namreč deli z našo šampionko Tino Maze.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste