Slovenija

Vesna zatožila Karla!

Črt Kaker
4. 5. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Priznajmo si. Malce smo že pogrešali napete strasti med Slovenijo in našo južno sosedo Hrvaško. Tako je po nekaj mesecih navideznega miru znova prišlo do kazanja mišic med državama. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je zaradi Erjavčeve izjave v zvezi z izidom arbitraže o meji med državama pisala mednarodnemu arbitražnemu sodišču v Haagu.

sta

Javnost že komaj čaka razsodbo mednarodnega arbitražnega sodišča, ki bo končno definiralo mejo med Slovenijo in Hrvaško. A do takrat nas loči še nekaj mesecev, kar, roko na srce, s pridom izkoriščata obe državi.

Erjavec je prepričan, da bo Slovenija dobila tako želeni stik z odprtim morjem.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je pred časom v intervjuju za regionalno televizijo VTV izjavil: »Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najbolj uglednih svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo neki optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem.«

Pisala v Haag

Izjavo, ki je bila po zatrjevanju slovenske strani izvzeta iz konteksta, so z veseljem povzeli hrvaški mediji in ni bilo treba dolgo čakati na odziv uradnega Zagreba. Pričakovano se je odzvala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, nepričakovan pa je bil njen odziv. Namreč Sloveniji ni poslala diplomatske note in protesta zaradi Erjavčeve izjave, temveč ga je zatožila mednarodnim arbitrom.

Mediaspeed

V pismu, ki ga je poslala mednarodnemu arbitražnemu sodišču, Pusičeva ocenjuje, da Erjavčeva izjava resno postavlja pod vprašaj arbitražni postopek, ki še poteka. »Gre za nesprejemljivo ravnanje slovenske strani, ki je v nasprotju z določili sporazuma o arbitraži, ter za poskus vplivanja na arbitražno sodišče in izid njegove odločitve,« je v pismu, ki je romalo v Haag, zapisala ministrica.

Pusićeva je v pismu dodala, da je slovenski minister že prej v svojih javnih nastopih dajal izjave, katerih cilj je vplivati na odločitev arbitražnega sodišča. Navaja njegovo januarsko izjavo za tretji program TV Slovenija, v kateri naj bi dejal, da je bil lani na razgovoru v Haagu, kjer da je jasno povedal, da mora sodišče določiti stik z odprtim morjem.

Hrvaška pričakovanja

Vodja hrvaške diplomacije tako od slovenske strani pričakuje nedvoumen odgovor na vprašanje, ali je med Slovenijo in sodiščem obstajala še kakšna druga komunikacija, na katero nakazuje Erjavec z besedami, da ima »zelo neformalne informacije«. Spominja, da arbitražni postopek še vedno teče in je tako še vedno v veljavi arbitražni sporazum, s tem pa njegov člen, po katerem se morata obe strani vzdržati kakršnihkoli ravnanj ali izjav, ki bi lahko stopnjevali spor ali ogrozili delo arbitražnega sodišča.

V nekaj mesecih je pričakovati odločitev petih arbitrov o meji med državama.

Slovenija ponovno ne spoštuje tega določila in daje izjave v nasprotju z arbitražnim sporazumom, s katerimi poskuša vplivati na delo arbitražnega sodišča in na njegovo odločitev, je poudarila Pusićeva in dodala, da Hrvaška skozi celoten postopek dosledno spoštuje vsa določila arbitražnega sporazuma.

A ob tem Pusičeva pozablja, kolikokrat so plovila hrvaške policije prestopila mejno črto v Piranskem zalivu, na podeljevanje koncesij za školjčišča v spornem delu Piranskega zaliva, pravilnik o ribolovnih mejah, kjer so mejo postavili po sredini zaliva, in še bi lahko naštevali.

Odziv Slovenije

Na pismo Pusićeve se je Slovenija takoj odzvala in sodišču posredovala odgovor na hrvaško pisanje. V pismu sta agentki Slovenije Simona Drenik in Mirjam Škrk zavrnili vse hrvaške očitke, drugih podrobnosti pa iz Mladike žal niso navedli.

Arhiv Svet24

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste