Svet

Začetek vrha Amerik v znamenju simbolizma

STA
11. 4. 2015, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Panami se je v petek začel dvodnevni vrh Amerik, na katerem so oči svetovne javnosti uprte v predsednika ZDA in Kube. Barack Obama in Raul Castro sta se prvi dan vrha rokovala, danes pa imata na programu dvostransko srečanje. Nase je skušal opozoriti tudi venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki je obiskal spomenik žrtvam invazije ZDA leta 1989.

Reuters

ZDA so takrat napadle Panamo, da strmoglavijo nekdanjega zaveznika diktatorja Manuela Noriego, pri čemer je umrlo okrog 500 ljudi. Maduro je pri spomeniku obljubil, da bo Baracku Obami osebno predal peticijo z zahtevo po opravičilu ZDA in plačilu odškodnine sorodnikom žrtev.

Več sto domačinov in v ta namen pripeljanih Venezuelcev je skandiralo proti ZDA, Maduro pa je dejal, da več nikoli ne smejo dovoliti nove invazije ZDA v Latinski Ameriki. Obami bo predal še eno peticijo z okrog deset milijoni podpisov, ki zahteva, naj ZDA ukinejo sankcije proti članom njegove vlade zaradi nasilja prti protestnikom.

Maduro je našel podporo pri predsedniku Bolivije Evu Moralesu, ki je dan izkoristil za igranje nogometa na alternativnem vrhu Amerik, ki ga vodijo leve organizacije civilne družbe.

Na uradnem vrhu civilne družbe in voditeljev 35 držav zahodne poloble je v petek nastopil tudi Obama, ki si je z začetkom izboljšanja odnosov s Kubo pridobil precej več naklonjenosti do svoje države. "Odpiramo novo poglavje odnosov s Kubo in upamo, da bo nastalo ozračje za izboljšanje življenj Kubancev," je dejal Obama.

Odnosi so se začeli izboljševati po 17. decembru lani, ko sta si državi izmenjali zapornike. Obama je takrat opravil zgodovinski telefonski pogovor s kubanskim predsednikom Raulom Castrom, Bela hiša pa je priznala, da sta govorila znova že v sredo. V petek sta se tudi na hitro pozdravila in rokovala v gneči med ostalimi voditelji.

Danes naj bi se srečala in Obama bo morda sporočil, da se je odločil črtati Kubo s seznama držav podpornic terorizma, kar je največja ovira za resen začetek izboljšanja odnosov. ZDA želijo v zameno za to dobiti dovoljenje za neovirano gibanje svojih diplomatov po Kubi.

Pogajanja potekajo in o tem sta v petek na spet zgodovinskem srečanju govorila državni sekretar ZDA John Kerry in kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez. Podrobnosti pogovora niso znane. Kuba je je sporočila, da so trajali tri ure in potekali v spoštljivem ozračju.

Voditelji ameriških držav so v petek opravljali dvostranska srečanja in druge dejavnosti. Med drugim so se udeležili srečanj z direktorji podjetij.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov