Slovenija

Neverjetno: v Šentjernejski občini otroke v šolo peljejo kar s konji

Lidija Markelj
11. 4. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vsak dan, če le niso preslabe vremenske razmere, okrog 8. ure Rominja Vida Brajdič iz Roj v šentjernejski občini zapreže konjička v voz in odpelje svoje tri otroke v šentjernejsko osnovno šolo. Ob našem obisku se je domov vrnila vsa premražena, kajti bilo je mrzlo jutro. Konja ji je pomagal izpreči mož Gregor Brajdič. Starša želita, da njuni otroci hodijo v šolo.

Lidija Markelj

Prepričana sta, da je to zanje edina možnost boljšega življenja, a da bi jih v ne tako oddaljen Šentjernej pustila peš, nočeta. Bojita se, da bi se jim na prometni cesti brez pločnika kaj zgodilo. Šolskega kombija ne morejo uporabljati, ker je razdalja do šole prekratka, kdo drug v vasi, kjer je še nekaj Romov, jih pa tudi noče vzeti v avto.

Lidija Markelj

Darka Brajdič

Brajdičevi živijo v skromni in majhni leseni baraki sredi kmetijskega zemljišča. Roman takoj pove, da je lastnik parcele, saj je zemljo kupil od drugega Roma, a v zemljiški knjigi lastništva še nima vpisanega, kar ga skrbi. V bajti je vse natlačeno, veseli so, da so lani od dobrih ljudi dobili vsaj novo peč na drva, ker je prejšnja že razpadla. Akcijo je na pobudo romske svetnice DarkeBrajdič vodila občina in tako so pomagali še nekaj romskim družinam. Elektrike nimajo, imajo svoj agregat, najhuje pa je, da so tudi brez pitne vode. »Uporabljati moramo kar vodo iz bližnjega potoka, ki je umazana, v njej so žabe, skratka, to ni dobro,« pravi mama.

Oče Roman pripomni, da je hudo tudi, da od njihove barake do glavne ceste vodi ozka potka kar po travniku oziroma njivi, saj uradne ceste ni. Pot je seveda pogosto blatna in skoraj neprevozna, ko je bil sneg, pa je bilo nemogoče priti do ceste, in takrat so otroci pač ostali doma. »Kaj če bi nujno morali k zdravniku?« sprašujeta Brajdičeva in dodajata, da živijo kot v džungli, a to ni nikomur mar, niti občini ne. »Krademo pa ne, to pa ne,« dodata.

Pri teh romskih družinah najslabše razmere

Tako pravi nova romska svetnica Darka Brajdič iz Trdinove ulice v Šentjerneju. Na občino je naslovila veliko predlogov, kako bi občina lahko pomagala Romom, najprej seveda v Rojah. »Otroci hodijo v šolo umazani, smrdijo, česar drugi ne razumejo,« pravi Brajdičeva, ki želi, da bi za otroke naselij Roje in Mihovica občina organizirala prevoz v šolo in nazaj, saj jih morajo zdaj voziti starši.

Že odločba o rušenju

Brajdičevi od občine pričakujejo ureditev poti, a takšne želje so utopija. Kot pove Janez Hrovat z občinske uprave, imajo ti Romi črno gradnjo na kmetijskem zemljišču, objekt ima že nekaj časa odločbo za rušenje, in enkrat je bilo že tik pred tem. »A izvršitelj objekta ni rušil, ker lastnik ni imel lokacije za postavitev bivalnega zabojnika. Da bi urejali cesto do črne gradnje na kmetijskem zemljišču, pa bi bilo – milo rečeno – nezakonito,« je povedal Hrovat.

Prav dosti bolje ni nedaleč stran pri sestrah Hudorovič v Rojah. Pavla in Mirjana, obe okrog tridesetih let, imata številni družini – ena ima pet, druga pa šest otrok, a vsaka družina živi v majhni leseni kolibi. Pri Mirjani otroci spijo kar na tleh, na tleh tudi delajo domačo nalogo, posteljico ima le najmlajša, šestmesečna deklica. Z možem, ki je menda bolan, v bližini gradita novo hišo, ki je pod streho, a denarja za nadaljevanje ni. Sestri pravita, da bi oba moža rada šla v službo, a kaj ko dela ni. Včasih sta zbirala železje, zdaj še s tem poslom ni nič.

Lidija Markelj

Veliko želja, malo denarja

Najboljše razmere za življenje imajo Romi v romskem naselju v Trdinovi ulici v Šentjerneju, kjer si želijo vrtec. V njem bi lahko delovalo tudi kulturno društvo. Radi bi še igrišče za otroke (nogometno, košarkarsko), saj se zdaj otroci igrajo ob zelo prometni cesti, ki je pred leti že terjala smrtni davek.

Župan Radko Luzar probleme in želje Romov pozna – z njimi se bo prav kmalu srečal na sestanku –, a delati morajo legalno in zakonito. Pravi, da občina za zdaj za omenjene projekte nima denarja, si pa bo prizadevala, da jih pripravi, in bo pozorna na tovrstne razpise za nepovratna sredstva.  

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov