Svet

Margaret Thatcher ščitila pedofile

Luka Tetičkovič
23. 1. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanja britanska premierka, železna lady Margaret Thatcher, ki si je ta naziv prislužila zaradi neumornega zatiranja delavcev, varčevanja pri javnih servisih in uničevanja socialne države, je bila precej bolj popustljiva do svojih pedofilskih podrejenih.

Arhiv Svet24

Tajni dopis je odkril in objavil akademik Chris Murphy, ki je v Nacionalnih arhivih v Kewu pregledoval tajno dokumentacijo Margaret Thatcher. Profesor obveščevalnih in varnostnih ved dokumenta ni prebral, saj je ta še vedno označen kot tajen; škandal je povzročil že samo njegov naslov, ki se glasi: »Obtožbe proti nekdanjim javnim [manjkajoča beseda] o nenaravnih spolnih nagnjenjih.«

Pri tem glava dokumenta priča, da je dejansko šel čez mizo Thatcherjeve, torej je bila o posteljnih razvadah svojih funkcionarjev zagotovo obveščena. Zdaj se je oglasil tudi policijski detektiv Peter Wanless, ki je lani vodil preiskavo tega, kako je britansko ministrstvo za notranje zadeve med letoma 1979 in 1999 preiskovalo obtožbe o pedofiliji.

Hitro pa se je oglasil tudi Bernard Ingham, tedaj tiskovni predstavnik železne lady, ki trdi, da se dokumenta ne spominja, čeprav je priznal, da je Thatcherjeva bila seznanjena s tovrstnimi obtožbami proti enemu od njenih ministrov – Petru Morrisonu. O govoricah, da naj bi Morrison posilil mladoletnega dečka, jo je obvestil tudi njen nekdanji telesni stražar. Morrison je bil kljub temu imenovan za podpredsednika britanske konservativne stranke.

Britanski rumeni tisk pa je že začel špekulirati o tem, kdo bi lahko bil predmet tajnega dopisa, katerega pečat menda nikoli ni bil prelomljen. Šlo naj bi za Petra Haymana, odlikovanega diplomata, ki je vodil dvojno življenje pedofila. Hayman je bil namreč član št. 330 pedofilske skupine za izmenjavo informacij, ki je v sedemdesetih in osemdesetih delovala pod državnim pokroviteljstvom ter je kot takšna podpirala in spodbujala nelegalne spolne odnose med otroki in odraslimi.

Hayman je tedaj naredil napako, saj je na enem londonskih avtobusov pozabil pisemsko ovojnico s pedofilskimi vsebinami. Ovojnica je preiskovalce vodila do stanovanja, najetega pod lažnim imenom, v katerem je Hayman hranil tovrsten material in pisemske izmenjave s svojimi pedofilskimi kolegi. Leta 1978 izvedena racija je navrgla dokazni material, ki naj bi obračal želodec celo izkušenim policijskim inšpektorjem, medtem ko so ga zasliševali, pa je Hayman jokal in stokal, saj se je bal, da bo njegova kariera uničena. A to se vendarle ni zgodilo, kljub protestom policistov, ki so vodili postopek, jo je odnesel zgolj z opozorilom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov