Črna kronika

Brutalen zločin za majhen denar

Sašo Avramovič
23. 1. 2015, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Osemintridesetletni Miodrag Ilišin je bil obsojen na tri leta in štiri mesece, njegov sostorilec pri zločinu, 37-letni Tomislav Špiček, pa na štiri leta in pol zaporne kazni, ker sta januarja 2014 v Zagrebu oropala in brutalno pretepla 73-letnega Mija Bučarja. Miodragova ljubica, 63-letna Željka Bučar, je za pomoč pri dejanju dobila leto dni zapora.

Arhiv Svet24

Osemintridesetletni Miodrag Ilišin je bil z Željko Bučar v ljubezenskem razmerju, skupaj s Tomislavom pa so potem skovali načrt, kako bi se dokopali do denarja njenega nekdanjega soproga. Željka je sicer po ločitvi živela v hiši svojega moža v hrvaški prestolnici. »Nesporno je, da je Željka Miodragu in Tomislavu posredovala informacije o Bučarjevem premoženjskem statusu, da je Miodraga in Tomislava spustila v stanovanje in jim dala tudi sredstva, s katerimi sta zagrešila zločin. Njena obramba, da ni vedela, kaj se bo zgodilo, je nesprejemljiva,« je v obrazložitvi razsodbe dejala sodnica okrožnega sodišča v Zagrebu Ivana Čalić.

Glede na to, da je Željkino zdravstveno stanje slabo in da v preteklosti še ni bila obsojena, s svojim pričevanjem pa je prispevala k hitrejšem zaključku postopka, je sodnica to upoštevala kot olajševalno okoliščino, zato Željki kazni ne bo treba prestajati v zaporu. Dan zapora se bo namreč nadomestil z dvema urama družbenokoristnega dela.

Arhiv Svet24

A kako se je zgodba pravzaprav začela? Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi 63-letnica na začetku priskrbela maskirno kapo, dva para rokavic in lepilni trak. S slednjimi stvarmi sta Miodrag in Tomislav 12. januarja 2014 okoli pete ure zjutraj vstopila v Bučarjevo stanovanje. Še pred tem sta iz Željkinega stanovanja vzela orodje za odstranjevanje ometa, s katerim sta pretepla Bučarja po telesu in glavi. Nato sta nesrečnika zavezala in prisilila, da jima pove, kje ima denar. Bučar jima je vse povedal, nepridiprava pa sta mu vzela okoli 4500 hrvaških kun (okoli 580 evrov), 100 evrov in mobilni telefon.

Arhiv Svet24

Željka jima je tudi omogočila, da sta po zločinu pobegnila skozi njeno stanovanje proti ulici in bližnji avtobusni postaji. Bučarju sta sicer polomila več reber in prstov. »Miodrag je vse priznal in sicer zanikal Tomislavovo vlogo, vendar sodišče temu ni verjelo. Glede na to, da je bil Tomislav že večkrat obsojen za huda kazniva dejanja, je dobil višjo kazen,« je zaključila sodnica Čalićeva, ki je Miodragu in Tomislavu kot oteževalno okoliščino »upoštevala« visoko stopnjo brutalnosti pri dejanju in dejstvo, da sta vstopila v Bučarjevo stanovanje in da sta ga huje poškodovala.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov