Svet

Poljski premier pozval parlament h glasovanju o zaupnici vladi

STA/mv
25. 6. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poljski premier Donald Tusk je danes zaradi škandala s prisluškovalno afero parlament pozval k čimprejšnjemu glasovanju o zaupnici njegovi vladi, poročajo tiskovne agencije. Po nekaterih navedbah naj bi parlament o tem glasoval še nocoj.

wikipedia

Tusk je danes pred poljskim parlamentom dejal, da želi zaradi vrha EU, ki se začne v četrtek, vedeti, ali ima njegova vlada še mandat za nadaljevanje dela. Zato obstaja verjetnost, da bo parlament o tem glasoval še danes.

Tuskova vlada ima z 235 sedeži v 460-članskem parlamentu večino, zato bo glasovanje o zaupnici predvidoma preživela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prisluškovalna afera, ki je izbruhnila pred dobrim tednom dni, je vse večji trn v peti poljske vlade. Novi na skrivaj nastali posnetki namreč namigujejo na to, da je njegova vladajoča Državljanska platforma (PO) leta 2005 po umiku predsedniške kandidature Zbigniewa Relige plačala stroške njegove kampanje.

V zameno za poplačilo stroškov pa naj bi Religa v volilnem boju podprl Tuska. Ta dogovor naj bi bil razviden iz posnetega pogovora med nekdanjim prometnim ministrom Slawomirom Nowakom, podpredsednikom plinskega koncerna PGNiG Andrzejem Parafianowiczem in nekdanjim poveljnikom posebne enote Grom Dariuszom Zawadko, ki ga je objavil poljski tednik Wprost.

"Leta 2005 smo pokrili njegove stroške, da bi se umaknil," naj bi na posnetku razložil Nowak, ki je bil leta 2005 vodja Tuskovega volilnega štaba. Religa je v zameno svoje privržence pozval k podpori Tuska. Nekdanji šef volilnega štaba Relige Aleksander Pociej je te očitke že zanikal.

Po ocenah poznavalcev tovrstno kupovanje glasov pravno ni sporno, je pa etično vprašljivo. Tudi poljska volilna komisija je razložila, da PO ni kršila zakona. Tusk je sicer leta 2005 veljal za favorita za predsednika, a je kljub temu na koncu izgubil proti kandidatu stranke Zakon in pravičnost (PiS) Lechu Kaczynskemu.

Najnovejša javnomnenjska raziskava televizije TVP kaže, da 51 odstotkov vprašanih predčasne volitve vidi kot najboljšo rešitev za trenutno krizo zaupanja. 36 odstotkov jih ne podpira razpisa predčasnih volitev. Po podatkih raziskave bi se v primeru volitev PO morala posloviti od oblasti, saj bi 31 odstotkov volivcev glasovalo za PiS, za PO pa bi jih glasovalo 24 odstotkov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov