Pozeba, neurja, poplave

V slovenskem kmetijstvu kar za 88 milijonov evrov škode

S.R/STA
10. 7. 2024, 18.23
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 18.23
Deli članek:

Spomin na lansko poletno vremensko kalvarijo je še svež, računi zanjo pa še vedno prihajajo. Vlada je danes potrdila program odprave posledic škode v kmetijstvu. Kot so pojasnili, so pozeba, neurja s točo in poplave lani na kmetijskih pridelkih povzročila za kar 88,3 milijona evrov škode.

Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Program odprave posledic škode v kmetijstvu se nanaša na škodo po pozebi od 3. do 7. aprila lani, neurjih s točo od 10. maja do 1. avgusta in poplavah od 3. do 6. avgusta ter od 28. do 31. avgusta. Skupna ocena škode na kmetijskih pridelkih je znaša 88,3 milijone evrov, od tega ocena škode zaradi pozebe znaša 13 milijonov evrov, zaradi neurij s točo 19 milijonov evrov in zaradi poplav šest milijonov evrov, je sporočil urad vlade za komuniciranje.

V skladu z določbami programa bodo pomoč dodelili za tiste kmetijske pridelke, za katere iz ocene škode sledi, da je njihova kmetijska proizvodnja manjša od običajne letne kmetijske proizvodnje za 80 odstotkov ali več. Upravičencu se za odpravo posledic škode v kmetijstvu za posamezni kmetijski pridelek dodelijo sredstva v višini do največ 30 odstotkov ocene neposredne škode in 40 odstotkov ocene neposredne škode za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Upravičeni strošek, za katerega se nameni državna pomoč za pozebo in neurja s točo, je izpad dohodka zaradi popolnega ali delnega uničenja primarne kmetijske proizvodnje. Za državno pomoč je tako namenjenih do 16 milijonov evrov, do 2540 evrov pa je namenjeno stroškom obdelave vlog.

Primož Lavre
Oroševanje sadovnjaka in zaščita drevja pred pozebo.

Škoda pri društvih in ustanovah

Vlada je sprejela tudi program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah avgusta lani, ki se nanaša na škodo pri društvih in ustanovah. V programu so po pojasnilih vlade upoštevali specifike društev in ustanov. Za njegovo izvajanje bodo sredstva zagotovili s prerazporeditvami v državnem proračunu za letošnje leto.

Poleg tega je vlada danes odločila, da bo direkcija za infrastrukturo znotraj svojega finančnega načrta prerazporedila 3,5 milijona evrov za kritje intervencijskih ukrepov in zagotavljanje varne prevoznosti cest po poplavah avgusta lani.

Ob tem je iz splošne proračunske rezervacije Finančni upravi RS (Furs) razporedila 870.000 evrov za predplačila za obnovo stanovanj, poškodovanih v poplavah avgusta lani.

V okviru državnega proračuna je tudi zagotovila sredstva Rdečemu Križu in Karitas za kritje administrativnih stroškov, ki so nastali v okviru razdeljevanja 10 milijonov evrov pomoči, ki jo je organizacijama takoj po avgustovski ujmi namenila vlada. Karitas bo prejela nekaj več kot 45.000, Rdeči križ pa nekaj več kot 67.000 evrov.

Sašo Švigelj
/

Pomoč za obnovo

V odgovoru varuhu človekovih pravic, ki jo je pozval k spremembi ureditve predplačil in pomoči za obnovo stanovanj, prizadetih v poplavah, je pojasnila, da predplačilo po zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, do katerega so bili upravičeni lastniki poškodovanih stanovanj, ki so imeli tam prijavljeno tudi stalno bivališče, samo po sebi ne ustvarja upravičenja do izplačila pomoči za obnovo. Sistemske zakonodajne rešitve, ki urejajo obnovo stanovanj po naravnih nesrečah, že obstajajo v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč in obsegajo tako stanovanja, v katerih je imel nekdo na dan nesreče prijavljeno stalno prebivališče, kot stanovanja, ki so bila na dan nesreče naseljena.

Namen interventnih ukrepov pomoči je bil čim hitreje zagotoviti sredstva za obnovo stanovanj, kjer je imela vsaj ena oseba prijavljeno stalno prebivališče, da se lahko v najkrajšem možnem času zagotovijo bivalni pogoji na tistem naslovu ne glede na to, ali so najemniki ali lastniki. "Vlada je pri pripravi ureditve upoštevala utemeljeno domnevo, da so si lahko osebe z začasnim prebivališčem bivalne pogoje zagotovile na naslovu, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče," v odgovoru varuhu pojasnjuje vlada.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste