Jelena Virant Burnik

Slovenija ima novo informacijsko pooblaščenko

A.S./STA
10. 7. 2024, 16.17
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 16.19
Deli članek:

DZ je na redni seji za informacijsko pooblaščenko brez razprave s 57 glasovi za imenoval Jeleno Virant Burnik. Sedem poslancev SDS je bilo proti. Virant Burnik, zdajšnja vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu, bo petletni mandat nastopila z 18. julijem.

ip-rs.si
Jelena Virant Burnik

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prepričana, da je Jelena Virant Burnik zaradi strokovnosti, dosedanjih izkušenj in vizije primerna za vodenje državnega organa, "katerega poslanstvo je zaščititi ljudi in njihove pravice, s tem pa zakonito in transparentno delovanje države", je v obrazložitvi predloga kandidatke pred glasovanjem dejal generalni sekretar urada predsednice Jan Kovačič.

Virant Burnik se po mnenju predsednice zaveda številnih izzivov pri varovanju osebnih podatkov v obdobju digitalizacije in umetne inteligence. Poleg tega se zavzema za življenjske, a vselej strokovne rešitve, utemeljene na zakonodaji ter spoštovanju pravice do varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja. Poudarja tudi pomen krepitve preventivne vloge in jasnega komuniciranja z javnostjo, zavezanci ter drugimi, je dejal Kovačič.

Predsednica je Virant Burnik za informacijsko pooblaščenko DZ predlagala po preučitvi prijav, temeljitem razmisleku in pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin. Upoštevala je tudi poročilo petčlanske komisije, ki je opravila pogovor s prijavljenimi, saj je želela odločitev "sprejeti čim bolj objektivno, neodvisno in na temeljih strokovnosti in kompetentnosti, ki so nujni za opravljanje poslanstva informacijskega pooblaščenca".

Jelena Virant Burnik je od leta 2018 vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu. Ukvarja se predvsem z varstvom osebnih podatkov pri sodobnih informacijsko komunikacijskih storitvah in digitalnem marketingu, čezmejnim sodelovanjem nadzornih organov, prenosi podatkov v tretje države ter certificiranjem in aktivnostmi dvigovanja zavedanja o varstvu osebnih podatkov, izhaja iz predstavitve na spletni strani pooblaščenca.

Informacijskega pooblaščenca, ki se mu je pridružila leta 2008, je kot državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov zastopala v številnih telesih, delovnih skupinah in projektih, med drugim v delovni skupini iz člena 29, pri Svetu Evrope, delovni skupini za digitalno izobraževanje pri Svetovni skupščini za zasebnost ter Svetu za varno rabo interneta.

Leta 2007 je diplomirala na ljubljanski fakulteti za družbene vede, leta 2008 pa je zaključila magistrski študij regulacije komunikacij na London School of Economics and Political Science v Veliki Britaniji. Doktorski naziv je leta 2019 pridobila na fakulteti za družbene vede z disertacijo na temo regulacije vedenjskega oglaševanja z vidika pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec je imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan. Funkcijo informacijske pooblaščenke je do sedaj dva mandata opravljala Mojca Prelesnik, ki ji zdajšnji mandat poteče 17. julija. Za tem bo prevzela vodenje Slovenske tiskovne agencije.

Estrada

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

brad-pitt, igralec
Z mlajšimi omejeno

Brad Pitt nima praktično nobenega stika s svojimi odraslimi otroki

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča