TVS

Nova klofuta: Urbanija jo je odrezal, vzeti jo morajo nazaj in jo poplačati

S.R./STA
10. 7. 2024, 17.20
Posodobljeno: 10. 7. 2024, 17.25
Deli članek:

Televiziji Slovenija (TVS) ima po odločitvi ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča osem dni časa, da odpuščeno urednico uredništva oddaj o kulturi na TVS Zemiro Alajbegović Pečovnik pozove nazaj na delo in ji izplača nadomestilo plače z zamudnimi obrestmi.

Sašo Švigelj
Nekdanji direktor TVS Uroš Urbanija.

Gre še za eno od spornih zgodb, ki jih je na nacionalki zakuhal nekdanji direktor TVS Uroš Urbanija. Ta je 22. junija lani pred koncem mandata urednici Alajbegović Pečovnik podal izredno odpoved. Najprej je od njega prejela ustni opomin, ker je v prenosu proslave ob kulturnem prazniku februarja lani prenašala tudi prihod umetnice Svetlane Makarovič na oder po uradnem zaključku prireditve, čeprav naj bi Urbanija pred tem to prepovedal.

Maja lani pa sta se sporekla glede njenega odhoda na službeno pot, na festival v Cannesu. Alajbegović Pečovnik je namreč v skladu z dolgoletno prakso nastanitev v Cannesu rezervirala eno leto prej, Urbanija pa ji nato službene poti tik pred zdajci ni odobril. Alajbegović Pečovnik je nato stroške službene poti poravnala sama in pripravila več prispevkov o festivalu. V drugi polovici junija pa je Alajbegović Pečovnik po 25 letih dela dobila izredno odpoved, ker naj bi Urbanija izgubil zaupanje vanjo.

Nezakonito

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zdaj razsodilo, da je bila odpoved nezakonita. Sodišče je po izvedbi vseh dokazov in zaslišanju prič ugotovilo, da izredna odpoved ni bila utemeljena, saj je Alajbegović Pečovnik svoje delo opravila vestno in tudi za toženo stranko s stroškovnega vidika racionalno.

"Ni res, kar je izpovedal Uroš Urbanija, da je tožnica šla v Cannes brez nekega načrta in da je bil to 'čisti turizem'," je v obrazložitvi sodbe zapisalo sodišče. Tožnica je imela namreč predhodno odobreno akreditacijo, njeno poročanje s festivala pa je bilo tudi predvideno v programsko-produkcijskem načrtu in odobreno s strani odgovornega urednika.

"Sodišče v ničemer ni prepoznalo goljufije, ki jo tožnici očita Uroš Urbanija," je zapisalo, prav tako ni res, da je neupravičeno izostala iz dela. "Tožena stranka je tako od tožnice imela samo korist," je še dodalo sodišče.

Izredna odpoved je bila tako nezakonita, tožnici pa torej delovno razmerje ni prenehalo in traja še naprej z vsemi pravicami in obveznostmi iz delovnega razmerja, ugotavlja sodišče, ki je Radioteleviziji Slovenija naložilo tudi povračilo stroškov sodnega postopka.

O tožbi še razmišlja

Alajbegović Pečovnik je v odzivu za STA dejala, da se želi vrniti na delovno mesto. Od vsega začetka je tudi vedela, da je odpoved nezakonita. "Ker enostavno nisem povzročila nobene škode delodajalcu," je dejala.

Spomnila je, da ni bila edina deležna mobinga, v času stavke je bil po njenih besedah skoraj celoten informativni program pod pritiskom. "Vesela sem, da je to obdobje za mano. Eno leto je kar dolgo obdobje, ko čakaš, kako se ti bo obrnilo življenje," je dejala.

Odvetnica Sindikata novinarjev Slovenije Sandra Cico, ki je Alajbegović Pečovnik zagovarjala v postopku, pa je poudarila, da je sodišče sledilo argumentom, ki sta jih s sindikatom predstavila že v postopku zagovora delodajalcu. "Pričakujemo, da bo sedanje vodstvo RTVS v zakonskem roku osmih dni pozvalo mojo stranko nazaj na delo," je dejala Cico, ki je bila sicer razočarana, da je sedanja uprava RTVS pustila, da je o tej zadevi odločalo sodišče, čeprav bi lahko Alajbegović Pečovnik tudi brez sodbe vrnila na delo.

O morebitni odškodninski tožbi Urbanije se Alajbegović Pečovnik in Cico še nista odločili. "Razlogi za odškodninsko tožbo pa so že navedeni v tej obrazložitvi sodbe," je izpostavila Cico.

Zoper sodbo je dopustna pritožba v 15 dneh. Odzive RTVS in Uroša Urbanije STA še čaka.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka