ZD Ormož

Pred dvema letoma kupili vilo, o njeni usodi bo zdaj odločalo sodišče

Senka Dreu
10. 8. 2023, 06.30
Deli članek:

Dve leti sta že minili, odkar so v Zdravstvenem domu (ZD) Ormož na spletni dražbi kupili stavbo v neposredni bližini doma, da bi si z njo pomagali reševati prostorsko stisko.

ZD Ormož
V ZD Ormož imajo 141 zaposlenih, dnevno pa se srečujejo s hudim pomanjkanjem prostora.

Čeprav je kupnina že zdavnaj plačana, lastništvo vpisano v zemljiško knjigo, pa nepremičnina še vedno ni v dejanski posesti ZD, saj jim ni uspelo izseliti nekdanjih lastnikov. Zato se je Vila, kot v Ormožu na kratko imenujejo to mogočno stavbo, znašla na sodišču.

»Žal še vedno bijemo boj s pravnimi sredstvi, a verjamem, da ga bomo že v kratkem rešili v našo korist in da bomo nepremičnino lahko začeli uporabljati, saj jo nujno potrebujemo,« pojasnjuje Aljaž Čibej, od letošnjega prvega maja vršilec dolžnosti direktorja.
V ZD Ormož imajo 141 zaposlenih, dnevno pa se srečujejo s hudim pomanjkanjem prostora. »Zato iščemo rešitve in možnosti širitve zunaj okvirov glavne stavbe doma. Tako smo na primer junija začeli adaptacijo stanovanja na Ptujski cesti 25d, ki jo bomo preuredili v dodatne ambulantne prostore Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov. S prostorsko stisko se srečujemo tudi na drugih področjih, zato je pridobitev Vile za naše delovanje izrednega pomena. Tam bi namreč radi vzpostavili enotno, pacientom in zaposlenim prijaznejšo lokacijo za potrebe Centra za duševno zdravje odraslih. Svoje mesto bi tam dobila tudi patronažna služba, uredili pa bi še večnamenski prostor. V neposredni bližini stavbe bi radi zgradili parkirno hišo, ki jo prav tako nujno potrebujemo. Skratka, naša želja je, da na enem mestu ponudimo celostno oskrbo pacientov ter zagotovimo kakovostne zdravstvene in podporne storitve.«
Prav zaradi sodnega spora Čibej ne more govoriti ne o časovnici obnove stavbe in ureditve prostorov ne o višini investicije. »Šele ko bodo pravne zadeve rešene in bo Vila tudi fizično v naši posesti, bomo lahko naredili oceno ter terminski načrt adaptacije.«

ZD Ormož
Po cenitvi iz leta 2017 je bila Vila ocenjena na 373.000 evrov, v času nakupa pa je njena realna tržna vrednost znašala okrog 750.000 evrov.



Razburila strategija dražbe
Zaradi nakupa Vile oktobra 2021 je v Ormožu završalo, zlasti se je na okope postavila opozicija, češ da gre za oškodovanje javnih sredstev, na drugi strani pa je župan Danijel Vrbnjak opoziciji očital, da nakup izkorišča za predvolilne igrice. Kamen spotike sta bila način draženja na spletni dražbi in višina kupnine. Lista GPS (Gradimo prihodnost skupaj) je na spletu nekaj mesecev po nakupu objavila informacijo o dražbi, na kateri, kot so zapisali, je ZD Ormož kar 92-krat dražil sam proti sebi in tako izhodiščno ceno 261.100 evrov dvignil na 447.200 evrov. Zdaj že nekdanja direktorica Vlasta Zupanič Domajnko, ki se je letos spomladi upokojila, je vse obtožbe zanikala in zagotovila, da so delali zakonito, da sta bila na dražbi še dva druga dražitelja in da se je strategija draženja ZD izkazala za uspešno. Po cenitvi iz leta 2017 je bila namreč Vila ocenjena na 373.000 evrov, v času nakupa pa je njena realna tržna vrednost znašala okrog 750.000 evrov. Dogovorili so se, kar je »požegnal« tudi sveta zavoda, da bodo dražili do višine 650.000 evrov. Po besedah direktorice so ta znesek izračunali na osnovi uporabne površine prostorov Vile, ki znašajo 500 kvadratnih metrov, in 1300 evrov ormoške tržne cene po kvadratnem metru. Na koncu so za Vilo plačali slabih 450.000 evrov, kar je po njenem precej manj od dejanske vrednosti.

Arhiv Svet24
ZD Ormož namerava v vili vzpostaviti enotno lokacijo za potrebe Centra za duševno zdravje odraslih.



Zavrnjena ovadba
Vodja svetniške skupine GPS Matej Hebar s temi razlogi ni bil zadovoljen, ni mu bila jasna strategija draženja, ko je »ZD na vsaki dve minuti dražil, saj se v nasprotnem primeru, če dve minuti nihče ne dvigne cene, dražba avtomatično zapre«. Po njegovem se z javnim denarjem tako ne bi smelo ravnati, podvomil pa je tudi o izračunih o tržni vrednosti stavbe, saj da nepremičninski trg v Ormožu deluje drugače kot v Ljubljani, zato cene ne rastejo enako.
Z izidom dražbe očitno ni bil zadovoljen niti eden od neuspešnih dražiteljev, saj je nakup nepremičnine zraven zdravstvenega doma zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev ovadil na ptujsko okrožno državno tožilstvo. Ovadba, ki naj bi se nanašala na dve fizični in eno pravno osebo, je bila zavrnjena kot neutemeljena.
Nekateri Ormožani pa se tudi sprašujejo, ali je pametno, da zdravstvo kupuje historične stavbe, katerih sanacija in prilagoditev potrebam sodobnega časa sta lahko dražji kot izgradnja novega objekta. Kakorkoli, usoda Vile za zdaj nima srečnega konca, saj bodo o njej še mleli sodni mlini. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste