Hajdina

Mariničeva domačija bo muzej rimske zgodovine

Mojca Zemljarič
9. 8. 2023, 22.15
Deli članek:

Občina Hajdina je bila s projektom urejanja muzeja na temo rimskega imperija uspešna na razpisu gospodarskega ministrstva in pridobila 335 tisoč evrov. Vrednost celotnega projekta, ki so ga poimenovali Vicus Fortunae, je sicer dobrih 600 tisoč evrov.

ČG
V hiši bodo uredili interaktivni muzej na temo rimske zgodovine Hajdine.

V novozgrajenem objektu bodo uredili središče doživetij, rdeča nit bo obdobje Rimljanov. Občina za projekt pridobiva gradbeno dovoljenje, izvedbo pa predvidevajo v prihodnjih dveh letih.

»Turizem vidimo kot pomemben segment prepoznavnosti, zato smo mu v preteklem obdobju namenjali veliko pozornosti. Vsekakor je I. mitrej ter ostale kulturne, naravne in zgodovinske danosti treba izkoristiti. Območje naše občine leži na križišču najpomembnejših poti v tem delu Slovenije in širše, zaradi česar je neprekinjeno poseljeno od prazgodovine do danes. O tem pričajo številne arheološke najdbe, med njimi v celoti ohranjeno svetišče iz leta 156, posvečeno bogu Mitri in znano kot I. mitrej. Svetišče je med mednarodno strokovno javnostjo prepoznano kot kulturno-zgodovinski spomenik svetovnega pomena ter hkrati ena redkih ostalin, ki so javnosti vidne in dostopne. Dosedanja ureditev spomenika omogoča samo klasično vodene oglede, zaradi česar spomenika in najslavnejšega dela zgodovine občine ni moč atraktivneje predstaviti – na način, kot ga turisti sodobnega časa pričakujejo. Izjemnega pomena I. mitreja se zavedamo vse od ustanovitve občine. Zato smo že pred leti kupili zapuščeno posest (Mariničevo), ki je od spomenika oddaljena slabih 200 metrov, leži pa neposredno ob glavni cesti proti Ptuju. Dejansko naj bi to bila lokacija, kjer je pred dva tisoč leti začela nastajati znamenita rimska Poetoviona,« je odločitev o projektu Vicus Fortunae – stičišče srčnih doživetij pojasnil hajdinski župan Stanislav Glažar.

Neomejene možnosti za razvoj

In kaj dejansko bodo Hajdinčani na Mariničevi domačiji zgradili oziroma uredili? »Velikost in lega zemljišča omogočata skoraj neomejene možnosti za razvoj različnih turističnih, izobraževalnih in kulturnih dejavnosti, namenjenih tako občanom oziroma lokalnemu prebivalstvu kakor tudi obiskovalcem vseh generacij od drugod, čemur bomo prilagodili zasnovo novogradnje. Zgradili bomo objekt, ki bo omogočal sodobno in atraktivno predstavitev kulturne dediščine. Oblikovali bomo interaktivna doživetja in digitalne vsebine, ki bodo na turistu sodoben način prikazali življenje Rimljanov na našem območju. Sestaviti želimo dostopno in privlačno turistično ponudbo z velikim obsegom brezplačnih vsebin ter bogatim izborom dodatnih produktov, kar je velika potreba ne zgolj na območju občine Hajdina, pač pa tudi destinacij Ptuj in Spodnje Podravje.«
Župan Glažar je dejal, da objekt ne bo služil izključno turistom, temveč bodo imeli v njem prostore tudi člani turističnega društva Mitra Hajdina in članice Društva žena in deklet občine Hajdina. 

Občina Hajdina
Bodoči videz hajdinske Fortune.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste