Sanacija

Iz Evrope letos 100 milijonov, iz blagajne države pa za žrtve poplav 300 milijonov

P.K./STA
10. 8. 2023, 06.47
Posodobljeno: 10. 8. 2023, 07.01
Deli članek:

Potem ko je DZ v torek potrdil novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, se bo danes vnovič sestal in sprejel odlok, da nanjo ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma. Vlada pa bo na seji govorila o nadaljnjih ukrepih za odpravo posledic uničujočih poplav, ki so minuli konec tedna prizadele državo.

Bobo
Pozdrav z gasilci.

Vlada bo na današnji tretji seji v tednu dni obravnavala izhodišča za pripravo nadaljnjih interventnih ukrepov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Premier Robert Golob je ob sredinem obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je napovedala, da bo Sloveniji za odpravljanje posledic poplav letos iz solidarnostnega sklada EU na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov, in potrjevanju novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč v DZ napovedal nove ukrepe.

Med drugim je napovedal vzpostavitev posebnega sklada za obnovo po poplavah. Vanj bodo vključili evropska in proračunska sredstva, prvi obrok iz nacionalnega proračuna bo 300 milijonov evrov. Za naslovitev sanacije škode po poplavah je napovedal povečanje proračunske rezerve za okoli 220 milijonov evrov. Napovedal je še nadaljnje ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu.

S.R. / M24
Premier Robert Golob

Kakšno je stanje?

Po uničujočih poplavah se pretoki rek po Sloveniji postopoma zmanjšujejo, hidrološke razmere se po podatkih Arsa umirjajo. Vreme bo danes sprva zmerno oblačno, čez dan se bo delno razjasnilo, popoldne lahko nastane kakšna ploha. Tudi danes se bo na najbolj prizadetih območjih nadaljevala sanacija in odpravljanje škode, nadaljuje se tudi zbiranje pomoči.

Na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, ki sta v nedavnih ujmah utrpela najhujšo škodo, še naprej vse sile uperjajo v odpravo posledic. Med drugim prioriteta ostaja vzpostavljanje močno poškodovane infrastrukture. V Prevaljah, kjer so v dnevu in pol s pomočjo podjetnika Ambroža Dulerja in njegove ekipe v podjetju Adteh izdelali in nato v torek zvečer tudi postavili most za pešce čez reko Mežo, danes pričakujejo tudi montažni most, ki naj bi ga nato v naslednjih dneh postavljali na lokaciji t. i. leškega mostu.

Tudi sicer se na prizadetih območjih domačini ob pomoči pristojnih in prostovoljcev trudijo s črpanjem vode iz poplavljenih objektov, zagotovitvijo dostopa do odrezanih naselij in zagotovitvijo prevoznosti cest, odstranjevanjem podrtega drevja, odstranjevanjem naplavin in zagotavljanjem oskrbe prebivalstva, med drugim pitne vode.

STA
Predsednik vlade Robert Golob in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Črni na Koroškem.

Tudi RTVS bo zbirala sredstva

V preteklih dneh so veliko nevarnost predstavljali tudi plazovi. Danes bo območje nad plaziščem in Koroško Belo, kjer je bila v minulih dneh odrejena nočna evakuacija prebivalcev, preletaval helikopter, saj se bodo pričela dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema.

Humanitarne organizacije medtem nadaljujejo z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči, Slovenija je deležna tudi izdatne pomoči iz tujine. Radiotelevizija Slovenija pa danes pripravlja tudi dobrodelni dan Skupaj za Slovenijo, na Radiu Slovenija in spletni strani rtvslo.si bodo ves dan zbirali dobrodelne prispevke za prizadete v poplavah, na prvem programu Televizije Slovenija pa drevi pripravljajo dobrodelno oddajo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste