Nov primer nasilja

V celjski splošni bolnišnici z žepnim nožem grozil zaposlenim

Simona Šolinič
9. 8. 2023, 20.35
Deli članek:

Policija in vodstvo Splošne bolnišnice Celje preiskujeta okoliščine še enega novega primera nasilja nad zdravstvenim osebjem na kardiološkem oddelku. Eden od bolnikov je namreč z žepnim nožem grozil zaposlenim.

Splošna bolnišnica Celje
Samo v celjski bolnišnici so letos zabeležili že več kot dvajset napadov na zdravnike in drugo osebje.

Kot pravi mag. Gregor Kovač, vodja službe za koorporativno varnost v celjski bolnišnici, so moškega zaposleni in varnostniki obvladali ter preprečili najhujše. Napadalca so po dogodku hospitalizirali v Psihiatrični bolnišnici Vojnik, od koder naj bi se nato vrnil v celjsko bolnišnico zaradi svojega osnovnega zdravstvenega stanja. Kovač pravi, da bolnik nikoli prej ni bil problematičen in da je v ozadju agresivnosti »narava storilčeve bolezni«.

Primer se je zgodil približno pol leta za odmevnim dogodkom v Urgentnem centru Celje. Spomnimo, da je takrat moški, ki sploh ni imel nujnega zdravstvenega stanja, napadel medicinsko sestro in zdravnika ter ju poškodoval. Zdravniku je bolnik takrat zlomil nos in medicinski sestri poškodoval roko. Medicinska sestra, ki je bila šokirana zaradi dogodka, je takoj zatem doživela miokardni infarkt. Pretresljivemu dogodku v bolnišnici sta že takrat sledila okrepitev varnostnega sistema in sprejetje izboljšav za zagotavljanje varnosti tako zaposlenih kot bolnikov. A k temu ni pripomogel samo januarski dogodek, ampak vrsta dogodkov, s katerimi naj bi se srečevali predvsem v urgentnem centru, kjer so bolniki, predvsem tisti, ki so podvplivom alkohola ali drugih snovi, tudi besedno nasilni do osebja.

Neuradno se je že pred meseci govorilo, da varnostnikov v bolnišnici ni dovolj, da je bolnišnični kompleks prevelik, da bi lahko opravili obhode in nato posredovali še v bolnišnici, če pride v njej do izgreda.»Okrepili smo moštvo, ki skrbi za varnost v bolnišnici, povečali smo število varnostnih obhodov, izboljšali tudi tehnični sistem varovanja,« dodaja Kovač. A kljub vsemu tudi to očitno ne pomaga dovolj. »Od januarskega primera nasilja smo zabeležili 21 podobnih napadov, besednih in fizičnih, kar je deset več kot v enakem obdobju lani,« pravijo v celjski bolnišnici.

»Razumemo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnihkoli težav. Vsakodnevno izboljšujemo komunikacijo na vseh področjih in delamo vse, kar je v naši moči, da bolnikom zagotavljamo čimbolj kakovostno zdravljenje. Nasilje v zdravstvenih ustanovah ni sprejemljivo in v strah ter negotovost spravlja tako zdravstveno osebje kot tudi druge bolnike, ki so priča takšnim dogodkom,« dodajajo v bolnišnici.

Varnost predpogoj za ustrezno obravnavo

Že ob januarskem dogodku v celjski bolnišnici se je odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je bila pretresena. »Zbornica obsoja vsakršno nasilje in se zavzema za ničelno toleranco do vsakršnega nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih. Zdravstveno osebje ima enako kot drugi zaposleni pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. Varnost zdravnikov in zobozdravnikov je hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo bolnikov. Nasilni dogodki puščajo negativne posledice pri vseh udeleženih, pri bolnikih in pri zdravstvenih delavcih. Naš skupni cilj kot družbe je zgraditi kulturo spoštovanja in nenasilnega reševanja vseh zadev v družbi,« so zapisali v izjavi za javnost.

Nasilje javnozdravstveni problem

Lani med 25. januarjem in 18. aprilom je bila med zdravniki in zobozdravniki izvedena anketa, v kateri so vprašani opozorili tudi na napetosti pri obravnavi bolnikov v zvezi s cepljenjem proti covidu-19. Približno četrtini anketiranih so bolniki grozili, petina je bila žrtev ali priča fizičnega nasilja, povezanega s cepljenjem. Javnega žaljenja zaradi izraženih stališč o priporočljivosti cepljenja je bila deležna tretjina vprašanih. Podobna anketa je bila izvedena tudi pred epidemijo, leta 2019. Izsledki te ankete so pokazali, da zgolj 9 odstotkov anketiranih zdravnikov in 26 odstotkov zobozdravnikov še ni bilo izpostavljenih nasilju na delovnem mestu.

STA
Približno četrtini anketiranih zdravnikov in zobozdravnikov so že grozili bolniki.

Najpogostejši povzročitelji nasilja so bili bolniki in svojci, veliko je bilo nasilja tudi sodelavcev. 17,22 odstotka anketiranih je že bilo žrtev fizičnega nasilja. Tudi dve raziskavi, ki ju je zdravniška zbornica izvedla pred letom 2019, sta pokazali, da je nasilje nad zdravstvenim osebjem tudi pri nas resen javnozdravstveni problem.»Bolnike kot enakovredne partnerje pri sprejemanju zdravstvenih odločitev spodbujamo k dejavni vlogi v preventivi in samooskrbi ter k sodelovanju v procesih zdravljenja in okrevanja. In varnost na delovnem mestu je ključna za varno, kakovostno in prijazno oskrbo naših bolnikov,« so zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije. V zbornici ves čas opozarjajo na vedno večjo pojavnost nasilja v zdravstvenih zavodih, ki pogosto kljub prijavam ostane nekaznovano.

Velikokrat incidentov ne prijavijo zdravniški zbornici

S. R./M24.si
Nena Kopčavar Guček, vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilj.

Samo lani je bilo pri zdravniški zbornici prijavljenih 36 primerov, letos doslej sedem. Ob tem Nena Kopčavar Guček, vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja, ki je oblikovana pri Zdravniški zbornici Slovenije, poudarja, da tako nedavni kot januarski dogodek v celjski bolnišnici pri zdravniški zbornici nista bila prijavljena, kar pomeni, da je nasilja vresnici še več. Zato poziva vse, naj primere nasilja prijavijo tudi zbornici, ki lahko nudi psihosocialno pomoč posamezniku in tudi svetovanje, kako bi lahko delovno mesto napravili bolj varno. Skupina Ne dopuščajmo nasilja, ki jo poleg predstavnice družinskih zdravnikov Kopčavar Gučkove sestavljajo še predstavniki policije, pravne stroke, psihiatričnestroke, zobozdravstva, zdravstvene nege, za večje zdravstvene ustanove prireja tudi delavnice.

Delavnice je že izvedla v izolski bolnišnici in ljubljanskem kliničnemcentru, pripravljena jo je izvesti tudi v celjski bolnišnici, če bi se odločili zanjo. Na delavnici udeležence učijo načine pomirjanja bolnika, če njegovo razburjanje narašča, ter kako se skriti in zaščititi, če je bolnik nasilen. Glede na izkušnje specializantov družinske medicine, ki jih izobražuje, je varnostnik prisoten v približno polovici zdravstvenih ustanov v državi in na vseh urgencah. Nekateri zdravstveni domovi v Sloveniji imajo, tako poudarja Kopčavar Gučkova, dvojne izhode iz ambulant, da se lahko družinski zdravniki v primeru nasilja umaknejo na varno. V Veliki Britaniji ponjenih besedah nasilni bolniki v elektronski karton dobijo posebno označbo, ki zdravstveno osebje vnaprej opozori, da se lahko zgodi kaj nepričakovanega. Ob tem je izrazila skrb, da se kdo od mladih zaradi primerov nasilja ne bi odločil za poklic zdravnika.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste