Begunke iz Ukrajine

Na meji jih pobirajo neznanci v kombijih in vozijo neznano kam

Luka Tetičkovič
11. 3. 2022, 18.20
Deli članek:

Evropska komisija je za begunce iz Ukrajine prvič aktivirala direktivo za začasno zaščito, sredi tedna je ta institut aktivirala tudi slovenska vlada. Vrata Evrope so ukrajinskim beguncem široko odprta, a kdo jih pri tem spremlja in ali država ve, kje se nahajajo, kdo jih je pripeljal ter kam gredo?

Profimedia
Ne vejo h komu vstopajo v avto, ne kam jih pelje, niti ali ne bo na koncu poti zanjo zahteval denarja in jih tako uklonil z dolgom.

Humanitarni odziv držav, ki mejijo na Ukrajino, je hvale vreden, pravijo v Društvu Ključ, centru za boj proti trgovanju z ljudmi. »Se pa v silni želji po pomoči in v situacijah, ko vse poteka hitro, lahko zgodi, da pride do zlorab.«

»Konkretno nas skrbijo informacije, da prostovoljni vozniki, ki so pripravljeni nuditi prevoz ljudem, ki bežijo, večinoma niso preverjeni in da se osebe, ki so zaradi vojne in njenih posledic še toliko bolj ranljive, usedejo v avto k neznanemu človeku in nimajo vpliva na to, kam jih bo peljal,« opozarjajo v Društvu Ključ.

To skrbi tudi ukrajinske begunke z ukrajinsko-poljske meje, poroča novinarka Večera Klara Širovnik. »Ne vemo niti, kam točno nas peljejo. Vemo, da nekam na sever Nemčije, a tam še nismo bile. Ne vemo, kdo nas bo vzel k sebi,« Širovnikova navaja strahove begunk z otroki, »nikogar nimamo, doma pa je vojna. Kdo nas bo iskal, če kam izginemo? Nihče, prav nihče nas ne bo iskal!«

Profimedia
Ukrajinske begunke v zbirnem centru v Moldovi.

Prevozi se organizirajo na lepo besedo

V trenutni hektični situaciji dobrodelne organizacije le slabo popisujejo, kdo vstopa v čigavo vozilo, saj se vse stvari organizirajo na lepo besedo. »Na žalost bodo vedno obstajali ljudje, ki izkoristijo takšne situacije za svoje zlonamerne cilje. Po pravici povedano večino časa ne vemo, kdo so ljudje, ki prevoz nudijo. Ne moremo opraviti preverjanja. Pogledamo jih in poskušamo po videzu oceniti, ali so zanesljivi,« je za Večer pojasnjevala prostovoljka Karitasa Karolina, ki na poljski meji begunke povezuje z vozniki.

»Prav tako ne vemo, kdo so ljudje, ki so pripravljeni nuditi bivališča in kakšen bo dogovor. Kaj bodo te osebe morale narediti, da bodo lahko bivale v ponujenih bivališčih,« se sprašujejo v Društvu Ključ, saj vedo »da so vojne, razpad države, naravne katastrofe in tako dalje situacije, znotraj katerih se hudodelske združbe in vojni dobičkarji hitro organizirajo in pospešeno rekrutirajo ženske vseh starosti za različne oblike izkoriščanja, najpogosteje za izvajanje prostitucije.«

Profimedia
Begunke z otroci na Poljski meji.

Državljanke Ukrajine smo enkrat že prepustili trgovcem z ljudmi

V Društvu Ključ zato v trenutni krizi vidijo vzporednice z razpadom Sovjetske zveze, ko so »nočne lokale po celi Evropi, tudi v Sloveniji, preplavile državljanke Ukrajine, ki so jih pod pretvezo, da bodo lahko mirno živele in delale, začele kriminalne združbe pridobivati in kasneje izkoriščati za prostitucijo«.

Pri vstopu v državo jih nihče ne popisuje

»V  policiji  se  zavedamo  varnostnih  tveganj,  ki  jo predstavlja kriza v Ukrajini. Storilci namreč mnogokrat izkoristijo stisko in ranljivost oseb (ranljivost pomeni položaj, v katerem zadevna oseba oziroma žrtev nima druge resnične ali sprejemljive  možnosti, kot da pristane na zlorabo) ter v nadaljevanju osebe izkoristijo kot žrtve trgovine z ljudmi,« odgovarjajo na policiji.

Dobro obveščeni viri s policije so nam pojasnili, da ukrajinske begunke v Slovenijo prihajajo prek madžarske meje, ki ni schengenska in je policija efektivno ne nadzoruje. »V kolikor ne bodo pri nas zaprosile za azil ali se kako drugače registrirale kot tujke, država ne bo vedela, da so tukaj,« je bil jasen policijski inšpektor, ki ni želel biti imenovan.

Kabinet predsednika vlade molči

Policijo smo vprašali, ali sistematično popisujejo begunke iz Ukrajine, a nismo dobili odgovora. Na kabinet predsednika vlade smo se zato obrnili z vprašanjem, katere ukrepe smo ali nameravamo sprejeti, da bi preprečili tovrstne zlorabe pod krinko humanitarnosti. Odgovora po več dneh čakanja in klicev, ki so zvonili v prazno, nismo prejeli.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov