Slovenija

Registrirana brezposelnost se še znižuje

STA/J.P.
6. 8. 2015, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Število registriranih brezposelnih v Sloveniji se je tudi julija znižalo - registriranih je bilo 109.557 oseb, kar je 0,6 odstotka manj kot junija in 5,7 odstotka manj kot julija lani. V prvih sedmih mesecih je bilo na zavodu prijavljenih okoli šest odstotkov manj brezposelnih. Je pa letos manj tudi zaposlitev brezposelnih.

STA

"Kljub temu, da se julija poveča prijavljanje brezposelnih, ki jim preneha zaposlitev za določen čas, se je brezposelnost še vedno zmanjševala, vendar nekoliko počasneje kot v predhodnih mesecih," so v Zavodu RS za zaposlovanje zapisali ob danes objavljenih podatkih.

Julija se je na novo prijavilo 7156 oseb, kar je 17,7 odstotka več kot junija in 3,3 odstotka manj kot julija. Med novoprijavljenimi je bilo 694 iskalcev prve zaposlitve, 1187 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4289 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Od 7844 brezposelnih, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 5232, kar je 7,9 odstotka manj kot junija in 6,6 odstotka manj kot julija lani.

Brezposelnost se je julija na mesečni povečala v štirih območnih službah zavoda, v Novi Gorici, Novem mestu, Trbovljah in Sevnici. Najbolj se je znižala v Kranju, Velenju in Murski Soboti.

Na letni ravni je upadla v vseh območnih službah, najbolj v Novem mestu, Kranju in Trbovljah.

V strukturi brezposelnosti se je v mesečni primerjavi povečal delež žensk ter deleži vseh starostnih kategorij, razen mladih do 29. leta, katerih delež se znižuje že od novembra lani. Julija se je ustavilo povečevanje deleža dolgotrajno brezposelnih, znižal se je delež trajno presežnih delavcev in stečajnikov. V izobrazbeni strukturi od marca narašča delež terciarno izobraženih brezposelnih, deleži ostalih so se julija zmanjšali.

V letni primerjavi se je povečal delež žensk, ter brezposelnih v starosti od 30 do 39 let in 50 let ali več. Še vedno je nekoliko višji delež iskalcev prve zaposlitve, največje povečanje pa so zaznali pri deležu dolgotrajno brezposelnih, ki je porasel za 3,5 odstotne točke. Povečali so se deleži terciarno izobraženih, brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo ter s srednjo strokovno in splošno izobrazbo. 

V prvih sedmih mesecih je bilo v povprečju prijavljenih 116.006 brezposelnih, kar je 5,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. 

Na novo se je prijavilo 53.597 brezposelnih oz. 6,9 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (30.698 oz. 1,7 odstotka več), sledili so trajno presežni delavci in stečajniki (9266 oz. 22,4 odstotka manj) ter iskalci prve zaposlitve (6397 oz. 17,2 odstotka manj).

Iz evidence so odjavili 63.498 brezposelnih, od teh 45.965 zaradi zaposlitve, kar je 3,7 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2014.

"Manjši obseg zaposlovanja v letošnjem letu je predvsem posledica manjših možnosti vključevanja brezposelnih v programe subvencioniranega zaposlovanja," pojasnjujejo na zavodu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov