Svet

Putin po svetu nepriljubljen, kot še nikoli doslej

STA/J.P.
6. 8. 2015, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je zunaj meja domovine nepriljubljen, kot še nikoli doslej, izhaja iz študije uglednega ameriškega instituta Pew Reasearch Center. Kot navaja študija, ima le okoli 30 odstotkov ljudi v drugih država o Rusiji pozitivno mnenje, le 24 odstotkov pa jih meni, da se Putin v vprašanjih svetovne politike obnaša pravilno.

Reuters

Še posebej slaba je podoba Rusije v državah nekdanjega vzhodnega bloka, med katerimi se številne spričo krize v Ukrajini počutijo ogrožene s strani Moskve. Na Poljskem le 15 odstotkov vprašanih Rusijo vidi v pozitivni luči, kar je še nižji odstotek kot v Ukrajini, kjer Rusijo pozitivno vidi 21 odstotkov vprašanih, izhaja iz študije, ki jo na spletu povzema nemški časnik Spiegel.

Zanimivo je, da je Rusija v Jordaniji prav tako nepriljubljena kot na Poljskem - v obeh državah ima o njej slabo mnenje 80 odstotkov prebivalstva. Razlog za tovrstno zavračanje Rusije na Bližnjem vzhodu je po navedbah raziskovalcev domnevna Putinova podpora sirskemu voditelju Bašarju al Asadu. Zaradi vojne v razklani državi je v Jordanijo pobegnilo več sto tisoč ljudi. Izjemno slabo podobo ima Rusija tudi v Izraelu, kjer ima o njej slabo mnenje 74 odstotkov prebivalcev, prav tako na Japonskem (73 odstotkov) in v Nemčiji (70 odstotkov).

Raziskovalci Pew Research Centra so v študiji zajeli 45.435 odgovorov anketiranih v 40 državah. Raziskavo so opravili med 25. marcem in 27. majem. Slovenija v študijo ni bila zajeta.

Na drugi strani so presenetljive države, v katerih ima večina prebivalstva pozitivno mnenje o Putinovi Rusiji. V Vietnamu imajo takšno mnenje tri četrtine prebivalstva, v Gani 56 odstotkov. Na Kitajskem ima dobro mnenje o Rusiji vsak drugi vprašani. V Južni Ameriki in Afriki pa so številni ljudje preprosto povedali, da o Rusiji nimajo nobenega mnenja - med drugim v Etiopiji, Pakistanu, Tanzaniji in Argentini. 

Raziskovalci so ob preučevanju svetovnega mnenja o Rusiji prišli predvsem do enega zaključka - Rusi in Američani se cenijo vedno manj. Še leta 2011 je imela približno polovica prebivalstva tako v Rusiji kot v ZDA pozitivno mnenje o drugi državi, letos pa je takih le še 22 odstotkov v Rusiji oz. 15 odstotkov v ZDA.

Še slabše od svoje države se je v študiji odrezal Putin, ki ga v domovini kujejo v zvezde. Zaupa mu sicer okoli 70 odstotkov Vietnamcev, v številnih drugih državah pa je izjemno nepriljubljen. V Ukrajini ima o njem pozitivno mnenje le deset odstotkov ljudi, v Pakistanu enajst, na Poljskem celo zgolj devet. Še posebej nepriljubljen je v Španiji, kjer ima o njem slabo mnenje kar 92 odstotkov vprašanih.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov