Slovenija

Koprske ulice brez motorjev

Tilen Pajek
23. 7. 2015, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekatere prebivalce koprskega mestnega jedra skrbi varnost obiskovalcev in njih samih. Na facebooku so odprli profil z imenom Koprske ulice brez motorjev. Predlagajo spremembe.

Facebook

Nekateri so nad prizadevanji posameznikov ogorčeni, drugi pa jih podpirajo, saj bi radi, da bi bile ulice mesta namenjene zgolj pešcem. »Delamo v samem centru in vemo, kakšna težava je to. Vsak dan smo v nevarnosti. Zahtevamo popolno prepoved prometa po mestnih ulicah Kopra. Začeli smo s prvim korakom na spletu in opažamo, da smo vidni,« za Svet24 pove anonimni ustanovitelj.

ŠTEVILNE NESREČE

Dovolj imajo skrbi, kdaj se bo zgodila nova nesreča, in radi bi končno preprečili neprimerno vožnjo motoristov. Njihov strah je upravičen, saj se je na teh ulicah zgodilo že več prometnih nesreč: »Pred leti smrtna žrtev na pločniku nasproti tržnice, dogodek, ko so policisti z motorjem lovili motorista v prekršku in je slednji padel po tleh pri paninoteki, ter vsem znani primer skoraj povoženega otroka pri čevljarju Tash ... S svojo vožnjo vsak dan povzročajo hrup in nevarnost.«

Facebook

ŽELIJO SI SPREMEMBE ZAKONA

Pričakovano so se s predlogom ukinitve motornega prometa v mestu obrnili tudi na občino: »Odgovor je, da žal ne morejo ničesar storiti na občinski ravni. Za svojo varnost moramo poskrbeti v parlamentu, s spremembo zakona, na tak način bomo odpravili motorje iz mesta.« Ustanovitelj poudari, da je že zdaj veliko možnosti, da se motorji puščajo na parkirišču, tam, kjer tega ni, pa bi lahko nekaj prostorov za avtomobile preuredili v parkirišča za motorje. »Kar se tiče spremembe zakona, smo že sprožili debato s politično stranko, ki ima posluh za vseslovensko težavo,« zaključi sogovornik.

ZA NADZOR IN VARNOST SKRBIJO REDARJI

Na občini nam povedo, da jim ni jasno, kako bi lahko mestno jedro zaprli za motorje, in poudarjajo, da na veliko ulicah in trgih že zdaj velja prepoved vožnje z motorjem. Za nadzor prometa v naseljih skrbijo redarji, in kot pojasnjujejo na Mestni občini Koper, se velikokrat srečujejo tudi s kršitelji, ki upravljajo motorna vozila: »Treba je ločiti motorno kolo od mopeda in poseben razred, ki mu pravimo kolesa s pomožnim motorjem. Občinsko redarstvo veliko pozornosti usmeri predvsem v nadzor površin, ki so namenjene izključno pešcem in kjer tovrstna motorna ter druga kolesa ne smejo voziti in pri tem ovirati varnosti najšibkejših v prometu, to pa so invalidi, otroci in pešci.«

POBUDO BODO NA OBČINI PROUČILI

Glede pobude pravijo, da jo je treba dobro proučiti, in če bi dejansko uvedli prepoved, bi bila smiselna le na nekaterih ulicah in trgih, na katerih tovrstna motorna vozila predstavljajo veliko težavo in so moteča za okolico. Vožnjo nekaterih motoristov zaradi običajnih opravil v mestu razumejo in dodajajo: »Zavedati se je treba, da veliko učencev in dijakov, ki obiskujejo šole, uporablja taka motorna vozila, zaradi lažje in hitrejše dostopnosti ter samega parkiranja. Prav tako nemalo občanov starega mestnega jedra uporablja mopede in kolesa s pomožnim motorjem za vsakodnevna opravila – obisk trgovine, pošte, banke.« Sicer pa že trenutna zakonodaja določa, da lahko zapeljejo na območja umirjenega prometa, le da imajo pešci pred drugimi udeleženci cestnega prometa prednost. »Nedvomno bomo pobudo, če jo bomo prejeli, proučili,« zaključujejo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste