Svet

Preteklost puščajo za sabo

Luka Tetičkovič
23. 7. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po napadu na Vučića v Potočarih je ta v Beogradu sprejel predsedstvo BiH in pojasnil, da je na incident že pozabil. Pozablja se tudi ruski veto na resolucijo Združenih narodov o genocidu v Srebrenici.

Twitter

Srbski premier Aleksandar Vučić je včeraj v Beogradu gostil člane predsedstva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića in Bakirja Izetbegovića. Na uradni obisk jih je povabil, potem ko je bil na osrednji slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici 11. julija v Potočarih tarča napada. Vučić je na sestanku povedal, da je na incident pozabil, saj da nekaj vrženih kamnov in plastenk ni primerljivih s tem, kar se je zgodilo mnogim Bošnjakom, Srbom in Hrvatom. Vučić je ob tem še dodal, da se tovrstni incidenti v svetu ne dogajajo, spominja se le incidenta, ko so na predsednika Burkine Faso streljali z raketo zemlja–zemlja. Njegov pogled je zato obrnjen v prihodnost, kot pogled mnogih, ki so v vojni izgubili bližnjega.

Preteklost še ni doživela katarze

Twitter

Komemoracije v Potočarih, kjer je prišlo do incidenta, se je sicer udeležil le tri dni po tistem, ko v Varnostnem svetu ZN zaradi veta Rusije, ki ga je vložila na prošnjo Srbije, ni bila sprejeta resolucija o genocidu v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov. S spominom nima težav samo Vučić, na svoja dejanja bi Srbi najraje kar kolektivno pozabili. Slovesen sprejem predsedstva BiH v Beogradu je bil tako zaznamovan s pogledom, usmerjenim v prihodnost, kjer naj se pozabi tako napad na srbskega premierja kot na dejanje genocida samo. Tega v srbskem spominu ni bilo, menda zato, ker se je usmrtilo le moške, sposobne nošenja orožja.

Storilce že našli

Preiskovalci BiH so že našli štiri osumljene metanja predmetov v srbskega premierja. Štirje možakarji so bili aretirani v mestu Tesanj na severu Bosne. Identificirali so jih s pomočjo fotografij in obvestil.

Slabo varovanje na komemoraciji

Portal Balkan Insight sicer navaja državne uradnike, češ da je bil dogodek slabo organiziran. V nasprotju s preteklimi leti so namreč državni uradniki paradirali skozi množico, pri tem pa ni bilo poskrbljeno, da bi bil uradni sprevod primerno zaščiten. Dodatno težavo je predstavljalo dejstvo, da morajo po zakonodaji Republike Srbske, pod katero spada območje Srebrenice, organizatorji javnih dogodkov najeti lastne varnostnike. Na dan komemoracije je zato prišlo do šuma v komunikaciji med različnimi varnostnimi strukturami, dodatno pa je zadevo otežila preobremenitev mobilnih omrežij, zaradi česar je bila komunikacija onemogočena.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste