Slovenija

Dimnik pravi, da arbitre prav nič ne briga, kaj govorimo!

STA
23. 7. 2015, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Afera ob objavi pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva je po oceni Boža Dimnika, predsednika Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva in častnega konzula Hrvaške pri nas, prenapihnjena. Takšne stvari se po njegovem dogajajo, problem pa je, ko pricurljajo v javnost.

STA

"Te povezave imajo jasno tudi Hrvati, od svojega sodnika in uradnika na zunanjem ministrstvu. To imajo vsi. Ta pogovor ni nič kaj posebnega, posebno je samo to, da ne znajo telefonirati," je Dimnik ocenil pogovore, ki jih je v sredo objavil hrvaški Večernji list in so poskrbeli za veliko razburjenja tako v Zagrebu kot Ljubljani.

Dobro plačani uradniki ne znajo telefonirati

"Če kdo misli, da to ni običajno, lahko iz prve roke povem, da je čisto običajno, da se pogovarjajo med seboj. Ampak na tihem, na štiri oči, ne pa po telefonih," je dejal in celotno afero pripisal temu, da "visoko kotirani, dobro plačani uradniki naše države ne znajo telefonirati".

Če bi šlo za pogovore enega od treh odločujočih članov arbitražnega sodišča, bi bilo drugače. A gre za komunikacijo, ki "bodoče odločitve arbitrov nič ne spreminja", za dva slovenska državljana, ki v postopku arbitraže ne odločata. "Ti arbitri, ki so v večini, so res neodvisni in njih ne briga, kaj se mi pogovarjamo."

Prav tako Dimnika ne preseneča to, da je pogovorom Sekolca in Drenikove očitno nekdo prisluškoval ter da so bili posnetki sedaj objavljeni. Kot je namreč dejal, "bi to vsi počeli" in "s tem je pač treba računati". Vsak skuša o drugi strani izvedeti čim več, "to je legitimna pravica", obenem pa bi vsak, "če bi imel takšen adut v rokah", ta adut uporabil. Tudi kakšnih hujših posledic za odnose med Slovenijo in Hrvaško se sogovornik ne boji.

Ni pričakovati zapletov

"Mi smo imeli že toliko takšnih in drugačnih zapletov. Ta je samo eden v seriji nespodobnih ali pa nespametnih ukrepov in dejanj ene ali druge strani, ki so se vedno dogajali v nepravem času. Ena od epizod, po mojem nič hujša kot kakšna druga podobna, na primer tam okoli Dragonje."

"Jaz tu ne pričakujem kakšnih dolgoročno večjih zapletov, razen tega, da bi morda Hrvaška res zahtevala zamenjavo tribunala, kar pa je po mojem spet več ali manj utopija," je menil in poudaril, da "na eni in drugi strani mora prevladati razum, druge izbire nimajo".

"Saj med narodoma ni nobenih zapletov, samo politiki delajo to zmedo. Ampak oni pa morajo razumeti, da smo majhni državi in v gospodarski situaciji, v kakršni smo, ni nobene potrebe da še kalimo vodo, ki je že tako kalna. To morajo razumeti in jaz upam, da jih bo srečala pamet in da bodo enkrat nehali s temi spori, ki nikomur ne koristijo."

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste