Slovenija

Kmetje bi za tono najboljše pšenice 200 evrov, za peke je to preveč

STA/J.P.
23. 6. 2015, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Partnerji v žitni verigi so danes v sklopu dneva pšenice na letošnjem drugem sestanku predstavili svoja izhodišča oziroma pričakovanja za pogajanjaPridelovalci žit bi letos za najboljšo pšenico želeli po 200 evrov za tono, za krmno pšenico pa od 150 do 155 evrov za tono. Za predelovalce je ta ponudba previsoka.

Arhiv Svet24

Kmetje po besedah predsednika komisije za prodajo slovenske pšenice Franca Küčana predlagajo za deset odstotkov višje cene kot lani na račun manjšega pridelka in dejstva, da so lani pokrili 90 odstotkov izračunanih stroškov.

Tatjana Zagorc, koordinatorica žitne verige in direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je ob tem povedala, da bo letina dobra, saj količinsko pridelek ne bo toliko manjši, kot je kazalo ob prvem srečanju. Takrat so govorili o približno 30-odstotnem izpadu, zdaj pa kaže, da bo ta od 10 do 15 odstotkov. Kakovost bo ob tem boljša kot lani, ko smo v Sloveniji uradno poželi 172.000 ton pšenice.

Ker je slovenski trg, kjer se žetev začne najprej, majhen, bo treba počakati na sosednje trge, vendar pa je treba biti po besedah Zagorčeve pri ceni previden, saj bi previsoka cena pomenila tudi dražjo moko, te pa si peki ne morejo privoščiti, če želijo ostati v velikih trgovskih sistemih. Zagorčeva pričakuje do konca avgusta podoben odkup pšenice kot lani, to je okoli 60.000 ton.

Tudi Karel Pojbič iz soboškega Mlinopeka meni, da je treba počakati na oblikovanje cen na drugih trgih. Sami imajo pogodbe s kmeti za pšenico z okoli 1500 hektarjev površin in jo bodo poskušali prevzeti še nekaj. Zase bodo kupili od 10.000 do 12.000 ton, ostalo bodo prodali na druge trge.

Branko Virag iz Panvite, kjer bodo pridelali 7000 ton krušne pšenice, tudi letos pravi, da je cena pač stvar dogovora in da jo bodo določili, ko bo v silosih. Na njihovih njivah jo bodo začeli žeti prihodnji teden. Količinsko bo v Panviti pšenice za 10 do 15 odstotkov manj od povprečja oziroma za četrtino manj kot lani, bo pa kakovost boljša.

Zanimivosti

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo