Slovenija

V Seawayu se ponovna proizvodnja zaradi težav s kalupi še ni začela

M.J.
23. 6. 2015, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruski distributer Seawayevih plovil Vladimir Zinčenko še vedno ni uspel zagnati proizvodnje plovil v objektu na Zgoši, ki ga je vzel v najem od Seawaya v stečaju. Mesec po potrditvi najemne pogodbe, je težava namreč še vedno v dobavi kalupov, ki jih Seawayevi upniki ne želijo predati.

STA

Zinchenko si že več mesecev želi čim prej obuditi proizvodnjo Seawayevih plovil, saj je zanje še dovolj naročil, ki jih podjetje tik pred stečajem ni moglo izpolniti. Da bi takoj po marčnem stečaju začel s proizvodnjo, ni bilo mogoče, saj je bilo treba speljati postopek oddaje nepremičnin v najem in prodajo materiala. Ko so bile te formalnosti maja vendarle urejene, pa so se pokazali novi zapleti.

Čeprav so kalupi del najemne pogodbe, jih v proizvodni hali na Zgoši ni. So namreč pri dobaviteljih v Sloveniji in tujini, ki so za Seaway delali sestavne dele za plovila. Ker Seaway v hudih finančnih težavah dobaviteljev ni plačal, so ti kalupe zadržali

Brez kalupov ni mogoče izdelati ogrodij za plovila, zato Zinčenko proizvodnje še ni mogel zagnati. Kot je povedal za STA, je že zaposlil pet ljudi, ki bi pripravili vse potrebno za začetek proizvodnje. Čaka le še na zaključek primopredaje, na materiale in kalupe.

"Lahko samo upam, da se mi stvari, ki sem jih kupil, čim prej zagotovijo in da bomo v kratkem lahko začeli z delom," je izpostavil Zinčenko. Zaposliti namerava še 15 ljudi, ki bi začeli z izdelavo plovil, za katere ima 16 kupcev.

Zinčenko meni, da stečajni upravitelj še ni opravil svojega dela, saj bi že moral dostaviti kalupe in materiale na Zgošo. Stečajni upravitelj Seaway Designa Anton Jagodic, ki je bil dolga leta generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije, pa se trenutno mudi na evropskih športnih igrah v Bakuju, pišejo današnje Finance.

Kot je pojasnil Jagodic, primopredaja na Zgoši in na Bledu poteka in naj bi bila v kratkem končana, treba pa je natančno preveriti celoten seznam opreme in strojev, ki jih je treba predati. "Vsekakor je tudi v interesu stečajnega dolžnika, da najemnik čim prej prevzame prostore in opremo, in se bomo po najboljših močeh potrudili, da to omogočimo," je zapisal za Finance.

Jagodica, ki se vrne prihodnji teden, v času njegove odsotnosti nadomešča Andrej Marinc. Kot je povedal za STA, je primopredaja najbolj problematična zaradi kalupov, ki jih dobavitelji po njegovem mnenju neupravičeno zadržujejo. Marinc sicer nima pooblastil, da bi v primeru Seawaya dajal izjave, glede na njegove dosedanje izkušnje kot stečajni upravitelj, pa vidi nekaj možnih rešitev.

Tako so dobavitelje pozvali, naj kalupe vrnejo. Če jih ne bodo prostovoljno vrnili, jih bo potrebno izterjati po sodni poti z začasno odredbo, tožbo ali ovadbo. "Upam, da bo prevladal razum. Za vse je dobro, da se proizvodnja zažene in se stečajna masa povečuje, je pa razumljivo, da imajo dobavitelji slabe izkušnje in svoje poglede," je dejal Marinc.

Upa, da se bo zadeva v najkrajšem času rešila. Kot je povedal, skupaj z Zinčenkom premlevajo rešitve, vendar pa je vprašanje, kako hitro jih lahko uresničijo. Ena izmed možnosti je, da se iz pogodbe izloči stvari, ki jih Seaway trenutno ni zmožen zagotoviti, vendar Zinčenko za zagon proizvodnje vseeno potrebuje kalupe in materiale.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste